ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Συναγερμός για τη νέα μετάλλαξη «Pirola» - Τι φοβούνται οι επιστήμονες

Κορωνοϊός: Συναγερμός για τη νέα μετάλλαξη «Pirola» - Τι φοβούνται οι επιστήμονες
EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Προβληματίζει τους επιστήμονες η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού με το όνομα «Pirola», η οποία έχει ήδη εντοπιστεί σε 6 χώρες.

Ειδικότερα, κρούσματα της παραλλαγής BA.2.86 -που ονομάστηκε «Pirola»- έχουν αναφερθεί στις ΗΠΑ, τη Δανία, το Ισραήλ, τη Νότια Αφρική, την Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Επιπλέον, έχει ανιχνευθεί στα λύματα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα CDC, όπως επίσης και στην Ελβετία και την Ταϊλάνδη, αναφέρει η Wall Street Journal. Μάλιστα η λίστα φέρεται να περιλαμβάνει άτομα που δεν έχουν ταξιδέψει πρόσφατα.

«Είναι κάτι εντελώς διαφορετικό» από τις κυρίαρχες παραλλαγές που κυκλοφορούν τώρα, εξήγησε η Katelyn Jetelina, επιστημονική σύμβουλος στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και συγγραφέας του ενημερωτικού δελτίου «Your Local Epidemiologist».

Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν είναι σαφές εάν η παραλλαγή θα οδηγήσει σε διαφορετικά ή πιο σοβαρά συμπτώματα. Επιπλέον, αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι ότι περιέχει περισσότερες από 30 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδας, κάτι που σημαίνει ότι βοηθά τον ιό να εισέλθει στον οργανισμό πιο γρήγορα προκαλώντας μόλυνση.

Ο Jesse Bloom, ιολόγος και καθηγητής στο Κέντρο Καρκίνου Fred Hutchinson στο Σιάτλ, αναφέρει ότι το εξελικτικό άλμα της εν λόγω παραλλαγής είναι παρόμοιο με εκείνο της παραλλαγής Όμικρον που ξέσπασε τον χειμώνα του 2021.

«Δεν θέλουμε να κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για μια παραλλαγή που είναι εξίσου πιθανό να εξαφανιστεί όσο και να μας ανησυχήσει», ανέφερε από την πλευρά του ο David Dowdy, καθηγητής Επιδημιολογίας στο Johns Hopkins.

Παράλληλα, σύμφωνα με «Τα Νέα», αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη, είναι ότι μπορεί να αποφύγει πιο εύκολα τα υφιστάμενα εμβόλια αλλά και τις προηγούμενες λοιμώξεις.

Μάλιστα, όπως εκτιμούν οι ειδικοί είναι πολύ πιθανό, το νέο ενισχυτικό εμβόλιο για τον κορωνοϊό που πρόκειται να εγκριθεί το φθινόπωρο να μην μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή τη νέα μετάλλαξη, κατά τις ίδιες πληροφορίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ