ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Daniel: Σαρώνει την κεντρική Ελλάδα – Πού θα χτυπήσει σήμερα

Κακοκαιρία Daniel: Σαρώνει την κεντρική Ελλάδα – Πού θα χτυπήσει σήμερα
VOLOS GREECE / METEO.GR

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία Daniel, η οποία πλήττει από το μεσημέρι της Δευτέρας 04/09 αρκετές περιοχές της χώρας, προκαλώντας προβλήματα σε ορισμένες περιπτώσεις. Σημειώνεται ότι οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση των φαινομένων τις επόμενες ώρες.

Οι βροχές θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, ενισχυμένους ανέμους στο Αιγαίο και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

Μηνύματα από το 112 τη νύχτα

Δύσκολο ήταν σε το βράδυ σε πολλές περιοχές της χώρας, όπου από τις ισχυρές καταιγίδες προκλήθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα. Προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 εστάλη χθες το βράδυ στους κατοίκους της Πιερίας, της Θεσσαλίας, των Σποράδων, της Εύβοιας και της Φθιώτιδας.

«Περιορίστε τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων και ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών» επισημαίνεται στο μήνυμα.

Πλημμύρισαν δρόμοι στο Βόλο

Στο Βόλο, ισχυρή βροχή έπεφτε καθ’όλη τη διάρκεια της νύχτας, ενώ οι αστραπές έκαναν τη νύχτα μέρα. Δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, με συνέπεια να πλημμυρίσουν ισόγεια. Η Πυροσβεστική υπηρεσία Βόλου κλήθηκε τα μεσάνυχτα για αντλήσεις υδάτων.

Εξαιτίας της ισχυρής βροχόπτωσης, οδηγοί εγκλωβίστηκαν στον περιφερειακό του Βόλου, στο ύψος του Πανθεσσαλικού και χρειάστηκε η συνδρομή της Πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό τους.

Εισροή υδάτων σημειώθηκε και στο μηχανοστάσιο του νοσοκομείου Βόλου, με την Πυροσβεστική να «δίνει μάχη» ώστε να μην σημειωθεί βραχυκύκλωμα στο ηλεκτομηχανολογικό σύστημα.

Τα δρομολόγια στη σιδηροδρομική γραμμή Λάρισα -Βόλος -Λάρισα δεν πραγματοποιούνται, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, σύμφωνα με ενημέρωση της Hellenic Train.

Διακοπές ρεύματος σε αρκετές περιοχές

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ισχυροί άνεμοι σάρωσαν τον δήμο Αγιάς και τα παράλια της Λάρισας. Σημειώθηκε διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε πολλά χωριά του δήμου Αγιάς.

Στη Λαμία ένας 43χρονος οδηγός παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά χειμάρρου και χρειάστηκε επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό του.

Στην Κέρκυρα, η κακοκαιρία προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, αλλά και στη λειτουργία του αεροδρομίου.

Έντονα ήταν τα φαινόμενα και στα νησιά, κυρίως σε Σκόπελο και Αλόννησο, όπου μεταξύ άλλων είχαν συνεχώς διακοπές ρεύματος.

Καταστράφηκαν καλλιέργειες ελιάς στην Ηλεία

Μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες της ελιάς αλλά και σε άλλα είδη προκάλεσε το πρώτο πέρασμα της κακοκαιρίας «Daniel» από την Ηλεία και συγκεκριμένα στα χωριά Λούβρο, Υψηλόν και Βασιλάκι.

Λίγο μετά τις τέσσερις το απόγευμα η βροχόπτωση ήταν έντονη συνοδευόμενη από πολύ πυκνό χαλάζι που κάλυψε τα πάντα και ράβδισε τις ελιές.

O πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βασιλακίου, Ανδρέας Στάμος, μιλώντας στο ilialive.gr ο ανέφερε πως προκλήθηκαν αρκετά προβλήματα, εστιάζοντας κυρίως στα ελαιόδεντρα, όπου οι ελιές σχηματίζουν πλέον στρώμα στο έδαφος.

Πάνω από 7.000 κεραυνοί

Το σύστημα καταγραφής κεραυνών «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε περισσότερους από 7.000 κεραυνούς.

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών το μεγαλύτερο ύψος βροχής έως τις 18:30 καταγράφηκε στη Ζαγορά Πηλίου και είναι ίσο με 103 χιλιοστά.

Πού θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες

Σύμφωνα με το Επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο της ΕΜΥ, σήμερα Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν κατά περιόδους έως το απόγευμα στην Ήπειρο, τα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο, στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής), τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως στους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας και πρόσκαιρα στο νομό Αττικής, κυρίως στα δυτικά και βόρεια τμήματά του), την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια), την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και τη δυτική Κρήτη.

Από το μεσημέρι έως το βράδυ θα επηρεαστούν οι δυτικές Κυκλάδες και τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου.

Την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου τα έντονα φαινόμενα θα χτυπήσουν στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως οι νομοί Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας), τη βόρεια Εύβοια, την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και τη δυτική και νότια Κρήτη.

Από το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν εκτός από τις περιοχές της Θεσσαλίας και των Σποράδων όπου θα συνεχίσουν έως τις πρωινές ώρες της Πέμπτης.

Σημειώνεται ότι θα πνέουν ενισχυμένοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ στο βόρειο έως το βράδυ της Τρίτης.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για σήμερα Τρίτη 05/09 από την ΕΜΥ:

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα είναι κατά περιόδους ισχυρές.
Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη Θράκη νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Από τις απογευματινές ώρες τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν και πρόσκαιρα το βράδυ θα σταματήσουν. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής) και από τις μεσημβρινές ώρες μέχρι το βράδυ στα νησιά του βορείου Αιγαίου.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα θαλάσσια παραθαλάσσια 7 και τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες έως το απόγευμα θα είναι κατά περιόδους ισχυρές.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα βόρεια 6 και τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στη δυτική Κρήτη, κατά περιόδους, και στα δυτικά τμήματα των Κυκλάδων από τις μεσημβρινές ώρες μέχρι το βράδυ, θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στα βόρεια τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ