ΕΛΛΑΔΑ

Μάχη με τις φλόγες σε Βοιωτία, Εύβοια, Αλεξανδρούπολη και Καβάλα – Όλες οι εξελίξεις

Μάχη με τις φλόγες σε Βοιωτία, Εύβοια, Αλεξανδρούπολη και Καβάλα – Όλες οι εξελίξεις
Εικόνα από τη φωτιά στη Βοιωτία που ξέσπασε τη Δευτέρα, 21 Αυγούστου Eurokinissi

Συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική, που δίνει μάχη με τις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει σε Βοιωτία, Εύβοια, Αλεξανδρούπολη και Ασπρόπυργο. Νεκρός από τις αναθυμιάσεις είναι ένας 80χρονος βοσκός τον οποίο εντόπισε η σύζυγός του στο ποιμνιοστάσιο που πήγε για να σώσει τα ζώα τους.  

Μεγάλος αντίπαλος των Πυροσβεστών οι καιρικές συνθήκες, καθώς ισχυρότατοι άνεμοι δυσκολεύουν το έργο της πυρόσβεσης.

Το 112 ήχησε σε πολλαπλές περιπτώσεις, οικισμοί έχουν εκκενωθεί και δρόμοι έχουν κλείσει. Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, τέσσερις περιοχές βρίσκονται σήμερα Δευτέρα (21/8) «στο κόκκινο» για τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Φωτιά στη Βοιωτία με έναν νεκρό

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε το πρωί της Δευτέρας (21/8) σε αγροτοδασική έκταση στον Πρόδρομο Βοιωτίας. Το μέτωπο εξαπλώθηκε μέσα σε δύο ώρες λόγω των θυελλωδών ανέμων, που φτάνουν τα οκτώ μποφόρ.

Στο μέτωπο της πυρκαγιάς επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Έχουν κινητοποιηθεί 49 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρο 13 οχήματα 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Νωρίτερα, εστάλη μήνυμα του 112 στους κατοίκους να εκκενώσουν την παραλία Σαράντη με κατεύθυνση προς Θίσβη, αλλά και ο οικισμός Σκέρθι.

Ο αντιδήμαρχος Θηβέων, Αναστάσιος Καμπούτσης μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε «πως η φωτιά είναι ήδη μέσα στον οικισμό Σαράντη».

Παράλληλα, εκκενώθηκαν παραθεριστικές κατοικίες των περιοχών στις οποίες κατευθύνεται η πυρκαγιά, καθώς και ένα κάμπινγκ.

Μήνυμα από το 112 για τη φωτιά στα Ψαχνά Ευβοίας

Μήνυμα στους κατοίκους των Ψαχνών Ευβοίας εστάλη το μεσημέρι της Δευτέρας (21/8) από το 112, λόγω της φωτιάς που εκδηλώθηκε νωρίτερα στον Προφήτη Ηλία.

Ειδικότερα, οι κάτοικοι της περιοχής καλούνται να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να ακολουθήσουν τις σχετικές οδηγίες των Αρχών.

Στο σημείο επιχειρούν 62 πυροσβέστες με 20 οχήματα, τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος παρέχουν συνδρομή τρία αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Προσπάθειες να μη φτάσει η φωτιά στο δάσος

Λόγω των ισχυρών ανέμων η νέα εστία ξέφυγε προς την Αγία Παρασκευή και αυτή την ώρα δίνεται μάχη από αέρος και εδάφους ώστε να μην περάσει πίσω από τον Βατώντα και ανηφορίσει καθώς τότε η κατάσταση θα γίνει πολύ πιο δύσκολη και θα απειληθεί το δάσος.

Σώθηκε το εκκλησάκι της Αγ. Παρασκευής

Σύμφωνα με την έκτακτη ενημέρωση από τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη ενώ το σύνολο της χώρας βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, επιπέδου 5, λόγω και των ισχυρών ανέμων.

Δεν είναι σύμμαχος ο άνεμος στο έργο των πυροσβεστών
Οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο της πυροσβεστικής, τόσο των επίγειων όσο και των εναέριων μέσων, με τις φωτογραφίες από το μέτωπο να είναι συγκλονιστικές.

Οι μαύροι καπνοί έχουν καλύψει σχεδόν όλο τον ουρανό της Εύβοιας, με το μέτωπο να είναι ορατό ακόμα και από τη Χαλκίδα.

Οι φλόγες κατακαίουν μεγάλες εκτάσεις στα Ψαχνά ενώ παράλληλα απειλούνται τα πρώτα σπίτια.

Νωρίτερα, πυρκαγιά ξέσπασε σε χώρο απορριμμάτων στον Δήμο Διρφύων στην Εύβοια.

Φωτιά σε δασική έκταση στην Καβάλα

Πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας (21/8) σε δασική έκταση, στην περιοχή Διαλεκτό Καβάλας. Μήνυμα εστάλη από το 112 για εκκένωση του οικισμού.

Στο σημείο έχουν σπεύσει 12 πυροσβέστες, έξι οχήματα και ένα αεροσκάφος.

Νέα φωτιά στον Ασπρόπυργο

Άλλη μία φωτιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας (21/8) στον Ασπρόπυργο σε περιοχή με ξερά χόρτα. Στο σημείο έφτασαν 24 Πυροσβέστες με 10 οχήματα.

H φωτιά εκδηλώθηκε λίγο πριν από το μεσημέρι της Δευτέρας (21/8) με την Πυροσβεστική να σπεύδει άμεσα στο σημείο για την κατάσβεσή της προκειμένου να μην επεκταθεί, αφού οι ισχυροί άνεμοι δυσχαιρένουν την κατάσταση.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, προς το παρόν δεν απειλείται κατοικημένη περιοχή.

Νέα φωτιά και στη Ροδόπη

Μήνυμα 112 για την εκκένωση εστάλη στους κατοίκους των περιοχών Μέγα Πιστό και Μίσχο Ροδόπης λόγω μεγάλης δασικής πυρκαγιάς.

Οι πολίτες καλούνται να κατευθυνθούν προς την περιοχή του Ίασμου.

Η φωτιά καίει από το πρωί σε αγροτοδασική έκταση της περιοχής Άνω Δροσίνη.

Καίει δύο ημέρες η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη - Έφτασε στο Δάσος Δαδιάς

Στο Δάσος Δαδιάς φτάνουν οι φλόγες από τα μέτωπα της πυρκαγιάς της Αλεξανδρούπολης που ξέσπασε τα ξημερώματα του Σαββάτου (19/8) στην περιοχή Μελία.

Λίγο πριν τις 4 εστάλη νέο μήνυμα 112 στους κατοίκους της περιοχής Λάβαρα για εκκένωση προς Ορεστιάδα, καθώς ξέσπασε ένα νέο μέτωπο.

Πυροσβεστικά αεροσκάφη από την Κύπρο, καθώς και επίγειες δυνάμεις από τη Ρουμανία θα συνδράμουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Αλεξανδρούπολη.

Συνολικά εκκενώθηκαν 12 χωριά, κάηκαν 9 σπίτια και μία εκκλησία, ενώ χιλιάδες εκτάσεις γης έγιναν στάχτη.

Με αναπνευστικά προβλήματα και εγκαύματα έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο επτά πυροσβέστες και ένας εθελοντής.

«Όλη η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», όπως είπε στο CNN Greece ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Γιάννης Ζαμπούκης.

Τα καμένα σπίτια, τα εκατοντάδες καμένα στρέμματα δασικών εκτάσεων και καλλιεργήσιμης γης, η αποπνικτική ατμόσφαιρα αλλά και ο ανυπολόγιστος αριθμός νεκρών ζώων συνθέτουν το ζοφερό σκηνικό στον Εβρο, ενώ αγωνιώδεις είναι οι προσπάθειες των κατοίκων να σώσουν την περιουσία τους.

Όπως, επεσήμανε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ιωάννης Αρτοποιός, Νίψα - Δωρικό και Αμφιτρίτη αποτελούν μια πύρινη νοητή ευθεία, διευκρινίζοντας ότι το δυσκολότερο σημείο είναι το βορειοανατολικό πάνω από την Εγνατία Οδό.

Οι βορειοανατολικοί άνεμοι «που δεν έχουν κοπώσει ούτε λεπτό» από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης της πυρκαγιάς, κατευθύνονται νοτιοδυτικά.

«Το μέτωπο ανατολικά του οικισμού Λουτρό που απειλήθηκε ιδιαίτερα, είναι πιο ελεγχόμενο ωστόσο το δασικό οικοσύστημα στον Εθνικό Δρυμό της Νίψας παραμένει υπό απειλή» συμπλήρωσε.

Στο μέτωπο επιχειρούν δέκα αεροσκάφη και επτά ελικόπτερα, ενώ παράλληλα συνδράμου 214 πυροσβέστες με 11 πεζοπόρα τμήματα, 59 οχήματα. Στο έργο κατάσβεσης βοηθούν ο Ελληνικός Στρατός, η Ελληνική Αστυνομία, εθελοντές πυροσβέστες και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η πιο δύσκολη στιγμή της επιχείρησης

Η πιο δύσκολη στιγμή της επιχείρησης ξεκίνησε το απόγευμα της Κυριακής (20/8), καθώς, ενώ είχε δημιουργηθεί μια μεγάλη αντιπυρική ζώνη στην περιοχή της Αμφιτρίτης μέχρι το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, έχοντας παρατάξει δεκάδες πυροσβεστικά οχήματα σε μια γραμμή άμυνας για να μην περάσει η πυρκαγιά, τελικά λόγω των ισχυρών ριπών ανέμων και των θερμών μαζών, καύτρες πέρασαν πίσω από τα πυροσβεστικά υδροφόρα οχήματα, η πυρκαγιά κατευθύνθηκε επιθετικά προς τις παρυφές της περιοχής, δηλαδή το Μαΐστρο και το Άβαντο, όπου δόθηκε η μεγαλύτερη μάχη μέχρι στιγμής».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ