ΕΛΛΑΔΑ

Τι δείχνει έρευνα για τη συμπεριφορά των Ελλήνων οδηγών

Τι δείχνει έρευνα για τη συμπεριφορά των Ελλήνων οδηγών
EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών στις οποίες παρατηρείται επικίνδυνη συμπεριφορά των οδηγών αναφορικά με τη χρήση συνδεδεμένων συσκευών βρίσκεται η Ελλάδα, αφού σύμφωνα με νέα έρευνα το 31% στέλνει ή διαβάζει sms την ώρα της οδήγησης.

Επιπλέον, πάνω από 1 στους 4 δηλώνουν ότι έχουν αποκοιμηθεί μερικά δευτερόλεπτα στο τιμόνι, ενώ ανησυχητικό είναι ότι η υπνηλία κατά την οδήγηση βρίσκεται στη 2η θέση όσον αφορά τις πρωταρχικές αιτίες θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων.

Η έρευνα σχετικά με τη συμπεριφορά και τη νοοτροπία περίπου 14.000 οδηγών σε 11 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Ipsos και τα αποτελέσματά της δημοσιοποιήθηκαν από το Ίδρυμα για την υπεύθυνη οδήγηση Fondation VINCI Autoroutes.

Από τα στοιχεία της έρευνας για τους Έλληνες οδηγούς προκύπτουν τα εξής:

- Το 55% των οδηγών (δηλαδή πάνω από 1 στους 2) δηλώνει ότι πραγματοποιεί κλήσεις ενώ οδηγεί, χωρίς τη χρήση hands free (32% ο μέσος όρος στην Ευρώπη). Το 62% εξ αυτών είναι κάτω των 35 ετών.

- 52% πραγματοποιούν κλήσεις ενώ οδηγούν με μικρό ακουστικό ψείρα ή ακουστικά (31% των Ευρωπαίων)

- 55% πραγματοποιούν κλήσεις ενώ οδηγούν με Bluetooth (42% των Ευρωπαίων)

- 31% των Ελλήνων οδηγών στέλνουν ή διαβάζουν SMS στο κινητό ή email ενώ οδηγούν, εκ των οποίων το 50 % κάτω των 35 ετών·

-25% των Ελλήνων οδηγών ενημερώνουν τους άλλους οδηγούς για κάποιο συμβάν μέσω μιας εφαρμογής smartphone ή μέσω ενός συστήματος υποβοηθούμενης οδήγησης ενώ οδηγούν.

Η απροσεξία θεωρείται η πρωταρχική αιτία των τροχαίων ατυχημάτων (59%), ακολουθεί το αλκοόλ (55%) και η ταχύτητα (46%).

Ενδεικτικό είναι ακόμα ότι το 33% των ελλήνων οδηγών δεν πιστεύει ότι ο αριθμός των θανάτων στους δρόμους μπορεί να μειωθεί ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια. Το ποσοστό αυτό στο σύνολο των ερωτηθέντων ευρωπαίων στην έρευνα φτάνει το 49%, ωστόσο χαρακτηριστικό είναι ότι οι οδηγοί πιστεύουν ότι ο κίνδυνος προέρχεται από τους άλλους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ