ΕΛΛΑΔΑ

Αρχηγός Πυροσβεστικής: «Το τρίγωνο του διαβόλου»: Καύσωνας, άνεμοι, χαμηλή υγρασία

Αρχηγός Πυροσβεστικής: «Το τρίγωνο του διαβόλου»: Καύσωνας, άνεμοι, χαμηλή υγρασία
O αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Γεώργιος Πουρναράς ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

«Το τρίγωνο του διαβόλου» χαρακτήρισε τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τις τελευταίες εβδομάδες και οι οποίες συνέβαλαν στην εκδήλωση και επέκταση πυρκαγιών, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Γεώργιος Πουρναράς.

Ειδικότερα, ο κ. Πουρνάρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Tύπου που παραχωρήθηκε την Παρασκευή (28/7) υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σημείωσε πως οι υψηλές θερμοκρασίες, οι ισχυροί άνεμοι και η χαμηλή υγρασία «ευνοούσαν και την έναρξη των πυρκαγιών, αλλά και την ταχύτατη εξάπλωσή τους».

«Η πυρκαγιά της Μαγνησίας, αλλά και κάποιες άλλες πυρκαγιές, ήταν αυτό που εμείς χαρακτηρίζουμε επιθετικές πυρκαγιές και πολύ δύσκολα αντιμετωπίσιμες», επεσήμανε και τόνισε ότι το σύνολο του πυροσβεστικού προσωπικού έχει τεθεί σε γενική επιφυλακή, ενώ έχουν ανακληθεί όλες οι άδειες, προκειμένου όλοι οι πυροσβέστες και όλες οι πυροσβέστριες να είναι είναι στο πεδίο.

Ο κ. Πουρναράς εξέφρασε τα συλλυπητήριά του τόσο στις οικογένειες των δύο πιλότων που έχασαν τη ζωή τους καθώς επιχειρούσαν στην περιοχή της Καρύστου, όσο και στις οικογένειες των τριών ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στις πυρκαγιές. «Το Πυροσβεστικό Σώμα πονάει μαζί τους όσο και οι οικογένειές τους», σημείωσε.

Καθημερινά 60 - 80 νέες πυρκαγιές

Παράλληλα, ενημέρωσε πως το Πυροσβεστικό Σώμα καθημερινά είχε να αντιμετωπίσει καθημερινά 60 έως 80 ενάρξεις.

«Μιλάμε για 60-80 διαφορετικές πυρκαγιές και σε όλες αυτές έπρεπε να διατεθούν κι επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα το οποίο θεωρώ ότι διαχειρίστηκε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο επιχειρησιακά», ανέφερε.

Σχετικά με την πυρκαγιά της Ρόδου, δήλωσε πως πραγματοποιήθηκε «μία πάρα πολύ μεγάλη επιχείρηση με 350 άτομα πυροσβεστικό προσωπικό και καθημερινά επιχειρούσαν 15 εναέρια μέσα».

Αναφορικά με την πυρκαγιά της Μαγνησίας, επισήμανε ότι από τις 11.30 έως τις 16.00 υπήρξαν εννέα ενάρξεις πυρκαγιών.

«Σε ένα νομό, μέσα εννέα διαφορετικές ενάρξεις, και σε όλες αυτές θα έπρεπε να απασχολήσουμε και επίγεια και εναέρια μέσα», τόνισε και προσέθεσε ότι οι δυνάμεις σε όλες τις πυρκαγιές ενισχύθηκαν από όμορες υπηρεσίες, καθώς κι από περιφέρειες.

«Γίνεται ένας τιτάνιος αγώνας»

«Δίνεται μία μεγάλη μάχη, γίνεται ένας τιτάνιος αγώνας. Είμαστε εδώ, είμαστε παρόντες, έχουμε έναν δύσκολο δρόμο μπροστά μας ακόμη. Ο Έλληνας πολίτης να εμπιστεύεται το Πυροσβεστικό Σώμα. Θα είναι δίπλα του και θα δώσει όλες του τις δυνάμεις ξεπερνώντας όλα τα όρια, ψυχικά και σωματικά, για να μπορέσουμε να προασπίσουμε πρώτα την ανθρώπινη ζωή, μετά την ανθρώπινη περιουσία και φυσικά το φυσικό μας περιβάλλον», υπογράμμισε.

Ταυτόχρονα, εξέφρασε τις ευχαριστίες του σε όλους τους επαγγελματίες μόνιμους πυροσβέστες, πενταετούς υποχρέωσης, εποχικούς, εθελοντές «για τον πραγματικό τιτάνιο αγώνα που δίνουν, ξεπερνώντας πολλές φορές τον εαυτό τους και ξεπερνώντας και σωματικά και ψυχικά όρια» συμπλήρωσε.

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εθελοντές, αλλά και στους απλούς πολίτες, οι οποίοι έτρεξαν και συνέδραμαν με οποιοδήποτε μέσο ώστε να μπορέσουμε να φέρουμε εις πέρας την αποστολή μας», κατέληξε ο κ. Πουρναράς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ