ΕΛΛΑΔΑ

Εξαρθρώθηκαν τρεις σπείρες που διακινούσαν ναρκωτικά στη Λευκάδα, με κέρδη 70.000 ευρώ

Εξαρθρώθηκαν τρεις σπείρες που διακινούσαν ναρκωτικά στη Λευκάδα, με κέρδη 70.000 ευρώ
Φωτογραφία από τα κατασχεθέντα ΕΛ.ΑΣ.

Εξαρθρώθηκαν τρεις εγκληματικές οργανώσεις που διακινούσαν ναρκωτικές ουσίες στη Λευκάδα. Από την πολύμηνη έρευνα εξακριβώθηκε η δράση 20 μελών, ενώ στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης την Παρασκευή 04/08 συνελήφθησαν 13 μέλη και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 55.355 ευρώ, όπλα, ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, οχήματα και ζυγαριές ακριβείας. Σε προγενέστερες αστυνομικές επιχειρήσεις είχαν συλληφθεί επιπλέον τέσσερα μέλη, εκ των οποίων τρία ήδη προσωρινά κρατούμενοι σε καταστήματα κράτησης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, οι πολύμηνες και εμπεριστατωμένες έρευνες σε συνδυασμό με την κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων οδήγησαν τους αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Λευκάδας στην εξάρθρωση τριών εγκληματικών οργανώσεων, τα μέλη των οποίων δραστηριοποιούνταν συστηματικά στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών (κοκαΐνης, κάνναβης και MDMA) στο νησί της Λευκάδας.

Στο πλαίσιο των ερευνών ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία και η δράση συνολικά 20 μελών των οργανώσεων, ηλικίας από 21 έως 65 ετών, τρεις εκ των οποίων συμμετείχαν παράλληλα σε δύο από αυτές και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και της νομοθεσίας για τα όπλα -κατά περίπτωση-.

Σε ευρείας κλίμακας συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες (04.08.2023), συνελήφθησαν 12 ημεδαποί σε περιοχές της Λευκάδας, καθώς και ένα ακόμη μέλος στο νησί της Κω, από αστυνομικούς του τοπικού Τμήματος Ασφαλείας.

Επισημαίνεται, ότι κατά τη διάρκεια αποδόμησης των οργανώσεων, έχουν συλληφθεί από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο του 2023, τέσσερις ημεδαποί–μέλη, ηλικίας από 25 έως 58 ετών και είναι ήδη προσωρινά κρατούμενοι σε καταστήματα στη χώρα τρεις εξ αυτών.

Από την ενδελεχή έρευνα, εξακριβώθηκε η διαρκής δράση των οργανώσεων, τουλάχιστον από τον Δεκέμβριο του 2022 και διαπιστώθηκε ότι διέθεταν ιεραρχική δομή και διακριτούς ρόλους, ενώ τα εκτιμώμενα, από τη δράση τους, «κέρδη», ανέρχονται συνολικά στο ποσό των 70.000 ευρώ.

Φωτογραφία από τα κατασχεθέντα (Πηγή: ΕΛ.ΑΣ.)

Πιο αναλυτικά, στην πρώτη εγκληματική οργάνωση που διακινούσε ακατέργαστη κάνναβη, τον αρχηγικό ρόλο είχε 46χρονος ημεδαπός, ο οποίος αναλάμβανε την αγορά, παραλαβή και αποθήκευση των ναρκωτικών και μέλη της ήταν έξι επιπλέον άτομα, επιφορτισμένα -κατά περίπτωση- με την πώληση, μεταφορά και αποθήκευση τους και συγκεκριμένα τέσσερις άνδρες , ηλικίας 32, 62, 65 και 58 ετών, με τον τελευταίο να έχει συλληφθεί την 23.07.2023 και δύο γυναίκες (ηλικίας 45 και 54 ετών).

Στη δεύτερη εγκληματική οργάνωση, που διακινούσε κοκαΐνη και MDMA, αρχηγικό ρόλο είχε 31χρονος ημεδαπός με άμεση συνεργάτιδα του 24χρονη ημεδαπή, ενώ επτά ημεδαποί, ηλικίας από 21 έως 39 ετών, αποτελούσαν μέλη της οργάνωσης με κύριο ρόλο την περαιτέρω διακίνηση των ναρκωτικών σε τοξικοεξαρτημένα άτομα.

Την τρίτη εγκληματική οργάνωση, που διακινούσε κοκαΐνη και κάνναβη διηύθυνε 25χρονος ημεδαπός, που είχε συλληφθεί σε προγενέστερη αστυνομική επιχείρηση, στο νησί της Λευκάδας, με άμεσο συνεργάτη έτερο 25χρονο ημεδαπό, ήδη προσωρινά κρατούμενο, ύστερα από τη σύλληψη του την 13.04.2023 και μέλη τέσσερις ημεδαπούς καθώς και έναν αλλοδαπό, ηλικίας από 21 έως 32 ετών.

Παρόλο που οι δύο οργανώσεις είχαν ανεξάρτητη δράση, κατόπιν συνεννόησης των μελών, η μία κάλυπτε τις «ανάγκες» της άλλης, όταν από το «πελατολόγιο» υπήρχε «ζήτηση» διαφορετικής ναρκωτικής ουσίας.

Τα μέλη των οργανώσεων προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών Αρχών, επικοινωνούσαν και με διαδικτυακές εφαρμογές, ενώ κατά τις μεταξύ τους συνομιλίες, χρησιμοποιούσαν συνθηματικές εκφράσεις και προκαθορισμένο κώδικα συνεννόησης.

Στις διαδοχικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν χθες (04.08.2023), στις οικίες των συλληφθέντων, καθώς και στην κατοχή τους βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

  • 55.355 ευρώ,
  • 21,1 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης
  • 1 πιστόλι και 3 φυσίγγια διαμετρήματος 6,35 cal,
  • 1 πιστόλι τύπου ρέπλικα,
  • 1 περίστροφο κρότου με 1 αμπούλα αερίου,
  • 1 μεταλλική σιδερογροθιά,
  • 4 ηλεκτρονικές ζυγαριές και
  • 12 κινητά τηλέφωνα.

Στο πλαίσιο της προανάκρισης που διενεργήθηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Λευκάδας, κατασχέθηκαν πέντε Ι.Χ. και δύο φορτηγά αυτοκίνητα, ως μέσα μεταφοράς ναρκωτικών ουσιών.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λευκάδας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ