ΕΛΛΑΔΑ

Εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα το «Κίνημα της Πετσέτας» - Νέα συγκέντρωση στη Χαλκιδική

Εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα το «Κίνημα της Πετσέτας» - Νέα συγκέντρωση στη Χαλκιδική
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΡΥΨΑΝΗΣ

Οι πολίτες ζητούν τμήματα παραλιών που έχουν καταληφθεί από επιχειρήσεις. Mετά το ξήλωμα των ομπρελών στη Σάντα Μαρία της Πάρου, oι οργανωμένες διεκδικήσεις των πολιτών πετυχαίνουν καθημερινά μερικές ακόμα μικρές νίκες και σε άλλες παραθαλάσσιες περιοχές.

Μετά την Πάρο και τη Νάξο, πολλοί ακόμα πολίτες οργανώνονται μέσω των μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης και σε άλλες περιοχές όπως στην Κρήτη και στη Βόρεια Ελλάδα προαναγγέλλοντας κινητοποιήσεις.

Νέα συγκέντρωση σήμερα στη Χαλκιδική

Σε νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας καλεί σήμερα Δευτέρα 7 Αυγούστου το «Κίνημα της Πετσέτας».

Οι πολίτες καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο Σιθωνίας στη Νικήτη, στις 11:30.

«Διεκδικούμε τα δικαιώματά μας, υπερασπιζόμαστε τους δημόσιους χώρους», σημειώνουν στο σχετικό κάλεσμα.

Χθες Κυριακή 6 Αυγούστου, δεκάδες πολίτες σε Νικήτη και Νέα Ποτίδαια, πραγματοποίησαν συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας με αίτημα ελεύθερες και προσβάσιμες παραλίες για όλους.

Καταγγελίες και έλεγχοι στα Φαλάσαρνα

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι έλεγχοι στα Φαλάσαρνα μετά τις καταγγελίες για κατάληψη δημόσιου χώρου στην παραλία που έχει αξιολογηθεί από εκατομμύρια επισκέπτες ως μία από τις 25 καλύτερες παραλίες στον κόσμο.

Οι παρανομίες και τα προβλήματα στην κατάληψη του δημόσιου χώρου είναι περισσότερο από εμφανή, καταγγέλλουν και μέλη της πρωτοβουλίας με την επωνυμία Φαλάσαρνα. Η κατάληψη του δημόσιου χώρου στην παραλία ξεπερνάει το 80%, τη στιγμή που επιτρέπεται μόνο το 30%, σε περιοχές του δικτύου Natura όπως αυτή.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις λειτουργούν χωρίς άδεια, είτε λόγω γραφειοκρατίας, είτε λόγω άλλων θεμάτων. Τα πρόστιμα που επιβάλλονται, αν και όταν επιβάλλονται, ίσως αντιστοιχούν με τις εισπράξεις μισής μέρας, ενώ σύμφωνα με την ΕΡΤ τώρα εκκαθαρίζονται, υποθέσεις με πρόστιμα και παρατυπίες του 2018.

Κέρκυρα: Φουντώνουν οι διαμαρτυρίες

Παρόμοια εικόνα καταγράφεται και στην Κέρκυρα. Κι εκεί φουντώνουν οι διαμαρτυρίες, κυρίως μέσω των κοινωνικών δικτύων, με καταγγελίες Κερκυραίων για καταλήψεις παραλιών και κακές συμπεριφορές επιχειρηματιών.

Ενώ οι καταγγελίες φουντώνουν στα κοινωνικά δίκτυα, υπήρχαν και πριν από το λεγόμενο «κίνημα της πετσέτας» που ξέσπασε στα νησιά του Αιγαίου και στη συνέχεια εξαπλώθηκε.

Υπήρξαν καταγγελίες τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Από την παραλία Ύψος στο νησί, καταγράφονται πως ακόμη και σε αυτή τη στενή παραλία οι ξαπλώστες αγγίζουν τη θάλασσα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ