ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Hot Dry Windy, το επικίνδυνο μείγμα για τις πυρκαγιές

Καιρός: Hot Dry Windy, το επικίνδυνο μείγμα για τις πυρκαγιές
ΑΠΕ/ΜΠΕ

Επικίνδυνο είναι το νέο κύμα καύσωνα που αναμένεται να ακολουθήσει στη χώρα τις επόμενες ημέρες καθώς η ευφλεκτότητα είναι υψηλή ή πολύ υψηλή στο σύνολο σχεδόν της χώρας ήδη από το ξεκίνημα (Σάββατο 19/08) του νέου θερμού κύματος που προβλέπεται να μας επηρεάσει έως και τουλάχιστον την Παρασκευή (25/08). 

Η σωρευτική επίδραση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών (θερμός και ξηρός καιρός) όπως προκύπτει από την ανάλυση των δεδομένων των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), υποδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος.

Οι πολύ θερμές και ξηρές συνθήκες που ήδη επηρεάζουν τη χώρα μας και οι οποίες θα επιμείνουν έως και την Παρασκευή (25/08), σε συνδυασμό με την πολύ υψηλή ευκολία ανάφλεξης των δασικών καυσίμων και τους κατά τόπους ενισχυμένους ανέμους, αναμένεται να διαμορφώσουν ιδιαίτερα επικίνδυνες πυρομετεωρολογικές συνθήκες, ικανές να δυσχεράνουν τον έλεγχο τυχόν δασικών πυρκαγιών που εκδηλωθούν.

Ειδικότερα και με βάση τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία της Πυρομετεωρολογικής Ομάδας FLAME της μονάδας ΜΕΤΕΟ/ΕΑΑ, πολύ υψηλή έως και ακραία επικινδυνότητα με καιρό τύπου Hot-Dry-Windy αναμένεται την Κυριακή και τη Δευτέρα, (20 -21/08) σε μεγάλο τμήμα της ηπειρωτικής Ελλάδας και των νησιών του Β. Αιγαίου.

Την Κυριακή (20/08) αναμένουμε την υψηλότερη επικινδυνότητα για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές σε Θράκη, Θάσο, Σαμοθράκη, Λήμνο, Αν. Λέσβο, Κ. και Β. Εύβοια, Αττική, Κορινθία, Αργολίδα και κατά τόπους σε Θεσσαλία, Φθιώτιδα, Βοιωτία και Αιτωλοακαρνανία.

Για τη Δευτέρα (21/08) αναμένουμε περαιτέρω επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών και έως και ακραία επικινδυνότητα για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές σε:

Θράκη

Αν. και Κ. Μακεδονία

Θάσο

Σαμοθράκη

Λήμνο

Μυτιλήνη

Χίο

Εύβοια

Αττική

Βοιωτία

Φθιώτιδα

Φωκίδα

Κορινθία

Αργολίδα

Λακωνία

Ηλεία και κατά τόπους σε Θεσσαλία, Αρκαδία, Αχαΐα, Μεσσηνία, Αιτωλοακαρνανία, και Λευκάδα

Επισημαίνεται ότι στις παραπάνω γεωγραφικές ζώνες, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε περιοχές όπου οι άνεμοι θα «ευθυγραμμίζονται» με την τοπογραφία και τα δασικά καύσιμα (π.χ., όταν ο άνεμος πνέει κάθετα στην πλαγιά ενός πυκνόφυτου ορεινού όγκου), μεγιστοποιώντας το δυναμικό εκδήλωσης ακραίας συμπεριφοράς φωτιάς.

Τέλος, τα προγνωστικά στοιχεία που αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμα υποδεικνύουν συνέχιση του τύπου καιρού Hot-Dry-Windy έως και την Τετάρτη 23.08.2023.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ