ΕΛΛΑΔΑ

«Μας έσωσαν τα εναέρια μέσα» λέει ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας - Σύλληψη υπόπτου για εμπρησμό

«Μας έσωσαν τα εναέρια μέσα» λέει ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας - Σύλληψη υπόπτου για εμπρησμό
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ / ILIALIVE.GR/ EUROKINISSI

Οριοθετήθηκαν οι πυρκαγιές σε Παλαιοβαρβάσαινα, Σαλμώνη και Αρχαία Ολυμπία στην Ηλεία, όπου εξακολουθούν να βρίσκονται πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ παράλληλα, συνελήφθη ένας άνδρας κατηγορούμενος για απόπειρα εμπρησμού.

Η φωτιά στην Ηλεία εκδηλώθηκε ταυτόχρονα σε τρία μέτωπα, κάτι που ενισχύει τις υπόνοιες περί εμπρησμού, ενώ κατόπιν υπήρξε και τέταρτο μέτωπο.

Την ίδια ώρα, ένας άνδρας συνελήφθη στην Ηλεία, κατηγορούμενος για απόπειρα εμπρησμού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ανακριτικοί υπάλληλοι της υπηρεσίας στον Πύργο συνέλαβαν, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, έναν άνδρα, ως υπαίτιο απόπειρας εμπρησμού από πρόθεση, σε ποώδη βλάστηση, στην επαρχιακή οδό Ξηροκάμπου - Πεύκες. Μετά τη σύλληψη του άνδρα οι ανακριτικοί υπάλληλοι ενημέρωσαν την εισαγγελία του Πύργου.

«Η φωτιά θα έφτανε στον αρχαιολογικό χώρο»

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, έκανε λόγο για σχέδιο εμπρησμού.

«Αν δεν είχαν προηγηθεί χθες οι δυο πυρκαγιές στις Καρούτες και στην Παλαιοβαρβάσαινα και δεν είχαμε τα εναέρια μέσα, η φωτιά που εκδηλώθηκε λίγο πριν τον οικισμό της Αρχαίας Ολύμπιας, στην είσοδο της, σε μισή ώρα θα είχε φτάσει στον οικισμό, στον αρχαιολογικό χώρο, νομίζω ότι αυτό μας έσωσε», ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Γεωργιόπουλος.

«Η φωτιά ξεκίνησε δίπλα στο ίδιο σημείο, δίπλα στην Εθνική Οδό, όπως στις μεγάλες πυρκαγιές του 2007, μάλιστα δύο ημέρες πριν είχαν εκδηλωθεί δύο πυρκαγιές στο ίδιο σημείο, οι οποίες είχαν ελεγχθεί πολύ γρήγορα» επεσήμανε. «Η φωτιά έχει σβήσει, αλλά χρειάζεται περιφρούρηση για τον κίνδυνο διάσπαρτων εστιών», διευκρίνισε στη συνέχεια ο δήμαρχος της Αρχαίας Ολυμπίας.

«Πορτοκαλί» συναγερμός για έξι περιφέρειες σήμερα

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται σήμερα, Κυριακή 30 Ιουλίου, για αρκετές περιοχές της Ελλάδας, όπως η Αττική, η Εύβοια και η Βοιωτία, η Αργολίδα και η ευρύτερη περιοχή της Κορινθίας, η Κρήτη (Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Λασίθι) καθώς και τα νησιά Κάρπαθο, Κάσο, Σάμο, Ικαρία, Χίο, Ψαρά & Λέσβο, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας.

Αναλυτικά προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Καρπάθου)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Ρεθύμνου, ΠΕ Ηρακλείου, ΠΕ Λασιθίου)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ