ΕΛΛΑΔΑ

Χάρης Δούκας στο CNN Greece: Το όραμά μας είναι μία πράσινη, ασφαλής και δημιουργική Αθήνα

Χάρης Δούκας στο CNN Greece: Το όραμά μας είναι μία πράσινη, ασφαλής και δημιουργική Αθήνα
Ο κ. Χάρης Δούκας

Απαντήσεις σε οκτώ ερωτήματα που αφορούν την υποψηφιότητά του ως δήμαρχος Αθηναίων καθώς και για την πολιτική του δίνει o κ. Χάρης Δούκας.

Μιλώντας στο CNN Greece παρουσιάζει τις βασικές του προτεραιότητες για το δήμο, σχολιάζει τους αντιπάλους του αλλά και εκφράζει την πεποίθησή του ότι θα περάσει στο δεύτερο γύρο

Γιατί επιλέξατε να ασχοληθείτε με την τοπική αυτοδιοίκηση; Τι σχέση έχετε με αυτή;

Η ακαδημαϊκή και επαγγελματική μου εμπειρία στο σχεδιασμό πόλεων για την ενεργειακή και περιβαλλοντική τους βιωσιμότητα με έχουν εξοπλίσει με τα εργαλεία για να ανταποκριθώ σε πολλές από τις κρίσιμες ανάγκες της πόλης μας, όπως η βελτίωση των υποδομών, η αειφόρος και πράσινη ανάπτυξη και η ενίσχυση των κοινωνικών δικτύων. Όταν μάλιστα πρόκειται για την πόλη – κοιτίδα του πολιτισμού και της Δημοκρατίας, η πρόκληση και η ευθύνη είναι πολύ μεγάλη.

Ποια η σχέση σας με το Δήμο Αθηναίων; Γιατί επιλέξατε να διεκδικήσετε τη δημαρχία;

Η Αθήνα είναι η πόλη μου, την ζω καθημερινά και αφουγκράζομαι τις ανησυχίες των κατοίκων της. Γι αυτό και ο αναγκαίος επανασχεδιασμός της ως Πράσινη-Καθαρή- Ασφαλής-Δημιουργική Πόλη, είναι για εμένα στόχος ζωής. Αναμφίβολα η αξία της ως πνευματικό-κοινωνικό σύμβολο είναι πάντα στην κορυφή των προτεραιοτήτων.

Μπορεί ένας καθηγητής του Πολυτεχνείου να γίνει δήμαρχος;

Ναι. Είναι ένας επιθυμητός συνδυασμός εμπειρογνωμοσύνης-επιστημονικής γνώσης με τη λήψη πολιτικών αποφάσεων επί του πεδίου.

Μαζί με τους ανθρώπους μας στον Συνδυασμό «Αθήνα ΤΩΡΑ» έχουμε διαμορφώσει σύγχρονες ρεαλιστικές προτάσεις για να επιλύσουμε τα χρόνια προβλήματα των πολιτών. Στη δική μας περίπτωση είμαστε εμείς οι ίδιοι «ειδικοί», εκείνοι που συνήθως συμβουλεύονται οι εκάστοτε Δήμαρχοι.

Ποιες είναι οι τρεις βασικές σας προτεραιότητες για το δήμο;

Το όραμά μας είναι μία πράσινη, ασφαλής και δημιουργική Αθήνα. Για εμάς, το μεγάλο έργο είναι να αλλάξουν οι συνθήκες ζωής στην πρωτεύουσα. Τα 25.000 νέα δέντρα, η μείωση της θερμοκρασίας τους καλοκαιρινούς μήνες σε αρκετές γειτονιές της πόλης (έως 5oC), η βελτίωση της ποιότητας του αέρα που αναπνέουμε κατά 25% μέσα στην πενταετία, η σημαντική μείωση της ηχορύπανσης, και η καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας μέσα από τον διαμοιρασμό καθαρής ενέργειας σε 50 χιλιάδες φτωχά νοικοκυριά, είναι οι εμβληματικές αλλαγές του κοστολογημένου προγράμματος που προτείνουμε στις Αθηναίες και τους Αθηναίους. Ενισχύουμε τη Δημοτική Αστυνομία, τη συνεργασία της με την ΕΛ.ΑΣ, αυξάνουμε τον φωτισμό στις περιοχές με αυξημένα ποσοστά εγκληματικότητας, προωθούμε «ζωντανές» πλατείες και γειτονιές, καθώς και τα «ανοιχτά σχολεία», με πολιτισμικές και αθλητικές δραστηριότητες, στην κατεύθυνση ενίσχυσης της ασφάλειας, της δημοκρατίας και της ελευθερίας.

Πώς κρίνετε τη νυν δημοτική αρχή;

Κάποια έργα εδώ, κάποιες παρεμβάσεις εκεί, κάποια λίγα έργα βιτρίνας που χωλαίνουν στην πράξη, με το ράβε-ξήλωνε. Δεν μπορούν να βελτιώσουν τον χαρακτήρα της πόλης. Σίγουρα αξίζουμε περισσότερα και καλύτερα. Άλλα πράγματα αναζητεί η πόλη, για άλλα είναι φτιαγμένη.

Ποια είναι η άποψή σας για τον Κώστα Μπακογιάννη και τον Κώστα Ζαχαριάδη;

Το θέμα βέβαια δεν είναι προσωπικό, αλλά θέμα πολιτικών. Βλέπω να διατυπώνονται αποσπασματικές προτάσεις, χωρίς να εναρμονίζονται σε μια κεντρική κατεύθυνση για το πού πάει η πόλη και πώς να αναστρέψουμε τη φθίνουσα πορεία. Η προσέγγισή μας είναι διαφορετική επί της ουσίας. Ξεκινάμε από τις γειτονιές. Μαζί με τους πολίτες σχεδιάζουμε την πόλη που θέλουμε.

Τι προσδοκάτε από τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά του Νίκου Ανδρουλάκη;

Η παράταξη «Αθήνα Τώρα», της οποίας ηγούμαι έχει τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και προσωπικά του προέδρου Ν. Ανδρουλάκη, αντλώντας από την πλούσια μνήμη και προοπτική στο χώρο της αυτοδιοίκησης. Είναι όμως ανεξάρτητη κίνηση που υποστηρίζεται και από άλλες δυνάμεις, υποψηφιότητες της οικολογίας, της κεντροαριστεράς – αριστεράς, των κινημάτων για τα δικαιώματα στην πόλη, του πολιτικού φιλελευθερισμού. Και τους ευχαριστώ θερμά γιατί ακουμπούν τις αγωνίες και τις προσδοκίες τους σε μένα.

Ποιος είναι ο στόχος σας για τις δημοτικές εκλογές; Πιστεύετε ότι μπορείτε να περάσετε στο δεύτερο γύρο;

Πιστεύουμε ότι θα περάσουμε στο δεύτερο γύρο, αντλώντας από τη δύναμη των ιδεών μας, του προγράμματός μας και τη θέλησή μας να αγωνιστούμε για την πόλη. Το έχει ανάγκη η Αθήνα. Πιστεύουμε ότι η δυναμική των προτάσεών μας μπορεί να κάνει την εκλογική ανατροπή. Είναι η ώρα της υπέρβασης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ