ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ CNN GREECE ΕΛΛΑΔΑ

Μαρουσάκης για κακοκαιρία Daniel: Ακραίο καιρικό φαινόμενο - Θυμίζει τον Ιανό του 2020

Μαρουσάκης για κακοκαιρία Daniel: Ακραίο καιρικό φαινόμενο - Θυμίζει τον Ιανό του 2020
Εικόνα από τις πλημμύρες στο Βόλο EUROKINISSI

«Η κακοκαιρία Daniel είναι ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο που δίνει πολύ μεγάλες μάζες νερού κυρίως πάνω από τη Θεσσαλία με αποτέλεσμα να σημειώνονται αυτές οι πλημμύρες», λέει στο CNN Greece ο μετεωρολόγος, Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Ο γνωστός μετεωρολόγος εξηγεί ότι το επικίνδυνο αυτό φαινόμενο οφείλεται σε ένα βαρομετρικό που κινείται πάνω από το κεντρικό Ιόνιο.

Το ισχυρό κύμα κακοκαιρίας που λαμβάνει τροπικά χαρακτηριστικά και κινείται στις θαλάσσιες εκτάσεις του νοτίου Ιονίου και νοτιότερα, θυμίζει την κακοκαιρία Ιανός που σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020, επισημαίνει ο ίδιος.

Σημειώνεται πως ο Μεσογειακός Κυκλώνας «Ιανός» ήταν ένα καταστροφικό φαινόμενο που «χτύπησε» το τριήμερο 17-20 Σεπτεμβρίου του 2020, με εκτεταμένες πλημμύρες, μεταφορά λάσπης και φερτών και ανυπολόγιστες καταστροφές σε Ιόνιο και Θεσσαλία.

Τρεις άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους στην Καρδίτσα και ένα στη Λάρισα. 5.000 κτήρια υπέστησαν ζημιές, ενώ σοβαρά ήταν τα προβλήματα σε υποδομές, ηλεκτροδότηση, και υδροδότηση. Πάνω από 2.500 κλήσεις καταγράφηκαν στην Πυροσβεστική για παροχή βοήθειας.

EUROKINISSI / ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

Επιστρέφοντας στον Daniel, το κύριο χαρακτηριστικό της πολύ ισχυρής κακοκαιρίας είναι ο μεγάλος όγκος νερού που αναμένεται να πέσει σε μεγάλο μέρος της χώρας μας. Ένα ακόμη αξιοσημείωτο στοιχείο προβλέπεται να είναι και οι πολύ ενισχυμένοι άνεμοι οι οποίοι ενδέχεται να προσεγγίσουν ακόμη και τα επίπεδα θυέλλης.

«Πρόκειται για αέριες μάζες που κινούνται από ανατολικά προς τα δυτικά και δίνουν μεγάλες ποσότητες νερού, συγκεκριμένα 500-700 τόνους νερό ανά στρέμμα» αναφέρει ο ίδιος.

Θα συνεχιστεί η κακοκαιρία στη Θεσσαλία

Η κακοκαιρία Daniel θα συνεχιστεί και αύριο Τετάρτη (6/9) σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη ενώ το επικίνδυνο αυτό φαινόμενο θα υποχωρήσει σταδιακά από το πρωί της Πέμπτης (7/9).

«Θέλει προσοχή κυρίως στην περιοχή της Θεσσαλίας και αύριο Τετάρτη. Το φαινόμενο θα επεκταθεί προς την οροσειρά της Πίνδου και πιο ανατολικά προς τα ηπειρωτικά μέχρι την Πέμπτη το μεσημέρι που το φαινόμενο θα εξασθενίσει», τονίζει ο ίδιος.

Ένας νεκρός και ένας αγνοούμενος στο Βόλο

Ένας, νεκρός, ένας αγνοούμενος αλλά και πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα είναι η τραγική εικόνα που παρατηρείται στο Βόλο εξαιτίας των έντονων και επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που επικρατούν από τη Δευτέρα (4/9) στην περιοχή. Λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, σημειώθηκε διακοπή κυκλοφορίας στο σιδηροδρομικό δίκτυο ενώ η ΕΛ.ΑΣ. αποφάσισε απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών στην ευρύτερη περιοχή. Κλειστές είναι όλες οι δημόσιες υπηρεσίες.

Την ίδια ώρα, σοβαρά προβλήματα στους δρόμους λόγω της κακοκαιρίας, παρατηρούνται και στη Σκιάθο, με τους δρόμους να έχουν μετατραπεί σε ποτάμια.

Από τη σφοδρή κακοκαιρία εντοπίστηκε νεκρός ένας κτηνοτρόφος όταν το αυτοκίνητό του παρασύρθηκε από το ρέμα της Αγίας Αικατερίνης, στον Βόλο.

Aπαγόρευση κυκλοφορίας στη Σκιάθο

Μήνυμα από το 112 για απαγόρευση της κυκλοφορίας εξαιτίας της κακοκαιρίας Daniel εστάλη στους κατοίκους της Σκιάθου.

Απαγόρευση κυκλοφορίας επιβάλλεται από τις 11:20 και σε όλη την περιοχή του Πηλίου και την ορεινή Μαγνησία γενικότερα, λόγω της επιδείνωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Νεότερο μήνυμα του 112 αναφέρει ότι «με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας απαγορεύεται η κυκλοφορία στο ορεινό δίκτυο του Νομού Μαγνησίας λόγω εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων».

Κίνδυνος υπερχείλισης του χείμαρρου Κραυσίδωνα στο Βόλο

Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός στον Βόλο αλλά και την ευρύτερη περιοχή με τις Αρχές της πρωτεύουσας της Μαγνησίας να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την πρωτοφανή κακοκαιρία. Λόγω της έντονης βροχής υπάρχει μεγάλη ανησυχία για υπερχείλιση του χείμαρρου Κραυσίδωνα στο Βόλο.

Στον Βόλο καταφθάνουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις από Λάρισα, Καρδίτσα και Τρίκαλα προς ενίσχυση των ήδη μεγάλων δυνάμεων του Βόλου τόσο με στελέχη όσο και με οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Έχουν γίνει περισσότερες από 120 αντλήσεις υδάτων από μονοκατοικίες και υπόγεια που πλημμύρισαν μέχρι τις 10.30 το πρωί.

Η κακοκαιρία παρουσιάζει επιδείνωση με μεγάλες ποσότητες νερού από τη συνεχή βροχόπτωση και ασταμάτητους κεραυνούς που συγκλονίζουν την περιοχή από τη νύχτα.

Μεγάλη ανησυχία υπάρχει για τον χείμαρρο Κραυσίδωνα που βρίσκεται στα όριά του. Διασχίζει πυκνοκατοικημένες συνοικίες στον Βόλο σε μήκος πολλών χιλιομέτρων και το ύψος του νερού ξεπερνά πλέον τα 3 μέτρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ