ΕΛΛΑΔΑ

Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης: «Τέσσερα τα μέτωπα της φωτιάς» - «Πλησιάζει σε βιομηχανική ζώνη»

Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης: «Τέσσερα τα μέτωπα της φωτιάς» - «Πλησιάζει σε βιομηχανική ζώνη»
Εικόνα από το πύρινο μέτωπο της Αλεξανδρούπολης INTIME

«Η κατάσταση έχει χειροτερεύσει καθώς τα μέτωπα της φωτιάς από δύο έγιναν τέσσερα. Η πυρκαγιά πλησιάζει σε βιομηχανική περιοχή. Υπάρχει μια επικινδυνότητα. Έχει πολύ ισχυρούς ανέμους. Όλη η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», λέει στο CNN Greece ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Γιάννης Ζαμπούκης.

Χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους έγιναν στάχτη, σπίτια τυλίχτηκαν στις φλόγες, κάτοικοι έχασαν τις περιουσίες τους από τη φωτιά που ξεκίνησε αρχικά στην περιοχή Μελία το πρωί τους Σαββάτου (19/8) και επεκτάθηκε και σε άλλες περιοχές.

Λίγο μετά τη μία το μεσημέρι της Κυριακής (20/8) εστάλη από την Πολιτική Προστασία νέο μήνυμα 112 προς τους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης για τα νέα μέτωπα της φωτιάς.

«Εξελίσσεται δασική πυρκαγιά. Οι καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή σας. Παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους, κλείστε πόρτες και παράθυρα. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», αναφέρει η ειδοποίηση.

Εκκενώνονται Μοναστηράκι και Δορίσκος

Εντολή εκκένωσης των περιοχών Μοναστηράκι και Δορίσκος έλαβαν το μεσημέρι της Κυριακής (20/8) οι κάτοικοι των οικισμών αυτών, λόγω της φωτιάς που μαίνεται για δεύτερη ημέρα στην Αλεξανδρούπολη.

Οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο των δυνάμεων που συνδράμουν στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς που καίει ανεξέλεγκτα.

Στο μήνυμα 112 που εστάλη, οι πολίτες καλούνται να απομακρυνθούν με κατεύθυνση τις Φέρες.

Εκκενώνονται Αμφιτρίτη και Μαΐστρος

Εντολή εκκένωσης των περιοχών Αμφιτρίτη και Μαΐστρος έλαβαν το μεσημέρι της Κυριακής (20/8) οι κάτοικοι των οικισμών αυτών, λόγω της φωτιάς που μαίνεται για δεύτερη ημέρα στην Αλεξανδρούπολη.

Στο μήνυμα του 112 που εστάλη, οι πολίτες καλούνται να απομακρυνθούν με κατεύθυνση την Αλεξανδρούπολη.

«Τέσσερα τα μέτωπα της φωτιάς»

Σύμφωνα με τον κ. Δήμαρχο, η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου καθώς τα μποφόρ που πνέουν στην περιοχή έχουν προκαλέσει νέα μέτωπα φωτιάς.

«Χειροτέρευσε η φωτιά στα μέτωπα. Ενώ ξυπνήσαμε καλά τώρα η κατάσταση δεν ελέγχεται. Η πυρκαγιά καίει σε τέσσερα μέτωπα. Το πρώτο είναι στην περιοχή Μαΐστρο, το δεύτερο στην Νίψα. Αυτά τα δύο είναι και τα πιο δύσκολα προς το παρόν. Το τρίτο μέτωπο επιμένει προς το Δορίσκο και άλλη μία περιοχή κοντά στα Λουτρά», αναφέρει ο ίδιος.

«Προς το παρόν δεν κινδυνεύουν σπίτια αλλά η φωτιά πλησιάζει σε βιομηχανική περιοχή. Υπάρχει μια επικινδυνότητα. Έχει πολύ ισχυρούς ανέμους. Όλη η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», τονίζει ο κ. Ζαμπούκης.

Το βράδυ του Σαββάτου (19/8) με εντολή των αρχών εκκενώθηκανοικισμοί στα χωριά Λουτρό, Αγνάντια, Αριστηνό, Δωρικό, Νίψα, Πεύκα, Αετοχώρι και Άνθεια, ενώ οι φλόγες έφτασαν αργά τη νύχτα σε οικισμούς καίγοντας σπίτια και αυτοκίνητα στα χωριά Αετοχώρι και Πεύκα.

«Δεν είναι μία συνηθισμένη πυρκαγιά»

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννη Αρτοποιό ο οποίος μίλησε στον OPEN, το κύριο μέτωπο βρίσκεται νότια του οικισμού Λουτρός, μεταξύ του Λουτρού και των Λουτρών Τραϊανούπολης. Σημείωσε επίσης ότι πιο δυτικά όπου υπήρχαν προβλήματα κατά τη διάρκεια της νύχτας κοντά στα χωριά Αγνάντια και Άνθεια «είναι πιο ελεγχόμενα τα πράγματα» και γι' αυτό το λόγο έχει δοθεί στην κυκλοφορία και η νέα Εγνατία Οδός που είχε διακοπεί από το μεσημέρι του Σαββάτου.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε τις ζημιές σε σπίτια και οχήματα τονίζοντας ότι δεν έχει γίνει ακόμα η καταγραφή των ζημιών.

Τόνισε ότι «δεν είναι μία συνηθισμένη πυρκαγιά. Αυτό το οποίο αντιμετωπίζαμε όλοι οι πυροσβέστες παγκοσμίως είναι ότι τα βράδια συνήθω κοπάζουν τα φαινόμενα, πέφτει ο αέρας και ανεβαίνει η υγρασία. Δεν συνέβη σε αυτή τη φωτιά».

Άνεμοι έως οκτώ μποφόρ

Οι άνεμοι πού πνέουν στην περιοχή έφτασαν και τα 8 μποφόρ. Για αυτό τον λόγο το έργο της Πυροσβεστικής είναι δύσκολο με τις αναζωπυρώσεις να αυξάνονται συνεχώς.

Πάντως, εκτός από τις ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, συνδρομή ακόμη μεγάλες δυνάμεις του στρατού, της Περιφέρειας, της Αστυνομίας, εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ.

Στα μέτωπα της πυρκαγιάς δίνουν μάχη συνολικά 176 πυροσβέστες, εκ των οποίων οι 28 έφτασαν αεροπορικώς από την Αθήνα, με 10 πεζοπόρα τμήματα και 31 οχήματα ενώ από αέρος επιχειρούν 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα, ενώ αναμένεται να σταλούν άλλα δύο αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες των ΟΤΑ και εθελοντές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ