ΕΛΛΑΔΑ

Πυρκαγιά στην Πάρνηθα: Μετρούν τις πληγές τους οι κάτοικοι - «Κόποι μιας ζωής έγιναν στάχτη»

Πυρκαγιά στην Πάρνηθα: Μετρούν τις πληγές τους οι κάτοικοι - «Κόποι μιας ζωής έγιναν στάχτη»
Eurokinissi

Αποκαρδιωτικές είναι οι εικόνες που αποκαλύφθηκαν με το πρώτο φως της ημέρας από την τεράστια καταστροφή την οποία προκάλεσε η πύρινη λαίλαπα στην Πάρνηθα.

Το πέρασμα της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Αγία Παρασκευή Μενιδίου, άφησε πίσω της καμένα σπίτια, αυτοκίνητα και χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης.

Απαρηγόρητοι οι κάτοικοι των οικισμών με δάκρυα στα μάτια περιγράφουν την οδύνη τους για τους κόπους μιας ζωής που έγιναν στάχτη.

Μάχη από αέρος για να μην φθάσει το μέτωπο στους Θρακομακεδόνες

Την ίδια ώρα οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής καταβάλλουν αγωνιώδεις προσπάθειες για να περιορίσουν το μέτωπο της πυρκαγιάς στην Πάρνηθα . Από τις 6 το πρωί στη μάχη έχουν ριχθεί και τα εναέρια μέσα, με τη συνδρομή επτά ελικοπτέρων και έξι Καναντέρ. Μια νέα φωτιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή του Αυλώνα αντιμετωπίστηκε από την Πυροσβεστική.

Βασικό «στοίχημα» παραμένει η φωτιά να μην κατευθυνθεί προς την περιοχή των Θρακομακεδόνων.

Παρά την ύφεση που παρουσίαζε η πυρκαγιά αργά τη νύχτα, σημειώθηκε νέα αναζωπύρωση οδηγώντας και πάλι σε εκκενώσεις οικισμών αλλά και προειδοποιητικά μηνύματα από το 112 σε κατοίκους περιοχών προκειμένου να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Άμεσα δόθηκε εντολή για εκκένωση στις περιοχές της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Νικολάου προς το κέντρο το Αχαρνών.

Δεύτερο μήνυμα από το 112 εστάλη στους κατοίκους των περιοχών Θρακομακεδόνες, Μπόσκιζα και Πανόραμα Μενιδίου προκειμένου να είναι σε ετοιμότητα. Παράλληλα όπως έγινε γνωστό, τις πρώτες πρωινές ώρες τραυματίστηκε πυροσβέστης στην προσπάθειά του να κατασβήσει την πύρινη λαίλαπα στο Μετόχι. Τον παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Τις πρώτες πρωινές ώρες τραυματίστηκε πυροσβέστης στην προσπάθειά του να κατασβήσει τη φωτιά στο Μετόχι. Τον τραυματισμένο πυροσβέστη παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο.

Στο σημείο επιχειρούν 226 πυροσβέστες με 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 69 οχήματα συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων από τη Γαλλία, ενώ μέχρι και τη δύση του ηλίου επιχείρησαν 12 αεροσκάφη και 14 ελικόπτερα.

Παράλληλα με τη χρήση εκσκαφτικών μηχανημάτων θα συνεχιστεί η προληπτική διάνοιξη νέων αντιπυρικών ζωνών, σε συνέχεια αυτών που υπήρχαν ήδη από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Ένα νέο μέτωπο φωτιάς που εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 10 το πρωί στην περιοχή του Αυλώνα αντιμετωπίστηκε από την Πυροσβεστική. Στο σημείο επιχείρησαν 12 πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα.

Άνοιξε η λεωφόρος Κύμης - Ποιοι δρόμοι παραμένουν κλειστοί

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Κύμης, που είχε διακοπεί από νωρίς το πρωί λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη στη Πάρνηθα.

Ωστόσο συνεχίζεται να ισχύει η διακοπή της κυκλοφορίας στους παρακάτω δρόμους:

  • Από τη οδό Θρακομακεδόνων από το ύψος της οδού Μολάς
  • Στη λεωφόρο Κωνσταντίνου Καραμανλή από την συμβολή της με την οδό Θρακομακεδόνων έως την Δεκελείας
  • Στη λεωφόρο Πάρνηθος με την οδό Μπόσκιζα,
  • Στην οδό Φιλίας των Λαών προς Κατασκηνώσεις
  • Στην οδό Πάρνηθος από την οδό Θρακομακεδόνων
  • Στην οδό Θρακομακεδόνων από το ύψος της οδού Μπόσκιζα

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Αττικής

ΔΗΜΟΦΙΛΗ