ΕΛΛΑΔΑ

Ένα ανοιχτό γεωπάρκο ενταγμένο στο δίκτυο της UNESCO επιχειρεί να γίνει η Χίος

Ένα ανοιχτό γεωπάρκο ενταγμένο στο δίκτυο της UNESCO επιχειρεί να γίνει η Χίος
ΑΠΕ/ΜΠΕ

Η Χίος βάζει «πλώρη» για να προστεθεί στη λίστα των 195 παγκοσμίων γεωπάρκων της UNESCO. Στηριγμένη στην πλούσια γεωλογική κληρονομιά της και την ιδιαίτερη γεωμορφολογία της δηλώνει «παρούσα» στην προσπάθεια για τη λειτουργία στο σύνολο της ως γεωπάρκο.

Στο «οπλοστάσιο» της για την κατάκτηση του στόχου, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Νίκος Ζούρος, πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Γεωπάρκων της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων «οι σημαντικές διεθνώς απολιθωματοφόρες θέσεις, όπως στην περιοχή του Κορακάρη με τα απολιθώματα των αμμωνιτών, τα πετρώματα και οι πτυχωσιγενείς δομές στη βόρεια Χίο, ηλικίας πολλών εκατομμυρίων ετών, τα σημαντικά σπήλαια και τα άλλα ηφαιστειακά προϊόντα. Αλλά και άλλα σημαντικά στοιχεία που υπογραμμίζουν τη σχέση των πετρωμάτων με την βιοποικιλότητα, την πολιτιστική κληρονομιά του Κάμπου και των Μαστιχοχωρίων της Χίου και βέβαια την καλλιέργεια της μαστίχας που έχει ενταχθεί στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO».

«Αυτή η γεωλογική ιστορία της περιοχής έχει αφήσει έντονα αποτυπώματα στον χαρακτήρα του φυσικού περιβάλλοντος νησιού και στην πολιτιστική διαδρομή του ανθρώπου στον χώρο αυτό. Στοιχεία που συμβάλλουν στην ανακήρυξη ενός τόπου ως παγκόσμιο γεωπάρκο της UNESCO» καταλήγει ο κ. Ζούρος.

Η δυνατότητα δημιουργίας γεωπάρκου στη Χίο και η υποβολή υποψηφιότητας για την ένταξη του στα Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO, συζητήθηκε σε συνάντηση που διοργάνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Παντελή Μπουρνιά και τη συμμετοχή εκπροσώπων του δήμου Χίου, της Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης Χίου ΕΤΑΧ, του Φορέα Τουρισμού, της Ένωσης Ξενοδόχων, και ευαισθητοποιημένων πολιτών για την ανάδειξη και διάσωση των γεωλογικών μνημείων της Χίου. Στη σύσκεψη παραβρέθηκε ο καθηγητής Νίκος Ζούρος, κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με την ιδιότητα του πρόεδρου της Ελληνικής Επιτροπής Γεωπάρκων της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και του προέδρου του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων.

Στην συνάντηση παρουσιάστηκε διεξοδικά η διαδικασία και οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί μια περιοχή για την δημιουργία και την λειτουργίας ενός Γεωπάρκου (θέσεις γεωλογικής κληρονομιάς διεθνούς σημασίας, φορέας διαχείρισης, σχέδιο δράσεων για την προστασία ανάδειξη και διαχείριση, δράσεις εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης, δραστηριότητες εναλλακτικών μορφών τουρισμού, δράσεις ανάδειξης τοπικών προϊόντων) και τα κριτήρια που πρέπει να πληρούνται για την ένταξη της στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων UNESCO. Συζητήθηκαν επίσης τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι τοπικοί φορείς προκειμένου η υποβολή φακέλου υποψηφιότητας να είναι επιτυχής.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, «τα 195 Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO αποτελούν ενοποιημένες γεωγραφικές περιοχές και τοπία διεθνούς γεωλογικής σημασίας με οικολογικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον, προσθέτοντας ότι η προβολή και η ανάδειξη αυτών των περιοχών οδηγεί στην τοπική ανάπτυξη, στην αύξηση της επισκεψιμότητας, δίνοντας στις περιοχές ένα ξεχωριστό δυναμισμό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ