ΕΛΛΑΔΑ

Σε πύρινο κλοιό η Ελλάδα: Εκκενώνονται οικισμοί στον Ασπρόπυργο - Στις φλόγες ο Έβρος

Σε πύρινο κλοιό η Ελλάδα: Εκκενώνονται οικισμοί στον Ασπρόπυργο - Στις φλόγες ο Έβρος
INTIME / ΚΟΤΣΙΡΕΑΣ ΗΛΙΑΣ

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται και σήμερα η Ελλάδα καθώς εξακολουθούν να μαίνονται πέντε μεγάλα μέτωπο σε Αλεξανδρούπολη, Ροδόπη, Εύβοια, Βοιωτία και Κύθνο, ενώ σε αυτά προστέθηκε και ένα ακόμα μέτωπο με τρεις εστίες στον Ασπρόπυργο όπου ήχησε και μήνυμα από το 112, θέτοντας την Πυροσβεστική σε συναγερμό εντός της Αττικής.

Ειδικότερα τουλάχιστον τρεις είναι οι εστίες πυρκαγιάς: Λάκα Κάτσαρη, Νέα Ζωή και Αμμουδιές.

Μέχρι στιγμής έχουν σταλεί τρία μηνύματα από το 112 για την εκκένωση των οικισμών Λάκα Κάτσαρη, Ποντίων και Βέρας, και στους κατοίκους Ασπροπύργου να κλείσουν πόρτες και παράθυρα λόγω των τοξικών καπνών, ενώ στις φλόγες τυλίχθηκε εργοστάσιο στη βιομηχανική ζώνη Ασπρόπυργου.

Στους κατοίκους της περιοχής Λάκα Κάτσαρη του Ασπρόπυργου εστάλη μήνυμα του 112 να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους, ενώ διεκόπη η κυκλοφορία του Προαστιακού στο τμήμα Κινέτα - Άνω Λιόσια.

«Εάν βρίσκεστε σε Λάκκα Κατσαρή απομακρυνθείτε προς Ασπρόπυργο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας» αναφέρει το μήνυμα. Παράλληλα σύμφωνα με ενημέρωση από την Αστυνομία τέθηκαν σε εφαρμογή κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη περιοχή.

Μήνυμα εστάλη στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Ασπροπύργου καλώντας τους να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να κλείσουν πόρτες και παράθυρα λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.

Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει: Σε εξέλιξη πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο. Οι καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή σας. Παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους. Κλείστε πόρτες και παράθυρα. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Η αμαξοστοιχία 1309 ακινητοποιήθηκε στην Κινέτα, ενώ σύμφωνα με ενημέρωση της Hellenic Train πιθανες θεωρούνται καθυστερήσεις και ακυρώσεις στα δρομολόγια.

Διακοπή κυκλοφορίας στον προαστιακό

Την ίδια ώρα σύμφωνα με πληροφορίες, εκκενώθηκε το πάρκινγκ του Θριάσιου νοσοκομείου.

«Καλούμε τον κόσμο από τη στιγμή που ήχησε το 112 να απομακρυνθεί από τις εστίες του γιατί είναι μια πυρκαγιά που προκαλεί ανησυχία καθώς φυσάει 7 μποφόρ με ριπές στα 8 και αυτό μπορεί να δημιουργήσει νέα μέτωπα σε σημεία που δεν θέλουμε», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός.

«Οι δυνάμεις είναι εκεί όμως πολλές φορές το μέτωπο υπερβαίνει των δυνάμεων της πυρόσβεσης και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα στις επιχειρήσεις μας σε όλη την Ελλάδα με τις μικρές πυρκαγιές που γιαγαντώνονται μεσα από την τεράστια δύναμη του ανέμου», συνέχισε ο κ. Αρτοποιός και πρόσθεσε:

«Οι δυνάμεις στον Ασπρόπυργο βρίσκονται στις εστίες και προσπαθούν να περιορίσουν το μέτωπο το οποίο δεν είναι εύκολο γιατί ο μεγαλύτερος μας εχθρός είναι ο άνεμος. Δημιουργούν ζώνες ασφαλείας στις κατοικημένες περιοχές. Η Αττική θέλει πολύ μεγάλη προσοχή σήμερα που είναι μια πολύ επικίνδυνη μέρα».

Η φωτιά καίει σε ξερά χόρτα στην περιοχή Λάκκα Κάτσαρη και σε άλλα διάσπαρτα σημεία, ενώ κοντά βρίσκονται οικοπεδικοί και επαγγελματικοί χώροι.

Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές εναέριες και επίγειες δυνάμεις. Συγκεκριμένα επιχειρούν 44 πυροσβέστες με 18 οχήματα καθώς και μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος.

Μαίνεται η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη

Στην Αλεξανδρούπολη όπου εξακολουθεί για τέταρτη μέρα να μαίνεται η φωτιάσήμερα Τρίτη (22/8) εκτυλίχθηκαν εικόνες πολέμου όταν το νοσοκομείο της πόλης εκκενώθηκε καθώς οι φλόγες έφτασαν κοντά στον περίβολο ενώ οι καπνοί κάλυψαν όλη την περιοχή.

Το πλοίο «Αδαμάντιος Κοραής» μετατράπηκε σε πλωτό νοσοκομείο για τους ασθενείς και βρέφη που μεταφέρθηκαν εκεί από το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Εξάλλου, η φωτιά πέρασε την Εγνατία οδό και βρίσκεται κοντά στο τμήμα ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, όπου έχουν σπεύσει ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις. Στην ίδια περιοχή βρίσκεται το πανεπιστημιακό νοσοκομείο που εκκενώθηκε προληπτικά.

Συνολικά μετάφερθηκαν με 30 ασθενοφόρα 115 ασθενείς ανάμεσα στους οποίους 12 νεογνά.

Στις εικόνες που μεταφέρει η τοπική ιστοσελίδα e-evros.gr στον εξωτερικό χώρο έχουν στηθεί τέντες για τα σοβαρά περιστατικά ενώ τα καταστρώματα του πλοίου έχουν μετατραπεί σε θαλάμους. Γιατροί, νοσηλευτές και δεκάδες διασώστες μεταφέρουν συνέχεια ασθενείς και καταβάλλουν υπεράνθρωπες για την φροντίδα τους.

Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα 65 ασθενείς έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια εντός του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Αδαμάντιος Κοραής» στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Επίσης, ολοκληρώθηκε με ασφάλεια η μεταφορά 14 ατόμων με πλωτό από τη θαλάσσια περιοχή Μάκρη προς το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για προληπτικούς λόγους.

Στην απόφαση μεταφοράς των ασθενών με ασθενοφόρα σε υγειονομικές μονάδες εντός της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας οδήγησε η εξάπλωση της πυρκαγιάς η οποία από τα ξημερώματα του Σαββάτου επελαύνει σε οικισμούς του Δήμου Αλεξανδρούπολης, με τις φλόγες να είναι ορατές μετά τη 01.00 στην ευρύτερη περιοχή του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Λίγο νωρίτερα, ακούστηκαν εκρήξεις καθώς η φωτιά πέρασε μέσα από πεδίο βολής, ενώ οι φλόγες πλησιάζουν επικίνδυνα αποθήκες πυρομαχικών του στρατού. Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν για ρίψεις νερού και τα εναέρια μέσα προκειμένου να βοηθήσουν τις επίγειες δυνάμεις στον περιορισμό και κατάσβεση των ενεργών εστιών.

Την κατάσταση επιδεινώνει το ισχυρό μελτέμι που φτάνει ακόμη και τα 7 μποφόρ δυσχεραίνοντας το έργο της κατάσβεσης ενώ εξασθένηση αναμένεται από το απόγευμα και μετά. Η φωτιά πέρασε και στο Προστατευόμενο δάσος της Δαδιάς, ενώ εντοπίστηκε νεκρός άντρας, κατά πάσα πιθανότητα μετανάστης στην περιοχή της Λευκίμμης.

Εστάλη μήνυμα από το 112 και εκκενώθηκαν 8 συνολικά οικισμοί που βρέθηκαν σε πύρινο κλοιό και συγκεκριμένα τα χωριά Ελαιώνας, Έλατος, Πεύκη, Άγιος Γεώργιος, Πλάκα, Δίκελλα, Μάκρη και Νέα Χιλή.

Εκκενώθηκε γηροκομείο

Περίπου 130 ηλικιωμένοι απομακρύνθηκαν από το Ιωακείμιο γηροκομείο και το Σταυρίδειο εκκλησιαστικό ίδρυμα χρονίως πασχόντων της Ι. Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης, με τη συνδρομή της δημοτικής Αρχής Αλεξανδρούπολης.

Με έκδηλη συναισθηματική φόρτιση ο δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την επιχείρηση μεταφοράς των ηλικιωμένων σημειώνοντας ότι η προστασία τους του προσέφερε τη μεγαλύτερη ικανοποίηση της ζωής του.

«Ζητήσαμε τη συνδρομή του ΚΤΕΛ Αλεξανδρούπολης που διέθεσε λεωφορεία για τη μεταφορά σε ασφαλές σημείο των φιλοξενούμενων των δύο δομών της Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης. Συνοδεία αστυνομικών και με τη βοήθεια του προσωπικού το οποίο κλήθηκε από τους ιερείς απομακρύνθηκαν σε δύο γκρουπ καθώς η φωτιά είχε πλησιάσει τα δύο κτίρια. Δυστυχώς δεν ήταν εφικτή η μετακίνηση περίπου 70 ηλικιωμένων που είναι κλινήρεις για την ασφάλεια των οποίων μετέβησαν στο σημείο ικανές πυροσβεστικές δυνάμεις».

Μέτωπα σε Ροδόπη, Εύβοια, Βοιωτία και Κύθνο

Σε ετοιμότητα παραμένουν και οι κάτοικοι στη Ροδόπη, καθώς οι κάτοικοι έλαβαν μετά τα μεσάνυχτα μήνυμα από το 112. Η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι στη δασική έκταση στην περιοχή Μίσχου μαίνεται ανεξέλεγκτη και οι φλόγες κατέστρεψαν σπίτια στα χωριά Σώστης, Πολύανθος και Ληνό.

Σε πλήρη εξέλιξη είναι και στην Εύβοια, όπου εκκενώθηκαν τα νότια Ψαχνά και η Βόρεια Αρτάκη.

Επίσης μαίνεται η φωτιά στην Βοιωτία, όπου τη Δευτέρα έχασε τη ζωή του ένας κτηνοτρόφος, στην Καβάλα αλλά και στην Κύθνο. Τέσσερα χωριά εκκενώθηκαν στο Δίστομο.

Χθες σπίτια και επιχειρήσεις παραδόθηκαν στις φλόγες, ενώ οι θυελλώδεις άνεμοι είναι και σήμερα ο μεγαλύτερος εχθρός των ισχυρών πυροσβεστικών δυνάμεων, των εθελοντών και των κατοίκων, που δίνουν μάχη να σώσουν οτιδήποτε σώζεται.

Στην δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της 19ης Αυγούστου 2023 στην περιοχή Μελία Αλεξανδρούπολης επιχειρούν 214 πυροσβέστες με 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 59 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 10 Α/Φ και 7 Ε/Π.

Συνδρομή παρέχουν δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ε.Σ. και των Ο.Τ.Α. Για τη φωτιά στην Αλεξανδρούπολη εκδόθηκαν μηνύματα του 112 σε Άβαντα και Αισύμη για εκκένωση των οικισμών.

Στα Ψαχνά Ευβοίας επιχειρούν 92 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων 19 Γάλλων πυροσβεστών και 30 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 8 Α/Φ και 9 Ε/Π.

Οι Αρχές Ασφαλείας θεωρούν ότι οι 14 πυρκαγιές που ξέσπασαν ταυτόχρονα μόνο τυχαίες δεν είναι. Γι' αυτό το λόγο κλήθηκε στην διυπουργική σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Πολιτικής προστασίας και ο διοικητής της ΕΥΠ.

Φωτιά στην Βοιωτία: Συνεχείς αναζωπυρώσεις - Χιλιάδες στρέμματα δάσους στις φλόγες

Συνεχείς ήταν οι αναζωπυρώσεις της φωτιάς στη Βοιωτία όλη τη νύχτα, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο με «αντίπαλο» τον άνεμο.

Κατοικημένες περιοχές, δασικές εκτάσεις, ελαιώνες, αλλά και γεωργικές εγκαταστάσεις παραδόθηκαν στις φλόγες καθώς οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν, φτάνοντας μέχρι και τα εννέα μποφόρ, δεν σταμάτησαν να τροφοδοτούν τη φωτιά.

Στο μέτωπο του Προδρόμου επιχειρούν από το πρωί της Τρίτης (22/8) 74 πυροσβέστες με 19 οχήματα, ενώ από αέρος συντράμουν δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Στο πλευρό των πυροσβεστικών δυνάμεων βρίσκονται εθελοντές και κλιμάκιο ΟΤΑ.

Χώστια - Σαράντη - Ζάλτσα - Ταρσός στις φλόγες

Από πολύ νωρίς την Δευτέρα (21/8) οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις έδωσαν τη μάχη για τη Χώστια και το Σαράντη, ωστόσο το μέτωπό της φωτιάς άρχισε να κινείται με κατεύθυνση προς την Ζάλτσα.

Το απόγευμα άλλη φωτιά στον Ταρσό της Βοιωτίας κοντά στα Ασπρα Σπίτια ξεκίνησε να κινείται και αυτή προς την Ζάλτσα και μέχρι τα μεσάνυχτα υπήρξαν 4 εκκενώσεις οικισμών. Οι φόβοι των Αρχών είναι να μην οδηγηθούν οι φλόγες προς το δάσος της Αρβανίτσας, οπότε οι ζημιές θα είναι τεράστιες.

Η πρώτη φωτιά ξεκίνησε από τη Χώστια το πρωί και κινήθηκε απειλητικά προς την παραλία Σαράντη.

Νεκρός 80χρονος βοσκός

Νεκρός εντοπίστηκε ένας 80χρονος κτηνοτρόφος την Δευτέρα (21/8) από τη φωτιά.

Το βοσκό εντόπισε μια γυναίκα η οποία και ενημέρωσε άμεσα την Πυροσβεστική και την Αστυνομία.

Εκκενώσεις και εκτεταμένες ζημιές

Με μηνύματα από το 112 ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι των οικισμών Σαράντι και Σκέρθι να φύγουν προς διάφορες κατευθύνσεις, ενώ το μεσημέρι 60 περίπου άνθρωποι απομακρύνθηκαν από το λιμενικό με πλωτά μέσα.

Η δεύτερη φωτιά ξεκίνησε λίγο πριν τις 19:00 το απόγευμα της Δευτέρας (21/8) από τον οικισμό Λαζαρέϊκα πίσω από το εργοστάσιο Αλουμίνιον της Ελλάδος στα Ασπρα Σπίτια.

Τα μηνύματα του 112 έφταναν στους κατοίκους της περιοχής που τους καλούσαν να εκκενώσουν αρχικά δύο χωριά Ταρσός και Καρυώτη και στη συνέχεια άλλα δύο Άγιος Αθανάσιος και Παναγιά Καλαμιώτισσα.

Συνολικά εκκενώθηκαν έξι περιοχές.

Οι ελπίδες για ύφεση των ισχυρών ανέμων μέσα στη νύχτα δεν επιβεβαιώθηκαν και έτσι αναμένεται να ριφθούν στη μάχη τα εναέρια μέσα για να περιορίσουν τα μέτωπα της φωτιάς.

Σημειώνεται πως τη Δευτέρα (21/8) σε πολλές περιπτώσεις οι ισχυροί άνεμοι δεν επέτρεψαν να χρησιμοποιηθούν όλα τα εναέρια μέσα, αλλά περιορίστηκαν στη συνεχή παρουσία ελικοπτέρων.

Πυρκαγιά στην Κύθνο - Απεγκλωβισμός 20 ατόμων από παραλία

Στον απεγκλωβισμό 20 ατόμων από την παραλία του Σκύλου στην Κύθνο, προχώρησαν χθες ιδιωτικά σκάφη, λόγω της πυρκαγιάς που ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας 21/8.

Σε άμεση ετοιμότητα για την παροχή βοήθειας - εφόσον απαιτηθεί - βρίσκονται ένα πλωτό του λιμενικού, τρία αλιευτικά, ενώ σπεύδει και ρυμουλκό από το λιμάνι του Λαυρίου.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά καίει έκταση με ξερά χόρτα πολύ κοντά σε ξενοδοχειακό συγκρότημα, ενώ πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Στους κατοίκους της περιοχής εστάλη μήνυμα από το 112 που τους καλεί να εκκενώσουν προς την Δρυοπίδα.

Ποιες περιοχές εμφανίζουν ακραίο κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς σήμερα

Αντιμέτωπες με ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς βρίσκονται έξι περιοχές ανά την Επικράτεια, σήμερα, Τρίτη (21/8).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 5) για την 21η Αυγούστου είναι για τις εξής περιοχές:

  • Αττική
  • Εύβοια
  • Βοιωτία
  • Αργολίδα
  • Φθιώτιδα
  • Κορινθία

Παράλληλα, πολύ υψηλός (κατηγορία 4) και υψηλός (κατηγορία 3) κίνδυνος πυρκαγιάς υπάρχει σε αρκετές περιοχές ανά την Επικράτεια.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.ά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gov.gr.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ