ΕΛΛΑΔΑ

Αρτοποϊός για Πάρνηθα: Τo «φαινόμενο της καμινάδας» αναζωπύρωσε τη φωτιά

Αρτοποϊός για Πάρνηθα: Τo «φαινόμενο της καμινάδας» αναζωπύρωσε τη φωτιά
AP Photo / Αχιλλέας Χήρας

Μια έκρηξη φωτιάς στη χαράδρα στην Πάρνηθα οδήγησε την πυρκαγιά πάλι στον οικισμό της Αγίας Παρασκευής Μενιδίου, σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Αρτοποιός.

Όπως είπε μιλώντας στο Mega, στη φωτιά της Πάρνηθας παρατηρήθηκε το «φαινόμενο της καμινάδας» το οποίο εξήγησε ότι πρόκειται για «έκρηξη» φωτιάς.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι η «έκρηξη» σημειώθηκε σε χαράδρα στις 03.20 τα ξημερώματα, ενώ στην περιοχή οι καιρικές συνθήκες ήταν δυσμενείς και ο αέρας ήταν πολύ έντονος. Μάλιστα, από τις 10 το πρωί αναμένεται ξανά ενίσχυση των ανέμων στα 6 με 7 μποφόρ.

Επίσης, σχετικά με τους Θρακομακεδόνες, ο Γιάννης Αρτοποιός ξεκαθάρισε πως η φωτιά δεν έχει φτάσει στην περιοχή και δίνεται σκληρή μάχη για να μην συμβεί αυτό, προσθέτοντας πως αυτό που έχει γίνει, είναι να φτιαχτεί ζώνη ανάσχεσης ενώ έχει σταλεί και προειδοποιητικό μήνυμα στους κατοίκους.

Ωστόσο, οι κάτοικοι των Θρακομακεδόνων έχουν αρχίσει ήδη να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και να κινούνται προς Βαρυμπομπη.

Ο κ. Γιάννης Αρτοποιός, μιλώντας στην ΕΡΤ, εξήγησε ότι το μέτωπο των επιχειρήσεων είναι στη μίξη του δασικού με τον αστικό ιστό, όπως ανεβαίνουμε τη λεωφόρο Πάρνηθος αριστερά.

«Τα οχήματά μας είναι παρατεταγμένα στις οδούς Τσιτομενέα, Κεραμιδίου, Νόση και Καρκαβίτσα” και τόνισε πως υπάρχει κίνδυνος για τους Θρακομακεδόνες, για αυτό οι κάτοικοι πρέπει να είναι σε εγρήγορση για να εκκενώσουν.

Ο ίδιος σημείωσε πως τα «δύσκολα μέτωπα», με την έννοια ότι δεν μπορεί να προβλεφθεί πώς θα «ανοίξουν», είναι εκείνα της Βοιωτίας και του Έβρου.

«Η πυρκαγιά που ξεκίνησε χθες το απόγευμα στο Στείρι Βοιωτίας παραμένει ανησυχητική» ανέφερε ο κ. Αρτοποιός .

«Η περιοχή έχει εκκενωθεί και έχουν σταλεί και προειδοποιητικά μηνύματα προς τους κατοίκους του παράλληλου μετώπου, αυτά που βλέπουν προς τον Άγιο Νικόλαο» τόνισε και πρόσθεσε πως είναι δύσκολο κομμάτι γιατί αν χρειαστεί να φύγει κάποιος από εκεί δεν υπάρχουν εύκολοι τρόποι διαφυγής, υπάρχει ένας δρόμος μόνο».

«Και το άλλο κομμάτι του ενεργού μετώπου είναι προς τον Ελικώνα. Είναι ένα μεγάλο μέτωπο το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη και εκεί θα συμβάλουν επίγεια και εναέρια μέσα» πρόσθεσε.

Για τη φωτιά στον Εβρο και τη Ροδόπη είπε πως υπάρχει ανησυχία. Κινείται δυτικά προς την περιοχή Κοίλα και υπάρχει η τάση να ενωθεί το μέτωπο αυτό με εκείνο της Ροδόπης.

Τέλος απηύθυνε έκκληση οι πολιτες να συμμορφωνονται με τις οδηγίες των αρχών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ