ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στον Έβρο: Μήνυμα του 112 για εκκένωση της Λευκίμμης προς Τυχερό

Φωτιά στον Έβρο: Μήνυμα του 112 για εκκένωση της Λευκίμμης προς Τυχερό
Από την φωτιά στον Έβρο EUROKINISSI

Μήνυμα από το 112 για να εκκενώσουν προς το Τυχερό έλαβαν οι κάτοικοι της Λευκίμμης στον Έβρο

Σημειώνεται ότι με μήνυμα νωρίτερα το 112 ζητούσε από τους κατοίκους να είναι σε κατάσταση ετοιμότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη φορά που εκκενώνεται η Λευκίμμη.

Η μάχη των ανδρών της Πυροσβεστικής με τις πύρινες γλώσσες στον Έβρο συνεχίζεται για 15η μέρα την ώρα που οι κάτοικοι της Λευκίμμης πήραν νέο μήνυμα από το 112 να είναι σε ετοιμότητα.

Σύμφωνα με το evros-news, έχει καεί ήδη ένα μαντρί και η φωτιά κινείται προς το χωριό και το στρατόπεδο της 7ης Ταξιαρχίας.

Μεγάλη είναι η κινητοποίηση από την Πυροσβεστική και το Στρατό, διότι φυσούν ισχυροί άνεμοι στο σημείο. Δυστυχώς μαζί με το μαντρί κάηκαν και τα ζώα του κτηνοτρόφου που υπήρχαν μέσα.

Η φωτιά ξέσπασε σε μια περιοχή που είχε πληγεί από την πυρκαγιά τις προηγούμενες ημέρες, όταν είχε πλησιάσει τότε πολύ κοντά στην Λευκίμμη.

Δεδομένου πως η φωτιά στον Έβρο συνεχίζει να καίει για 15η ημέρα έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής ανυπολόγιστη καταστροφή στη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής.

Τρία τα κύρια μέτωπα της φωτιάς

«Τρία είναι τα βασικά μέτωπα που καλούνται να αντιμετωπίσουν σήμερα οι πυροσβεστικές δυνάμεις οι οποίες επιχειρούν στην περιοχή με σημαντικότερο αυτό που συνεχίζει να καίει βόρεια του Εθνικού Δριμού της Δαδιάς ανέφερε η ΕΡΤ.

Οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν σε διάσπαρτες ενεργές εστίες κοντά στις περιοχές Σουφλί, Κορνοφωλιά, Δαδιά, Κοτρωνιά, Σιδηρώ και Γιαννούλη. Συνεχείς είναι οι ρίψεις από τα εναέρια μέσα, ενώ από εδάφους επιχειρεί πολύ μεγάλη δύναμη με πάνω από 500 πυροσβέστες.

Μάχη με 75 φωτιές τις τελευταίες 24 ώρες

Συνολικά οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν 75 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια, ενώ το τελευταίο εικοσιτετράωρο εκδηλώθηκαν 42 νέες δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες εκ των οποίων, σύμφωνα με την Πυροσβεστική αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο.

Ειδικότερα όπως αναφέρει η ενημέρωση της Πυροσβεστικής:

• Στον Έβρο, ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν κυρίως στις περιοχές Κορνοφωλιά, Κοτρωνιά και Δαδιά.

• Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα το μεσημέρι στην περιοχή Στεφάνι Κορινθίας επιχειρούν 35 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 9 οχήματα, 4 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο. Συνδρομή παρέχεται από εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

• 'Αμεσα τέθηκε υπό έλεγχο πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Καρατζάς Τροιζηνίας. Επιχειρούν 12 πυροσβέστες με 4 οχήματα, ενώ επιχείρησαν 2 αεροσκάφη.

Συνδρομή στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών παρέχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας με δυνάμεις από Γαλλία, Ισπανία, Κύπρο, Ρουμανία, Τσεχία, Βουλγαρία και Σλοβακία, καθώς και μέσω διακρατικών συμφωνιών η Αλβανία και η Σερβία.

Επίσης, συνδρομή παρέχουν μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών, δυνάμεις που έχουν διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής 'Αμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για αύριο Κυριακή, 03 Σεπτεμβρίου 2023, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

• Περιφέρεια Αττικής, συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων

• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου)

• Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΕ Έβρου)

• Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

• Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Λακωνίας)

Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Τέλος, το Πυροσβεστικό Σώμα καλεί όλους τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο: https://bit.ly/3qY9Itf

ΔΗΜΟΦΙΛΗ