ΕΛΛΑΔΑ

Κυβερνητικό και δικαστικό μπλόκο στους παραβάτες του αιγιαλού - Τι προβλέπει ο νόμος

Κυβερνητικό και δικαστικό μπλόκο στους παραβάτες του αιγιαλού - Τι προβλέπει ο νόμος
EUROKINISSI / ΛΥΔΙΑ ΣΙΩΡΗ

Φρένο στην παράνομη κατάληψη παραλιών απο επιχειρήσεις, επιχειρεί να βάλει κυβέρνηση και δικαιοσύνη

Αν και ο νόμος είναι σαφής σχετικά με το τί προβλέπεται για την λειτουργία των επιχειρήσεων στις παραλίες, ωστόσο οι διαρκείς παραβάσεις και η μη ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε αυτές, οδήγησαν σε κυβερνητική και δικαστική παρέμβαση με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος. Καταλύτης ήταν οι παρεμβάσεις των πολιτών σε αρκετά νησιά, με το λεγόμενο «κίνημα της πετσέτας» αλλά και η δημοσιοποίηση του θέματος από τα μέσα ενημέρωσης.

Ειδικότερα με βάση τη νομοθεσία, δεν επιτρέπεται παραχώρηση μεγαλύτερη του 50% μιας παραλίας και σίγουρα όχι σε έκταση μεγαλύτερη των 500 τ.μ.

Επιπλέον οι επιχειρηματίες δεν μπορούν να αξιοποιήσουν ποσοστό μεγαλύτερο από το 60% της έκτασης που τους παραχωρήθηκε, ενώ μεταξύ δύο επιχειρήσεων που λειτουργούν στην ίδια παραλία θα πρέπει να υπάρχει κενός χώρος τουλάχιστον δύο μέτρων.

Σε ό,τι αφορά δε την απόσταση από τη θάλασσα, οι ξαπλώστρες που τοποθετούν οι επιχειρήσεις πρέπει να βρίσκονται το λιγότερο πέντε μέτρα μακριά από το κύμα.

Κυβερνητική και δικαστική παρέμβαση

Νωρίτερα υπήρξε κυβερνητική παρέβαση για το θέμα. Εντολή για ένταση των ελέγχων στις παραλίες, για τη διασφάλιση της τήρησης που προβλέπονται στις συμβάσεις παραχώρησης και την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων στους παραβάτες έδωσε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Οι έλεγχοι αυτοί, είτε αυτεπάγγελτα είτε ύστερα από καταγγελίες που υποβάλουν οι πολίτες θα ενταθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου προκειμένου να γίνονται σεβαστοί οι όροι των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί με τις επιχειρήσεις, να διασφαλίζεται η πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες σύμφωνα με τους κανόνες του Συντάγματος και να προστατεύεται η εικόνα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Σημειώνεται πως στο πλαίσιο των ελέγχων που ήδη διεξάγονται και ύστερα από τις καταγγελίες που υπεβλήθησαν για την μικρή και μεγάλη Σάντα της Πάρου, στελέχη της Κτηματικής Υπηρεσίας Σύρου έκαναν αυτοψίες στο διάστημα 21 - 24 Ιουλίου, διαπίστωσαν σημαντικές παραβάσεις και προχωρούν άμεσα στην έκδοση πρωτοκόλλων απομάκρυνσης τριών επιχειρήσεων από αυτές.

«Απόφασή μας είναι να τηρηθεί η νομιμότητα στις παραχωρημένες από το Δημόσιο παραλίες και να τηρηθούν στο ακέραιο οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί. Κάθε παραβίαση της νομιμότητας θα μας βρει απέναντι» δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης

Πρόσθεσε πως έδωσε εντολή στη νέα στην Γενική Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας κ. Ν. Κόλλια έτσι ώστε, σε συνεργασία με τις αρμόδιες κτηματικές υπηρεσίες, οι σχετικοί έλεγχοι να ενταθούν με όλες τις προβλεπόμενες συνέπειες για τους παραβάτες. Ας γνωρίζουν όσοι δεν σέβονται το περιεχόμενο των σχετικών συμβάσεων, ότι δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν».

Στο δικαστικό μέτωπο η νέα εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, παρενέβη στο θέμα και με διπλή παρέμβασή της ζήτησε να διερευνηθούν καταγγελίες, που αφορούν στην κατάληψη τμημάτων του αιγιαλού στην Πάρο και στη λειτουργία καταστήματος σε παραλία στη Σέριφο αν και έχει σφραγιστεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ