ΕΛΛΑΔΑ

Δύσκολη νύχτα με δεκάδες πύρινα μέτωπα - Συνεχή μηνύματα από το 112 για εκκενώσεις οικισμών

Δύσκολη νύχτα με δεκάδες πύρινα μέτωπα - Συνεχή μηνύματα από το 112 για εκκενώσεις οικισμών
ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ

Ανεξέλεγκτα συνεχίζουν να καίνε μεγάλες πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στην Αλεξανδρούπολη, στην Εύβοια και στη Βοιωτία, ενώ νέα μάχη μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες και στα πύρινα μέτωπα στη Ρόδόπη και στην Καβάλα.

Σπίτια και επιχειρήσεις παραδίδονται στις φλόγες, ενώ οι θυελλώδεις άνεμοι είναι ο μεγαλύτερος εχθρός των ισχυρών πυροσβεστικών δυνάμεων, των εθελοντών και των κατοίκων, που δίνουν μάχη να σώσουν οτιδήποτε σώζεται.

Στην δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της 19ης Αυγούστου 2023 στην περιοχή Μελία Αλεξανδρούπολης επιχειρούν 214 πυροσβέστες με 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 59 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 10 Α/Φ και 7 Ε/Π.

Συνδρομή παρέχουν δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ε.Σ. και των Ο.Τ.Α. Για τη φωτιά στην Αλεξανδρούπολη εκδόθηκαν μηνύματα του 112 σε Άβαντα και Αισύμη για εκκένωση των οικισμών.

Στην περιοχή Πρόδρομος Βοιωτίας ξέσπασε φωτιά σε αγροτοδασική έκταση, επιχειρούν 74 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ περιοδικά επιχειρούν 10 Α/Φ και 5 Ε/Π. Νωρίτερα, ένας βοσκός σκοτώθηκε την ώρα που πήγε να σώσει τα ζώα του, καθώς δεν πρόλαβε να απομακρυνθεί από τις φλόγες.

Στα Ψαχνά Ευβοίας επιχειρούν 92 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων 19 Γάλλων πυροσβεστών και 30 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 8 Α/Φ και 9 Ε/Π.

Οι Αρχές Ασφαλείας θεωρούν ότι οι 14 πυρκαγιές που ξέσπασαν ταυτόχρονα μόνο τυχαίες δεν είναι. Γι' αυτό το λόγο κλήθηκε στην διυπουργική σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Πολιτικής προστασίας και ο διοικητής της ΕΥΠ.

Έβρος: Νεκρός μετανάστης από τη φωτιά στο Δάσος της Δαδιάς

Νεκρός εντοπίστηκε στην Λευκίμμη του Έβρου, στο Δάσος της Δαδιάς, μετανάστης, που σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, εγκλωβίστηκε στην περιοχή, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του από τις αναθυμιάσεις που είχαν κατακλύσει το σημείο.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις εντόπισαν το άψυχο σώμα του και κάλεσαν το ΕΚΑΒ, προκειμένου να το παραλάβουν και να εξετάσουν οι ιατροδικαστές τα λεπτομερή αίτια του θανάτου του.

Καίγονται σπίτια στη Ροδόπη

Σε εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στα Πάτερμα, αρκετά βόρεια της Γρατινής. Λίγο μετά τις 4 το μεσημέρι, στάλθηκε μήνυμα από το 112 για εκκένωση στους κατοίκους των οικισμών Μεγάλο Πιστό και Μίσχος.

Σε έξι ανέρχονται τα σπίτια που παραδόθηκαν στις φλόγες στο χωριό Σώστης, όπως επισήμανε ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, Νίκος Τσαλικίδης.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Τσαλικίδης διευκρίνισε ότι στην περιοχή υπάρχουν δύο πύρινα μέτωπα σε Μίσχο και Ανω Δροσίνη και ανέφερε ότι «η φωτιά έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και έχει επεκταθεί στον ορεινό όγκο προς δυτικά».

Νωρίτερα, με μηνύματα μέσω του 112, έλαβαν οδηγίες για εκκένωση οι κάτοικοι έξι περιοχών και συγκεκριμένα στα χωριά Μίσχος, Ανω Δροσίνη, Ληνό, Μέγα Πιστό, Σώστης και Πολύανθος, ενώ βρίσκονται επί ποδός «εθελοντές, άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα και η αυτοδιοίκηση», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαλικίδης.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία, για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Ανω Δροσίνη επιχειρούν 23 πυροσβέστες με 11 υδροφόρα οχήματα και σε αυτήν του Μίσχου οκτώ πυροσβέστες με τέσσερα υδροφόρα οχήματα. Από αέρος συνδράμουν δύο αεροσκάφη.

Εκκενώνονται οικισμοί στην Καβάλα

Η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη και στην Καβάλα και γι’ αυτό το λόγο δόθηκε εντολή για εκκένωση τριών ακόμα οικισμών.

Σε μήνυμα μέσω του 112 όσοι βρίσκονται σε Νέο Ξεριά, Παλαιό Ξεριά και Γέροντα καλούνται να εκκενώσουν προς τον κόμβο Χρυσούπολης.

5950605.jpg
Νωρίτερα είχαν σταλεί δύο μηνύματα από το 112 στους κατοίκους της Δαμασκηνιάς, Εκλεκτού και Αβραμυλιάς να εκκενώσουν με κατεύθυνση νότια προς Παλαιά Εθνική Οδό. / Πηγή: ΛΑΣΚΑΡΗΣ ΤΣΟΥΤΣΑΣ / EUROKINISSI

Στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας έχουν μεταφερθεί τέσσερις πυροσβέστες με ελαφρά εγκαύματα, ενώ ζημιές υπέστη και ένα πυροσβεστικό όχημα.

Κάηκαν ολοσχερώς δύο σπίτια και μία αποθήκη.

Πυρκαγιά στην Κύθνο - Απεγκλωβισμός 20 ατόμων από παραλία

Στον απεγκλωβισμό 20 ατόμων από την παραλία του Σκύλου στην Κύθνο, προχώρησαν ιδιωτικά σκάφη, λόγω της πυρκαγιάς που ξέσπασε νωρίτερα το απόγευμα της Δευτέρας 21/8.

Σε άμεση ετοιμότητα για την παροχή βοήθειας - εφόσον απαιτηθεί - βρίσκονται ένα πλωτό του λιμενικού, τρία αλιευτικά, ενώ σπεύδει και ρυμουλκό από το λιμάνι του Λαυρίου.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά καίει έκταση με ξερά χόρτα πολύ κοντά σε ξενοδοχειακό συγκρότημα, ενώ πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Στον τόπο της πυρκαγιάς επιχειρεί ένα όχημα με τρεις πυροσβέστες που υπάρχουν στο νησί, ενώ έχουν ενημερωθεί οι δημοτικές αρχές να συνδράμουν με υδροφόρες.

Στους κατοίκους της περιοχής εστάλη μήνυμα από το 112 που τους καλεί να εκκενώσουν προς την Δρυοπίδα.

Νέα φωτιά στο Δίστομο - Εκκενώνονται οικισμοί

Μάχη για να προστατεύσουν τα σπίτια στο Σαράντη της Βοιωτίας και να μην παραδοθούν στις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες, ενώ νέα φωτιά ξέσπασε στο Δίστομο.

Κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν ότι περισσότερα από 15 σπίτια είδαν τις φλόγες μέσα στις αυλές τους, ενώ οι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Στο μεταξύ, νέα φωτιά εκδηλώθηκε πριν από μισή ώρα περίπου στο Δίστομο της Βοιωτίας πίσω από το εργοστάσιο της Αλουμίνας.

Αμέσως ενεργοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις, που δίνουν τη μάχη για να περιορίσουν την έκταση της φωτιάς, ενώ οι άνεμοι στην περιοχή ξεπερνούν τα 7 μποφόρ.

Πριν λίγο οι κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή, πήραν δύο μηνύματα και καλούνται να εκκενώσουν τις περιοχές που κατοικούν.

Το πρώτο μήνυμα καλεί τους κατοίκους από το Καρυώτη Βοιωτίας να το εκκενώσουν και να κατευθυνθούν προς Κυριάκι και το δεύτερο καλεί αυτούς που βρίσκονται στον Ταρσό να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Άσπρα Σπίτια.

Θεσσαλονίκη: Πρόλαβαν φωτιά στο Σέιχ-Σου

Η Πυροσβεστική πρόλαβε την φωτιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, σε ξερά χόρτα στο Σέιχ Σου, κοντά στην περιφερειακή οδό. Πέντε οχήματα με 12 πυροσβέστες ενήργησαν γρήγορα κι αποτελεσματικά κι έσβησαν τις εστίες πριν επεκταθούν.

Στο μεταξύ, η αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου το μεσημέρι, ανακοίνωσε την παράταση απαγόρευσης κυκλοφορίας για την Τρίτη 22/8/2023 και μέχρι τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας.

Η απαγόρευση αφορά στο περιαστικό δάσος Θεσσαλονίκης, στις δασικές εκτάσεις Ωραιοκάστρου, Πυλαίας – Χορτιάτη και Θέρμης, λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς.

Οριοθετήθηκε πυρκαγιά στο Μαρκόπουλο Αττικής

Άμεσα οριοθετήθηκε πυρκαγιά που ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση, στο Μαρκόπουλο Αττικής.

Στο σημείο επιχειρούν 18 πυροσβέστες με έξι οχήματα, ενώ συνδρομή παρέχουν και εθελοντές πυροσβέστες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ