ΕΛΛΑΔΑ

Έβρος: Νέα παρέμβαση Αρείου Πάγου για τους αυτόκλητους «πολιτικοφύλακες»

Έβρος: Νέα παρέμβαση Αρείου Πάγου για τους αυτόκλητους «πολιτικοφύλακες»
EUROKINISSI / ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Να διερευνηθεί η τυχόν τέλεση αξιόποινων πράξεων σε βάρος προσφύγων και μεταναστών, με αφορμή καταγγελίες αλλά και αναρτήσεις χρηστών στο «Facebook», με περιεχόμενο ρατσιστικό ή ρητορικής μίσους κλπ. ζητεί με παραγγελίες του προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας αλλά και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεώργιος Σκιαδαρέσης, αρμόδιος για θέματα ρατσισμού, εμπορίας ανθρώπων και κακομεταχείρισης ημεδαπών ή αλλοδαπών από κρατικά όργανα.

Ειδικότερα, ο κ. Σκιαδιαρέσης, με τις παραγγελίες του ζητεί να διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί «συγκεκριμένα αξιόποινα περιστατικά, στα οποία προδήλως ενδείκνυται η εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας, προς εξάλειψη οποιουδήποτε ίχνους αναβίωσης του μεσαιωνικού φαινομένου της αυτοδικίας που μπορεί να εκθέσει διεθνώς την χώρα μας».

Συγκεκριμένα, στην παραγγελία του προς την εισαγγελία Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης ο κ. Σκιαδαρέσης αναφέρει:

«Στα πλαίσια της αποστολής σας για την τήρηση της νομιμότητας και την διαφύλαξη των κανόνων της δημόσιας τάξης (άρθρ. 28 παρ. 2 Ορ.Δικ.), αποστέλλουμε:

α) Το από 25-8-2023 δελτίο τύπου του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, που συντονίζει η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, με τίτλο «Σοβαρή ανησυχία για την κλιμάκωση της στοχοποίησης προσφύγων και μεταναστών», όπου μάλιστα γίνεται λόγος για «γενικότερο κλίμα στοχοποίησης και ρατσιστικών συμπεριφορών ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες» και για «επιδεινούμενο κλίμα» κατ’ αυτών «στον πολιτικό και δημόσιο λόγο»,

β) δημοσίευμα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα «www.in.gr» στις 28-8-2023 με τίτλο «Έβρος: οι αυτόκλητοι πολιτοφύλακες συνεχίζουν τη δράση τους – νέο βίντεο»,

γ) δημοσίευμα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα «www.efsyn.gr» στις 25-8-2023 με τίτλο «Οι ακροδεξιοί σερίφηδες του Έβρου μέσα από τα μάτια της LeMonde» και

δ) δημοσίευμα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα «ThePressProject» στις 23-8-2023 με τίτλο «Έβρος: Φασίστες καλούν σε πογκρόμ προσφύγων και μεταναστών μέσω viber» και παρακαλούμε να διερευνήσετε ταχέως, ενδελεχώς και λυσιτελώς την βασιμότητα ή μη των πολλαπλών καταγγελιών σ’ αυτά, καθώς επίσης σε όσα άλλα σχετικά δημοσιεύματα αναφερθούν προσεχώς συγκεκριμένα αξιόποινα περιστατικά, στα οποία προδήλως ενδείκνυται η εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας, προς εξάλειψη οποιουδήποτε ίχνους αναβίωσης του μεσαιωνικού φαινομένου της αυτοδικίας που μπορεί να εκθέσει διεθνώς την χώρα μας».

Σε ό,τι αφορά στην παραγγελία του προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου απέστειλε αναρτήσεις χρηστών της διαδικτυακής πλατφόρμας «Facebook», με περιεχόμενο ρατσιστικό ή ρητορικής μίσους κλπ.. Με βάση αυτές τις αναρτήσεις ο κ. Σκιαδαρέσης ζητεί τη διερεύνηση -μέσω της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΓΑΔΑ -τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκόμενων πράξεων, όπως αυτές των άρθρων 184 Π.Κ. (Διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια), 187 Π.Κ. (Εγκληματική οργάνωση), 190 (Απειλή διάπραξης εγκλημάτων) Π.Κ., 135 Π.Κ. (Προπαρασκευαστικές πράξεις εσχάτης προδοσίας), 1 Ν. 927/79 (Μισαλλόδοξη ρητορική) κ.λπ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ