ΕΛΛΑΔΑ

ΠΟΕΔΗΝ: Σταθερές οι νοσηλείες με COVID – Έρχεται έξαρση ιώσεων

ΠΟΕΔΗΝ: Σταθερές οι νοσηλείες με COVID – Έρχεται έξαρση ιώσεων
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Την ανάγκη να ενισχυθούν με ανθρώπινο δυναμικό τα νοσοκομεία εν όψει του χειμώνα, καθώς το ΕΣΥ αναμένεται να επιβαρυνθεί από την έξαρση των ιώσεων αλλά και τις μαζικές αποχωρήσεις των υγειονομικών, ζητά η ΠΟΕΔΗΝ.

Εκτός από τις καθιερωμένες ιώσεις ωστόσο που μας επισκέπτονται κάθε χρόνο, δεν αποκλείεται να έχουμε και μία νέα έξαρση του COVID, αφού ήδη η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού Eris εντοπίστηκε στα εργαστήρια του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Με καθυστερήσεις γίνεται η επιδημιολογική επιτήρηση στην Ελλάδα, υποστηρίζουν οι Έλληνες ερευνητές.

Την ίδια ώρα, οι νοσηλείες ασθενών με κορωνοιό στα νοσοκομεία παραμένουν σε χαμηλό αριθμό σταθερές, παρά τη μεγάλη κινητικότητα του Δεκαπενταύγουστου. Να θυμίσουμε, ότι αυτή τη στιγμή ο COVID, αποτελεί τη μόνη ασθένεια που καταγράφεται πλήρως.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Ομοσπονδίας Μιχάλης Γιαννάκος, χθες 21 Αυγούστου 2023, νοσηλεύονταν σε απλές κλίνες 546 ασθενείς με κορωνοιό. Συνολικά δεσμεύονται 2.283 κλίνες για COVID στα Νοσοκομεία.

Από τους 546 νοσηλευόμενους ασθενείς με κορωνοιό, οι 496 ασθενείς νοσηλεύονται σε δημόσια νοσοκομεία, 35 ασθενείς σε ιδιωτικά και 15 ασθενείς στα στρατιωτικά νοσοκομεία. Μεταξύ αυτών νοσηλεύονται και 10 παιδιά με COVID στα παιδιατρικά νοσοκομεία.

Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 22 διασωληνωμένοι ασθενείς με κορωνοιό ενώ δεσμεύονται συνολικά 47 κλίνες ΜΕΘ για COVID.

Την περασμένη εβδομάδα 14 Αυγούστου 2023, είχαμε 508 νοσηλευόμενους ασθενείς με κορωνοιό σε απλές κλίνες και 21 διασωληνωμένους ασθενείς με COVID στις ΜΕΘ».

Επίσης, σύμφωνα πάντα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, πέρυσι τέτοιες ημέρες είχαμε στα νοσοκομεία πάνω από 2.500 νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID σε απλές κλίνες και πάνω από 125 διασωληνωμένους ασθενείς με κορωνοιό στις ΜΕΘ.

Στο νοσοκομείο Σωτηρία εξάλλου, σήμερα νοσηλεύονται 42 ασθενείς με COVID και πέρυσι πάνω από 200 ασθενείς.

«Προς τι λοιπόν ο πανικός συγκρίνοντας στοιχεία διαφορετικών κοντινών περιόδων», αναρωτιέται ο κ. Γιαννάκος και προσθέτει καταλήγοντας:

«Σήμερα νοσηλεύονται 726 ασθενείς στις ΜΕΘ από άλλες παθήσεις πλην κορωνοιού. Τα νοσοκομεία παρ’ ότι καλοκαίρι πιέζονται στα επείγοντα από ασθενείς που πάσχουν από άλλες λοιμώξεις. Εξαιτίας αυτού ασθενείς με παθολογικά και πνευμονολογικά προβλήματα λόγω πληρότητας των κλινικών νοσηλεύονται σε ράντζα ή τη διασπορά σε κλινικές άλλων παθήσεων με κίνδυνο μετάδοσης λοιμώξεων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ