ΕΛΛΑΔΑ

Λιμάνι κι 8 ναυάγια εντοπίστηκαν στον βυθό της Δήλου

Λιμάνι κι 8 ναυάγια εντοπίστηκαν στον βυθό της Δήλου
Άποψη της θεμελίωσης της κατασκευής στον όρμο του Σκαρδανά προς τα δυτικά. υπουργείο Πολιτισμού

Ένα νέο λιμάνι, που χρονολογείται την περίοδο της μεγάλης οικονομικής και πολιτιστικής ακμής της Δήλου, και οκτώ ναυάγια έφερε στο φως η νέα υποθαλάσσια έρευνα στο ιερό νησί του Αιγαίου, που και στο παρελθόν έχει εντυπωσιάσει με τα αρχαιολογικά ευρήματα, που εντοπίζονται εκεί.

Κατά τη διάρκεια της ερευνητικής αποστολής υπό την διεύθυνση της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, αποτυπώθηκαν τα κατάλοιπα που βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή της συνοικίας του Σκαρδανά.

Οι ερευνητές εντόπισαν τοίχους κτισμάτων στον αιγιαλό κατά μήκος της ακτογραμμής, αλλά και δομικά στοιχεία πεσμένης κιονοστοιχίας σε βάθος από 20 εκατοστά έως 5 μέτρα καθώς και μια κατασκευή με ισχυρή θεμελίωση, η οποία φαίνεται ότι, πιθανότατα ανήκε σε λιμενική εγκατάσταση, η οποία λειτουργούσε βοηθητικά στο κεντρικό αρχαίο λιμάνι της Δήλου.

l 18460

Άποψη του όρμου του Σκαρδανά προς τα νοτιοδυτικά με ορατά τα κατάλοιπα των κατασκευών./Πηγή: υπουργείο Πολιτισμού

Στην ευρύτερη περιοχή σε απόσταση 35 μέτρων βορειοδυτικά του όρμου Σκαρδανά εντοπίστηκε ναυάγιο που χρονολογείται στην Ύστερη Ελληνιστική Εποχή, ενώ τα μέλη της ερευνητικής αποστολής βρήκαν επτά ακόμη αρχαία ναυάγια εμπορικών πλοίων μεταξύ Δήλου και Ρήνειας.

l 18461

Ναυάγιο της Ρωμαϊκής περιόδου./Πηγή: υπουργείο Πολιτισμού

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, πρόκειται για πέντε ναυάγια της Ύστερης Ελληνιστικής περιόδου, ένα ναυάγιο της Ρωμαϊκής περιόδου και ένα ναυάγιο το οποίο μετέφερε δομικό υλικό (σχιστολιθικές πλάκες).

Το γεγονός αυτό δηλώνει ότι η Δήλος γνώρισε μια ραγδαία οικονομική ανάπτυξη μετά το 167 π.Χ., όταν οι Ρωμαίοι μετέτρεψαν το νησί σε μια εμπορική βάση που συνέδεε την ανατολική και τη δυτική Μεσόγειο. Επιπλέον, ο δίαυλος μεταξύ Δήλου και Ρήνειας αποτελεί ένα από τα βασικά θαλάσσια περάσματα.

l 18462

Αποτύπωση της κατασκευής με ισχυρή θεμελίωση στον όρμο του Σκαρδανά./Πηγή: υπουργείο Πολιτισμού

ΔΗΜΟΦΙΛΗ