ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία: Το μέγεθος της πλημμύρας στον Θεσσαλικό κάμπο - Δορυφορική εικόνα

Κακοκαιρία: Το μέγεθος της πλημμύρας στον Θεσσαλικό κάμπο - Δορυφορική εικόνα
Πλημμύρα στο δρόμο προς Σοφιάδα του δήμου Δομοκού EUROKINISSI / ΝΑΣΟΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ

Μεγάλο μέρος του κάμπου της Θεσσαλίας έχει πλημμυρίσει, λόγω των σφοδρών βροχοπτόσεων που έφερε η κακοκαιρία Daniel όπως δείχουν ταδορυφορικά δεδομένα από το ραντάρ του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-1 που πέρασε πάνω από τη χώρα μας νωρίς το πρωί της Τετάρτης 6 Σεπτεμβρίου 2023.

Ακόμη και περιοχές όπου δεν σημειώθηκαν μεγάλα ύψη βροχής, έχουν κατακλυστεί από τα νερά χειμάρρων και παραποτάμων του Πηνειού, τα οποία κατεβαίνουν ορμητικά σε χαμηλότερα υψόμετρα από τα ορεινά της Πίνδου.

Σύμφωνα με τις καταγραφές των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr στην ευρύτερη περιοχή έχουν σημειωθεί πολύ μεγάλα ποσά υετού το τελευταίο 48ωρο (Κωφοί Μαγνησίας 457 mm, Πεζούλα 414 mm, Μουζάκι 397 mm, Καρδίτσα 391 mm), με τη βροχόπτωση να συνεχίζεται το απόγευμα της Τετάρτης 6/9.

Ο χάρτης με τα δορυφορικά δεδομένα που επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr δείχνει με γαλάζιο χρώμα τις περιοχές της Θεσσαλίας που έχουν πλημμυρίσει. Σημειώνεται ότι ακόμη μεγαλύτερες εκτάσεις έχουν πλημμυρίσει από τις 07:40 το πρωί, όταν τα δεδομένα ήταν διαθέσιμα. Νέα εκτίμηση των πλημμυρισμένων εκτάσεων θα γίνει μετά το επόμενο πέρασμα του δορυφόρου.

floods_thessaly_sentinel1_060923_cropped.jpg

ΔΗΜΟΦΙΛΗ