ΕΛΛΑΔΑ

Μάχη με τις φλόγες σε Έβρο και Ροδόπη - Εκκενώθηκαν οικισμοί - Αναζωπυρώσεις στην Πάρνηθα

Μάχη με τις φλόγες σε Έβρο και Ροδόπη - Εκκενώθηκαν οικισμοί - Αναζωπυρώσεις στην Πάρνηθα
EUROKINISSI

Ανεξέλεγκτη παραμένει η φωτιά στον Έβρο για ένατη ημέρα, την ώρα που και στη Ροδόπη εστάλη μήνυμα από το 112. Στο μεταξύ, ανησυχία επικρατεί για το μέτωπο στην Άνδρο, την ώρα που οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν αναζωπυρώσεις στην Πάρνηθα.

Το κύριο μέτωπο της φωτιάς στον Έβρο, εντοπίζεται στην περιοχή της Λεπτοκαρυάς, ενώ αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Δαδιά, όπου το δάσος καίγεται για ένατη ημέρα.

Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, μαζί με εθελοντές πυροσβέστες και δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ από αέρος συνδράμουν 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Η κατάσταση εξακολουθεί να είναι δύσκολη, ενώ το βασικό πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στην περιοχή Λεπτοκαρυάς – Αισύμης και στην περιοχή της Δαδιάς με κατεύθυνση προς Κοτρωνιά.

Mηνύματα 112 για εκκενώσεις οικισμών

Μάλιστα το μεσημέρι της Κυριακής (27/08) εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της περιοχής Λευκίμμη στον Έβρο να απομακρυνθούν προς το Τυχερό.

Στο μεταξύ, μαίνεται η φωτιά στη Ροδόπη με το 112 να στέλνει μήνυμα για εκκένωση του οικισμού Κασσιτέρα προς Σάπες.

Κραυγή αγωνίας από τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου

Παράλληλα, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, δήλωσε στην ΕΡΤ ότι πλέον η πυρκαγιά είναι ενιαία. Είναι μία «πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση», που έχει προκαλέσει ανείπωτη καταστροφή», υπογράμμισε.

«Δυστυχώς, βλέπουμε ότι το μέτωπο της Δαδιάς δεν μπορεί να περιοριστεί, να τεθεί υπό έλεγχο. Και αυτό προβληματίζει περισσότερο», είπε ο κ. Πέτροβιτς.

«Χθες είχαμε συναγερμό στην Αύρα, τη Συκορράχη, την Αισύμη. Άλλαξαν οι άνεμοι και είχαμε απειλή, αλλά το σημαντικό είναι ότι δεν μπορεί να περιοριστεί η φωτιά στη Δαδιά».

Η κατάσταση σε Άνδρο και Πάρνηθα

Στο μεταξύ, ανησυχία επικρατεί στην Άνδρο, όπου οι πύρινες εστίες ξεπήδησαν λόγω των κεραυνών. Η πυρκαγιά συνεχίζει να καίει δασικές εκτάσεις στις περιοχές Βιτάλι και Άνω Γαύριο.

Στην Πάρνηθα, ισχυρές δυνάμεις αντιμετωπίζουν αναζωπυρώσεις, κυρίως στη νοτιοδυτική πλευρά της, κοντά στο Φρούριο της Φυλής.

Νωρίτερα, εθελοντές στην περιοχή της Φυλής, ήρθαν αντιμέτωποι με ένα μακάβριο εύρημα, καθώς βρίσκονταν στις καμένες εκτάσεις από τη φωτιά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, εθελοντές που είχαν μεταβεί στην περιοχή της Φυλής για παροχή βοήθειας σε ζώα, εντόπισαν καμένο κρανίο, ειδοποιώντας άμεσα τις Αρχές.

Το εύρημα μεταφέρθηκε στα ειδικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ., για τις απαραίτητες διαδικασίες.

Επιπλέον, καλύτερη είναι η εικόνα στη Βοιωτία. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στο Στείρι υπάρχουν διάσπαρτες ενεργές εστίες προς τον λόφο απέναντι από το Κυριάκι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ