ΕΛΛΑΔΑ

Γιαννόπουλος: Απότομη μεταβολή του καιρού - Φόβος για επικίνδυνα πλημμυρικά φαινόμενα

Γιαννόπουλος: Απότομη μεταβολή του καιρού - Φόβος για επικίνδυνα πλημμυρικά φαινόμενα
INTIME

Απότομη αλλαγή του καιρού αναμένουμε από σήμερα Δευτέρα (4/9) έως και την Τετάρτη στη χώρα μας, με πτώση της θερμοκρασίας η οποία δεν θα ξεπερνάει τους 26 βαθμούς, αλλά και έντονες βροχές και καταιγίδες σε ορισμένες περιοχές, γεγονός που προκαλεί φόβο για ραγδαία πλημμυρικά φαινόμενα. 

Όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος, Παναγιώτης Γιαννόπουλος στο CNN Greece, η κακοκαιρία θα επηρεάσει κυρίως της περιοχές της Θεσσαλίας, της Ημαθίας, της Πιερίας αλλά και της Χαλκιδικής.

Κύρια χαρακτηριστικά της ραγδαίας αυτής μεταβολής θα είναι οι ισχυρές βροχές που χαρακτηρίζονται ως ακραίες και οι καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, με ενισχυμένους ανέμους και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

«Το σύστημα αυτό θα επηρεάσει τη χώρα μας από σήμερα Δευτέρα έως και την Τετάρτη και θα έχουμε έντονη βροχή, πιθανότατα και πολλαπλάσιο νερό του Σεπτεμβρίου καθώς θα πέσει μέσα σε λίγες μέρες», λέει ο κ. Γιαννόπουλος.

Ειδικότερα, οι περιοχές που θα επηρεαστούν έντονα και για αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή λόγω της έντονης βροχής, είναι οι περιοχές της Θεσσαλίας και εκείνες που είναι γεωγραφικά γύρω από τη Θεσσαλία.

«Δηλαδή, Ημαθία, Πιερία, Βόρεια Εύβοια, Χαλκιδική, Φθιώτιδα και Ευρυτανία. Επίσης έντονες βροχοπτώσεις αναμένονται και σε περιοχές της ανατολικής και βόρειας Πελοποννήσου, κυρίως Αργολίδα και Κορινθία. Βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν θα βρέξει και σε άλλες περιοχές. Θα βρέξει σε όλες τις περιοχές απλώς στις παραπάνω περιοχές αναμένεται να πέσει μεγάλος όγκος βροχής», προσθέτει ο κ. Γιαννόπουλος.

«Τρίτη η χειρότερη μέρα»

«Η Τρίτη θα είναι χειρότερη μέρα με τη Θεσσαλία, Ημαθία, Πιερία, Σποράδες, Ευρυτανία, Βόρεια Εύβοια και περιοχές της ανατολικής και νότιας Πελοποννήσου να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο από βροχοπτώσεις», σημείωσε

Για την Αττική, σημειώνει ότι η μεταβολή του καιρού δεν φαίνεται να την επηρεάζει ιδιαίτερα. «Θα βρέξει κυρίως τις απογευματινές ώρες (4/9) χωρίς να φαίνεται ότι θα σημειωθούν έντονα καιρικά φαινόμενα. Βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν την Τρίτη και την Τετάρτη στην Αττική, ωστόσο δεν θα βρέξει τόσο πολύ ώστε να προκαλείται ιδιαίτερο θέμα όπως αναμένουμε στις πιο πάνω περιοχές» λέει ο μετεωρολόγος.

Προσθέτει ότι «περιμένουμε σήμερα και αύριο βροχή στον Έβρο».

Ακόμη, στο βόρειο Αιγαίο οι άνεμοι θα φτάσουν τα 8 μποφόρ, ενώ από αργά το απόγευμα στο νότιο Ιόνιο θα στραφούν σε ανατολικούς νοτιοανατολικούς 4 με 6 μποφόρ.
Τέλος, η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση κυρίως στα βόρεια και στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία δεν θα ξεπεράσει τους 24 βαθμούς, ενώ στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα φθάσει τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός από την ΕΜΥ

Δευτέρα (4/9)

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που γρήγορα θα πυκνώσουν και από τις μεσημβρινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και βόρεια.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες οι οποίες βαθμιαία θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Το βράδυ τα φαινόμενα πρόσκαιρα θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες από το μεσημέρι και από τα βόρεια θα είναι ισχυρές.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες αρχικά στη δυτική και κεντρική Μακεδονία και γρήγορα και στα υπόλοιπα. Τα φαινόμενα θα είναι έντονα από τις προμεσημβρινές ώρες στη δυτική και κεντρική Μακεδονία και πρόσκαιρα στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας και Ημαθίας).
Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 έως 5 στρεφόμενοι γρήγορα σε βορείων διευθύνσεων με την ίδια ένταση. Από αργά το απόγευμα στα ανατολικά θα ενισχυθούν σε 5 με 6 και στα θαλάσσια αργά τη νύχτα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα από τα βόρεια θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα είναι ισχυρές από τις μεσημβρινές ώρες στην Ήπειρο, βαθμιαία στα νησιά του Ιονίου, στην δυτική Στερεά και από νωρίς το απόγευμα στη δυτική Πελοπόννησο.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 έως 5 και στο Ιόνιο βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6, στα ανοικτά του Ιονίου τοπικά έως 7 μποφόρ. Από αργά το απόγευμα στο νότιο Ιόνιο θα στραφούν σε ανατολικούς νοτιοανατολικούς 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα από τα βόρεια θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα είναι ισχυρές από τις μεσημβρινές ώρες στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, βαθμιαία στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια και από νωρίς το απόγευμα στη Πελοπόννησο (κυρίως στα βόρεια).
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και από απόγευμα πιθανόν να σημειωθούν τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με εξασθένηση από τις βραδινές ώρες.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 30 και στη νότια Κρήτη τοπικά έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αρχικά γενικά αίθριος. Από τα βόρεια αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και από το απόγευμα στα Δωδεκάνησα πιθανόν να εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6, πρόσκαιρα στα βόρεια τοπικά έως 7 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα από τις μεσημβρινές ώρες βαθμιαία οι άνεμοι θα στραφούν σε νοτίων διευθύνσεων 3 έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ