ΕΛΛΑΔΑ

Καθυστερήσεις στα αεροδρόμια: «Λήξη συναγερμού» για τις πτήσεις ελληνικού ενδιαφέροντος

Καθυστερήσεις στα αεροδρόμια: «Λήξη συναγερμού» για τις πτήσεις ελληνικού ενδιαφέροντος
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

«Λήξη συναγερμού» για τις πτήσεις ελληνικού ενδιαφέροντος που επηρεάστηκαν λόγω του «τεχνικού ζητήματος» που ανέκυψε τη Δευτέρα στον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας της Βρετανίας.

Το σύστημα επιδιορθώθηκε μετά από έξι με επτά ώρες, σύμφωνα με ενημέρωση του Λονδίνου.

Την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και το ΚΕΠΑΘ-Μ (Κέντρο Ελέγχου Περιοχής Αθηνών - Μακεδονίας) επισκέφθηκε το βράδυ της Δευτέρας ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, συνοδευόμενος από την υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές, Χριστίνα Αλεξοπούλου και τον γενικό γραμματέα Μεταφορών, Γιάννη Ξιφαρά.

Από τη Βρετανία έχουν ακυρωθεί τουλάχιστον 230 πτήσεις και προς τη Βρετανία 271 πτήσεις, συνολικά πάνω από 500 πτήσεις, τόνισε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στο Λονδίνο. Οι καθυστερήσεις, φθάνουν και τις 12 ώρες σε ορισμένες περιπτώσεις, και αφορούν τέσσερις στις πέντε πτήσεις στις οποίες εμπλέκονται βρετανικά αεροδρόμια. Υπάρχουν περίπου 80 πτήσεις που έχουν επηρεαστεί για τους επιβάτες από την Ελλάδα.

Η NATS αναγκάστηκε να προβεί σε περιορισμούς της εναέριας κυκλοφορίας, καθώς αξιωματούχοι της υπηρεσίας εργάζονται για την αντιμετώπιση ενός τεχνικού ζητήματος που προέκυψε, με τις αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια να προειδοποιούν για καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ντόμινο προβλημάτων σε όλη την Ευρώπη

Νωρίτερα, τα προβλήματα της εναέριας κυκλοφορίας που ξεκίνησαν από τη Βρετανία, πήραν μορφή... ντόμινο και σε πολλά ακόμη ευρωπαϊκά αεροδρόμια, με τις καθυστερήσεις να παραμένουν παρά την επιδιόρθωση στη Βρετανία.

Συγκεκριμένα, το πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται κυρίως στο σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας της Ιταλίας και συγκεκριμένα στον τομέα της Ρώμης και την ευρύτερη περιοχή στα δυτικά της χώρας. Πολλά προβλήματα προκλήθηκαν και στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Το πρόβλημα ξεκίνησε περίπου στη μία το μεσημέρι με την κατάρρευση του συστήματος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στη Βρετανία.

Το γεγονός δημιούργησε πολύωρες καθυστερήσεις πτήσεων από βρετανικά αεροδρόμια προς άλλες χώρες -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- αλλά και εξίσου μεγάλες καθυστερήσεις στις πτήσεις από ευρωπαϊκά αεροδρόμια εκτός Βρετανίας, όπως το «Ελευθέριος Βενιζέλος», προς τα αεροδρόμια της Μεγάλης Βρετανίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ