ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στον Έβρο: Ενισχύονται τα εναέρια μέσα - Μάχη για 12η μέρα με τις φλόγες

Φωτιά στον Έβρο: Ενισχύονται τα εναέρια μέσα - Μάχη για 12η μέρα με τις φλόγες
Από τη φωτιά στον Έβρο ΠΑΤΣΑΤΖΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ/INTIME

Για δωδέκατη μέρα οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής δίνουν σκληρή μάχη για να σβήσουν την πυρκαγιά στο Έβρο ενισχύοντας την παρουσία εναέριων μέσων καθώς από σήμερα (30/8) έχουν ριχθεί στη μάχη 11 αεροσκάφη και επτά ελικόπτερα μαζί με τις επίγειες δυνάμεις. 

Οι 475 πυροσβέστες με τα 16 πεζοπόρα και τα 100 οχήματα επικεντρώνουν τις προσπάθειες τους στις περιοχές Λευκίμμη, Λεπτοκαρυά, Τρεις Βρύσες, Κοτρωνιά και Κίρκη, όπου σημειώνονται συχνά αναζωπυρώσεις.

Ανάμεσα στους πυροσβέστες που παλεύουν με τις φλόγες στον Έβρο είναι δυνάμεις από Κύπρο, Γερμανία, Βουλγαρία, Σερβία, Γαλλία, Τσεχία, Ρουμανία, Σλοβακία, Αλβανία.

Ο μικρός πυρήνας του δάσους της Δαδιάς δεν κινδυνεύει, οι άνεμοι ωστόσο είναι νοτιοδυτικοί και γίνεται προσπάθεια να μην επεκταθεί η φωτιά προς τα βόρεια του νομού.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, στη Ροδόπη υπάρχουν αναζωπυρώσεις στην περιοχή Κασσιτερά.

Στην Πάρνηθα, επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις και αντιμετωπίζουν διάσπαρτες μικρές καύσεις, κυρίως στη νοτιοδυτική πλευρά της, κοντά στο Φρούριο της Φυλής.

Σε γενική επιφυλακή η Πυροσβεστική

Δεδομένου ότι υψηλός παραμένει και σήμερα ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως η Αττική, ο Εβρος και η Βοιωτία, το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της επικράτειας παραμένει σε γενική επιφυλακή.

Κάηκε έκταση μεγαλύτερη από τη Νέα Υόρκη

Στο μεταξύ αίσθηση προκαλεί η διαπίστωση της Υπηρεσίας Copernicus της Ε.Ε., ότι η φωτιά στον Έβρο έχει καταστρέψει μια έκταση μεγαλύτερη από την πόλη της Νέας Υόρκης.

Από την ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων που έγιναν διαθέσιμα χθες (30/8), η συνολική έκταση που κατέκαψε η δασική πυρκαγιά του Έβρου, η οποία προέκυψε από τη συνένωση των πυρκαγιών σε Αλεξανδρούπολη και Δαδιά, ξεπερνά τα 808.000 στρέμματα (έως την 28.08.2023, 12:28 τοπική ώρα).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ