ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Daniel: Η πρώτη δύσκολη νύχτα με ακραία καιρικά φαινόμενα - Πού αναμένονται πλημμύρες

Κακοκαιρία Daniel: Η πρώτη δύσκολη νύχτα με ακραία καιρικά φαινόμενα - Πού αναμένονται πλημμύρες
INTIME / ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Σε συναγερμό βρίσκονται οι περιοχές που τις προηγούμενες εβδομάδες δοκιμάστηκαν από καταστροφικές πυρκαγιές, λόγω της επέλασης της κακοκαιρίας Daniel, καθώς από το πρωί της Δευτέρας (4/9) βρίσκεται σε εξέλιξη το φαινόμενο της «ψυχρής λίμνης» και θα εξαπλωθεί μέσα στις επόμενες ώρες σχεδόν σε όλη τη χώρα.

Πρόκειται, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, για ένα ακραίο φυσικό φαινόμενο με τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού να είναι οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, οι ενισχυμένοι άνεμοι στο Αιγαίο και η αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

Η νύχτα αναμένεται να είναι δύσκολη με καταιγίδες, κεραυνούς και σημαντική πιθανότητα πλημμυρικών φαινομένων στην ηπειρωτικής Ελλάδα. Η κακοκαιρία Daniel επηρεάζει ήδη τη χώρα, με τις περιοχές της Ηλείας, του Ιονίου, της Θεσσαλίας και της Φθιώτιδας να έχουν δεχθεί ήδη το πρώτο κύμα και να αναμένουν το δεύτερο, το οποίο εκτιμάται ισχυρότερο και πιο επικίνδυνο.

Μπαράζ μηνυμάτων από το 112

Ειδικότερα, μήνυμα από το 112 εστάλη αργά το απόγευμα της Δευτέρας (4/9) στη Θεσσαλονίκη. Η προειδοποίηση αφορά από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας και για το επόμενο 24ωρο. Επίσης, μήνυμα μέσω του 112 εστάλη και σε Πιερία, Θεσσαλία, Σποράδες Εύβοια και Φθιώτιδα.

Ήδη το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel προκάλεσε τα πρώτα προβλήματα στη Λαμία και την Κέρκυρα, ενώ το 112 ήχησε σε πέντε περιοχές, με τους κατοίκους της Πιερίας, της Θεσσαλίας, των Σποράδων, της Εύβοιας και της Φθιώτιδας να δέχονται το απόγευμα της Δευτέρας μηνύματα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες- κεραυνοί-χαλαζοπτώσεις) από τις βραδινές ώρες σήμερα και για το επόμενο 24ώρο.

Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν τις επόμενες ώρες

Αγωνία υπάρχει στους κατοίκους των πυρόπληκτων περιοχών για πλημμυρικά φαινόμενα, καθώς αναμένεται να πέσουν μεγάλα ύψη βροχής.

Πιο αναλυτικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

  • κατά περιόδους έως το απόγευμα στην Ήπειρο, τα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο
  • στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής), τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως στους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας), την Εύβοια και την ανατολική και νότια Πελοπόννησο
  • κατά περιόδους στο νομό Αττικής και τη δυτική Κρήτη
  • από το μεσημέρι έως το βράδυ στα δυτικά τμήματα των Κυκλάδων και στα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Την Τετάρτη 6/9/2023 ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως στους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας), την Εύβοια (κυρίως στη βόρεια), την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και κατά περιόδους στη δυτική και νότια Κρήτη.

Επισημαίνεται ότι το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν εκτός από τις περιοχές της Θεσσαλίας, των Σποράδων και της βόρειας Εύβοιας όπου θα συνεχίσουν έως τις πρωινές ώρες της Πέμπτης.

Ενισχυμένοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν στο βόρειο Αιγαίο από σήμερα το βράδυ έως το βράδυ της Τρίτης 5-9-2023, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση κατά 6 με 8 βαθμούς Κελσίου κυρίως στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά.

Καταιγίδες και στην Αθήνα

Σύμφωνα με την πρόγνωση του meteo.gr και η Αθήνα αναμένεται να έχει καταιγίδες από το μεσημέρι της Τρίτης (5/9).

Συγκεκριμένα από τις 12:00 θα ξεκινήσουν οι βροχές και στις 15:00 αναμένεται καταιγίδα, με τη μέγιστη θερμοκρασία να μην ξεπερνάει τους 27 βαθμούς.

kairos-athina
meteo

Έπεσαν πάνω από 7.000 κεραυνοί

Το σύστημα καταγραφής κεραυνών «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε περισσότερους από 7.000 κεραυνούς. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το μεγαλύτερο ύψος βροχής έως τις 18:30 καταγράφηκε στη Ζαγορά Πηλίου και είναι ίσο με 103 χιλιοστά.

Οι περιοχές με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο τμήμα της χώρας αναμένεται να προκαλέσει η ψυχρή λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με την έντονη μεταφορά υδρατμών από το Αιγαίο προς την ηπειρωτική χώρα από σήμερα και για τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/Meteo.gr.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, οι βροχές και οι καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και νότια τμήματα, θα έχουν ένταση, αλλά και διάρκεια, με αποτέλεσμα τα πολύ μεγάλα ύψη βροχής στις προαναφερόμενες περιοχές να είναι ικανά να δημιουργήσουν κατά τόπους πλημμυρικά φαινόμενα.

Οι περιοχές που θα δεχθούν τα πολύ μεγάλα ύψη βροχής είναι η Θεσσαλία (Μαγνησία, Τρίκαλα, Καρδίτσα, ανατολικά τμήματα Ν. Λάρισας), οι Σποράδες, η Πιερία, η ανατολική Στερεά (Φθιώτιδα, Βοιωτία), η ανατολική Πελοπόννησος (δυτική Κορινθία, Αργολίδα, ανατολική Αρκαδία) και η νοτιοδυτική Πελοπόννησος (Μεσσηνία).

Δείτε live την εξέλιξη της κακοκαιρίας:

Προβλήματα σε Κέρκυρα, Πάτρα, Λαμία, Θεσσαλονίκη

Παράλληλα, εκτεταμένες ζημιές καταγράφονται ήδη σε πολλές περιοχές της χώρας λόγω της κακοκαιρίας Daniel που χτύπησε με μεγαλύτερη σφοδρότητα. Συγκεκριμένα, ισχυρό μπουρίνι έπληξε στις 3:00 μετά το μεσημέρι την Κέρκυρα με αποτέλεσμα ο ανεμοστρόβιλος και οι κεραυνοί να προκαλέσουν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, καθώς επίσης και στη λειτουργία του αεροδρομίου «Ιωάννης Καποδίστριας».

Λόγω της έντονης κεραυνικής δραστηριότητας, 8 πτήσεις δεν προσγειώθηκαν και σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον τρεις από αυτές μετέβησαν σε κοντινά αεροδρόμια. Περιοχές τόσο στην πόλη της Κέρκυρας όσο και στα περίχωρα έμειναν χωρίς ρεύμα.

Πλημμυρικά φαινόμενα παρατηρούνται στην Ακτή Δυμαίων στην Πάτρα, στο ύψος των φαναριών στην Ανθείας με αστυνομικούς να σπεύδουν στο σημείο για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας των οχημάτων. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το tempo24.news ένα δέντρο έπεσε στην Ακτή Δυμαίων, στο ύψος του Αγίου Ανδρέα, χωρίς ευτυχώς να σημειωθεί κάποιος τραυματισμός. Στο σημείο έσπευσαν Πυροσβεστική και Αστυνομία.

Στο μεταξύ, συναγερμός σήμανε και στη Λαμία λίγο πριν τις 3:00 το μεσημέρι όταν αυτοκίνητο με 43χρονο οδηγό παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του Ξηριά στη Ροδίτσα.

Η ξαφνική νεροποντή που προηγήθηκε φούσκωσε τον χείμαρρο ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες ήταν προσπελάσιμος, με αποτέλεσμα ο οδηγός να μην καταλάβει τον κίνδυνο και να παρασυρθεί για αρκετά μέτρα από τα νερά.

Ο ίδιος σκαρφάλωσε στην οροφή και οι πυροσβέστες κατάφεραν να τον απεγκλωβίσουν, όπως θα δείτε και στις εικόνες του lamiareport.gr:

Προβλήματα προκλήθηκαν από τις βροχοπτώσεις, όπως φαίνονται κι από τις εικόνες που καταγράφει το Rthess και στην αγορά στο Καπάνι της Θεσσαλονίκης. Η βροχή και τα έργα που είναι σε εξέλιξη προκάλεσαν ένα προβληματικό σκηνικό για επαγγελματίες και επισκέπτες. Μάλιστα, προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα, στήθηκαν ξύλινες γεφυρούλες που συνδέουν τον δρόμο με τις εισόδους των καταστημάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ