ΕΛΛΑΔΑ

Ελλείψεις φαρμάκων: Νέα λίστα απαγόρευσης εξαγωγών εκδίδει ο ΕΟΦ

Ελλείψεις φαρμάκων: Νέα λίστα απαγόρευσης εξαγωγών εκδίδει ο ΕΟΦ
EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Συνεχίζονται οι ελλείψεις φαρμάκων σε διάφορες κατηγορίες προϊόντων, στη χώρα μας.

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων προχωρά σε νέα απαγόρευση εξαγωγών, για φάρμακα τα οποία βρίσκονται σε έλλειψη.

Ως έλλειψη θεωρείται η αδυναμία κάλυψης των αναγκών σε επίπεδο δραστικής ουσίας και όχι σκευάσματος, καθώς η ουσία μπορεί να παρέχεται μέσω εναλλακτικών γενοσήμων σκευασμάτων. Στις περιπτώσεις στις οποίες υπάρχουν εναλλακτικά σκευάσματα, ενθαρρύνεται η κάλυψη των αναγκών με γενόσημα φάρμακα.

Η νέα λίστα με τα εν λόγω φάρμακα θα ανακοινωθεί σήμερα. Όπως σημειώνει ο ΕΟΦ, το μέτρο έχει προσωρινό χαρακτήρα και θα επικαιροποιείται με βάση τις εκάστοτε συνθήκες με στόχο την προστασία της υγείας των ασθενών και την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας.

Χθες, ο ΕΟΦ προχώρησε σε ένα ακόμα βήμα, για την έγκαιρη αντιμετώπιση των ελλείψεων. Έθεσε σε λειτουργία τη νέα ηλεκτρονική υπηρεσία «Δήλωσης Αποθεμάτων Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης». Εκεί, τα εμπλεκόμενα μέρη στην αλυσίδα του φαρμάκου θα δηλώνουν τα αποθέματα, σε εναρμόνιση με τις απαιτήσεις του εθνικού και ενωσιακού δικαίου. Προβλήματα στην τροφοδοσία της αγοράς, θα εντοπίζονται εγκαίρως προκειμένου να λαμβάνονται αντίστοιχα μέτρα αντιμετώπισής τους.

Σε πρώτη φάση, ο ΕΟΦ καλεί τους Κάτοχους Άδειας Χονδρικής πώλησης φαρμάκων να προετοιμαστούν δημιουργώντας λογαριασμό για την εν λόγω υπηρεσία άμεσα, εντός 7 εργάσιμων ημερών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ