ΕΛΛΑΔΑ

Σε πύρινο κλοιό η Ελλάδα - Υποψίες για εμπρησμό - Τι εκτιμούν αξιωματικοί της Πυροσβεστικής

Σε πύρινο κλοιό η Ελλάδα - Υποψίες για εμπρησμό - Τι εκτιμούν αξιωματικοί της Πυροσβεστικής
To πύρινο μέτωπο στα Άνω Λιόσια πίσω από την Πάρνηθα. ΚΑΡΑΤΖΑΣ ΚΩΣΤΑΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται η Αθήνα, καθώς οι φλόγες πέρασαν στην Πάρνηθα και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να την περιορίσουν. Την ίδια ώρα, με πολλαπλά μέτωπα φωτιάς απειλούνται Αλεξανδρούπολη, Ροδόπη, Αρκαδία, Χαλκιδική και άλλες περιοχές.

Προβληματισμό προκαλεί η διαπίστωση του μεγάλου αριθμού διάσπαρτων εστιών σε πολλά σημεία της χώρας, την ώρα που -σύμφωνα με την ΕΡΤ- αξιωματικοί της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας «βλέπουν» οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών.

Μάλιστα, είναι ενδεικτικό ότι στη Δυτική Αττική εκδηλώθηκαν τέσσερις πυρκαγιές μέσα σε ελάχιστα λεπτά. Στις 8:35 η πρώτη πυρκαγιά στη θέση Λάκκα Κατσαρή στην περιοχή Νέα Ζωή Ασπροπύργου, στις 9:04 στην περιοχή Αμμουδιές Ασπροπύργου και στις 9:15 στο Θριάσιο, ενώ στις 11:56 εκδηλώθηκε μεγάλη φωτιά στη Φυλή, κοντά στη Μονή Κλειστών.

Λίγη ώρα αργότερα, στην Ανατολική Αττική εκδηλώθηκαν τρεις πυρκαγιές. Η πρώτη στην οδό Βολομάνδρας στις 12:17, στα Καλύβια στις 12:20, μια δεύτερη στο Λαγονήσι και τέλος στις 14:05 στο Λαύριο.

Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού ερευνά τις πυρκαγιές αυτές, ενώ κατά τις ίδιες πληροφορίες ύποπτες θεωρούνται και οι φωτιές που ξέσπασαν στην περιοχή του Έβρου.

Σύμφωνα με πηγές της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ήταν σε δύσβατα σημεία και δεν δικαιολογούνταν η ανθρώπινη παρουσία. Στις έρευνες συμμετέχει η ΕΥΠ όπου συλλέγει πληροφορίες για τον τρόπο που εκδηλώθηκαν οι φωτιές αλλά και για τα πιθανά κίνητρα των δραστών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ