ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στον Έβρο: Στις φλόγες ο μικρός πυρήνας του δάσους της Δαδιάς - Σε απόσταση από οικισμούς

Φωτιά στον Έβρο: Στις φλόγες ο μικρός πυρήνας του δάσους της Δαδιάς - Σε απόσταση από οικισμούς
AP Photo/Achilleas Chiras

Αντιμέτωποι με μια ακόμη εφιαλτική νύχτα, τη 14η κατά σειρά, βρίσκονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις στον Έβρο, καθώς η πύρινη κόλαση συνεχίζει να κατακαίει πυκνή βλάστηση στο δάσος της Δαδιάς.

Το μόνο «θετικό», ότι οι άνεμοι έχουν στρέψει την πυρκαγιά σε αντίθετη κατεύθυνση από έξι κατοικημένες περιοχές που νωρίτερα βρέθηκαν σε κοντινή απόσταση. Συγκεκριμένα, η φωτιά πλησίασε σε ακτίνα λίγων χιλιομέτρων από Σουφλί, Κορνοφωλιά, Δαδιά, Κοτρωνιά, Σιδηρώ και Γιαννούλη.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η εικόνα παρουσιάζει μικρή βελτίωση σε σχέση με το βράδυ της Πέμπτης, όπου οι φλόγες είχαν περικυκλώσει το Σουφλί.

Πληροφορίες της ΕΡΤ ανέφεραν πως στο συντονιστικό κέντρο, όπου και υπήρξε σύσκεψη το βράδυ της Παρασκευής, αποφασίστηκε οι επίγειες δυνάμεις να «περιμένουν» τη φωτιά στο ρέμα της Δαδιάς, γνωστό και ως «Διαβολόρεμα», όπου και έχει δημιουργηθεί μια τεράστια αντιπυρική ζώνη. Εκεί παρεμβαίνουν οι επίγειες δυνάμεις και σταματούν κάθε προσπάθεια να περάσει η φωτιά προς τους οικισμούς.

Η φωτιά στον μικρό πυρήνα του δάσους

Η πιο ανησυχητική εξέλιξη των τελευταίων ωρών ήταν ότι η φωτιά έχει φτάσει στον μικρό πυρήνα του δάσους της Δαδιάς, εκεί όπου καίγονται αρχέγονα δέντρα μαύρης πεύκης και φωλιές σπάνιων αρπακτικών πουλιών σε μια από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές διεθνώς, στο Εθνικό Πάρκο. Οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς και οι κάτοικοι της περιοχής ανησυχούν.

Εξάλλου, το βράδυ της Πέμπτης, εστάλη προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 στους κατοίκους του Σουφλίου να παραμείνουν σε ετοιμότητα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, επιχειρούν, 582 πυροσβέστες με 129 οχήματα και 16 πεζοπόρα τμήματα, ενώ εκ περιτροπής στη διάρκεια της ημέρας επιχείρησαν από αέρος 10 πυροσβεστικά αεροσκάφη και επτά ελικόπτερα. Με το πρώτο φως της ημέρας θα σηκωθούν και πάλι τα εναέρια μέσα.

Σώθηκαν 25 παράτυποι μετανάστες

Ζωντανοί ευτυχώς εντοπίστηκαν και απεγκλωβίστηκαν από πυροσβέστες 25 παράτυποι μετανάστες το μεσημέρι σε φλεγόμενο σημείο μεταξύ της Δαδιάς και του χωριού Γιαννούλη στον Έβρο. Οι μετανάστες απεγκλωβίστηκαν από πυροσβέστες και μεταφέρονται στο χωριό Δαδιά. Υπενθυμίζεται πως στις 22 Αυγούστου, βρέθηκαν 18 απανθρακωμένες σοροί στην περιοχή Άβαντα.

Συνδρομή από όλη την Ευρώπη

Συνδρομή στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών παρέχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας με δυνάμεις από Γαλλία, Ισπανία, Κύπρο, Ρουμανία, Τσεχία, Βουλγαρία και Σλοβακία καθώς μέσω διακρατικών συμφωνιών η Αλβανία και η Σερβία.

Επίσης, συνδρομή παρέχουν μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών, δυνάμεις που έχουν διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών.

«Αλλεπάλληλη αύξηση του ρεκόρ μεγέθους μέγιστης πυρκαγιάς»

Εν τω μεταξύ, δεν φτάνει η πρόληψη, πρέπει να γίνουν ανθεκτικά τοπία στις πυρκαγιές, ανέφερε στην ΕΡΤ ο δασολόγος Γαβριήλ Ξανθόπουλος: «Αυτό που εντυπωσιάζει είναι η αλλεπάλληλη αύξηση του ρεκόρ μεγέθους μέγιστης πυρκαγιάς. Ιστορικά στην Ελλάδα είχαμε την πυρκαγιά της Βόρειας Εύβοιας το 2021 που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ και αυτή τη στιγμή έχουμε μια καινούργια πυρκαγιά που δεν έχει σβήσει κιόλας ακόμα και έχει ξεπεράσει τις 800.000 στρέμματα. Από τα 530 πήγαμε στις 800.000. Κάτι δεν κάνουμε καλά».

Συναγερμός για το «επικίνδυνο» Σαββατοκύριακο

Παράλληλα, το Σαββατοκύριακο που έρχεται θα είναι εξίσου επικίνδυνο για την εκδήλωση πυρκαγιών, λόγω των εξαιρετικά σφοδρών ανέμων που θα πνέουν ειδικά στην Αττική, τη Βοιωτία, την Εύβοια, τον Έβρο και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Τα μποφόρ θα είναι αρκετά και θα αυξηθούν την Κυριακή και για αυτό στον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδόθηκε για αύριο, Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου, από την Πολιτική Προστασία, οι παραπάνω περιοχές θα βρίσκονται στην κατηγορία κινδύνου 4 (πορτοκαλί).

Για το λόγο αυτό, όλες οι εναέριες και επίγειες δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος θα βρίσκονται έξω, σε κατάσταση γενικής επιφυλακής σε όλη τη χώρα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν ενάρξεις πυρκαγιών, που λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών μπορούν να λάβουν πολύ γρήγορα επικίνδυνες διαστάσεις. Ταυτόχρονα, μαζί με τη μάχη στα πύρινα μέτωπα, συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης και οι περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των περιοχών αυτών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν εκδηλώσεις πυρκαγιών.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά (κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα και συσκευές συγκόλλησης, χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών κ.α).

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ