ΕΛΛΑΔΑ

Πρόγραμμα ένταξης 2.000 ασυνόδευτων προσφύγων που ενηλικιώθηκαν στην Ελλάδα

Πρόγραμμα ένταξης 2.000 ασυνόδευτων προσφύγων που ενηλικιώθηκαν στην Ελλάδα
Φωτογραφία αρχείου (AP Photo/Petros Giannakouris, File)

Οι ασυνόδευτοι πρόσφυγες που ενηλικιώθηκαν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους Ελλάδα μπαίνουν στο επίκεντρο του «HELIOS JUNIOR» με στόχο την πλήρη κοινωνική ένταξή τους.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου, «το πιο καθοριστικό βήμα στην πορεία για την συνολική αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ασυνόδευτοι ανήλικοι μετά την ενηλικίωσή τους αποτελεί η πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής Πάτροκλου Γεωργιάδη».

Στο πλαίσιο του προγράμματος, με πρωτοβουλία της υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφίας Βούλτεψη, δημιουργείται «ένας ειδικά προσαρμοσμένος μηχανισμός που αποτελεί την ολοκλήρωση σειράς δράσεων για την προστασία των παιδιών αυτών».

Η δράση, θα υλοποιηθεί με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΤΑΜΕ - Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης) και αφορά νέους από 18 ως 21 ετών, ενώ, όπως αναφέρεται στη σχετική ενημέρωση, «ενισχύει στην πράξη το νέο νομοθετικό πλαίσιο, βάσει του οποίου η παραμονή στην χώρα των πρώην ασυνόδευτων ανηλίκων συνδέεται με την εκπαίδευση».

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, τα παιδιά αυτά αποκτούν δεκαετή άδεια παραμονής εφόσον ολοκληρώσουν επιτυχώς τρία χρόνια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ως τα 23 τους χρόνια.

«Μοιάζει για το τέλος του ταξιδιού, αλλά είναι μόνο η αρχή», δήλωσε η κ. Βούλτεψη. «Για όλους εμάς στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ο συνδυασμός της προστασίας των ευάλωτων, των τοπικών κοινωνιών και της κοινωνικής συνοχής, αποτελεί στρατηγικό και αδιαπραγμάτευτο στόχο», πρόσθεσε.

Τελικός στόχος είναι η διευκόλυνση ένταξης στην αγορά εργασίας και η ανεξάρτητη διαβίωση αυτή της ευάλωτης ομάδας, συμβάλλοντας έτσι στην κοινωνική συνοχή και στην προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, όπως προβλέπεται και στη νέα Εθνική Στρατηγική Ένταξης που παρουσιάστηκε τον Νοέμβριο του 2021 από την κ. Βούλτεψη.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση «στην προετοιμασία του σχεδίου σημαντική υπήρξε η συμβολή και της πρώτης Ειδικής Γραμματέως Ειρήνης Αγαπηδάκη, καθώς και του διαδόχου της Ηρακλή Μοσκώφ, Γενικού Γραμματέα Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας», όπου έχει ενταχθεί η Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ