ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία: Μήνυμα από το 112 στη Λαμία - Απαγορεύεται η κυκλοφορία στην πόλη

Κακοκαιρία: Μήνυμα από το 112 στη Λαμία - Απαγορεύεται η κυκλοφορία στην πόλη
Πλημμύρες στην Πλατεία Λαού στη Λαμία Facebook

Με απόφαση της ΑΔ Φθιώτιδας απαγορεύτηκε η κυκλοφορία κάθε αυτοκινήτου μέσα στο δήμο της Λαμίας καθώς πλέον οι μετακινήσεις είναι αδιέξοδες, ενώ για την απαγόρευση εστάλη και σχετικό μήνυμα από το 112.

«Απαγορεύεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο Δήμο Λαμιέων Φθιώτιδας λόγω εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων», αναφέρει το μήνυμα.

Πολιορκημένη από χειμάρρους η Λαμία

Η πόλη της Λαμίας βρίσκεται πολιορκημένη από όλα τα σημεία της βρίσκεται καθώς όλοι οι χείμαρροι έχουν φουσκώσει οι δρόμοι έχουν πλημμυρίσει και πλέον ακόμη και οι πλατείες της έχουν μετατραπεί σε λίμνες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πλατεία Λαού της Λαμίας συγκεντρώνει ένα μεγάλο μέρος από τα όμβρια ύδατα από το βόρειο μέρος της πόλης με συνέπεια το ύψος του νερού να έχει ξεπεράσει τους 40 πόντους και είναι αδύνατη η κυκλοφορία των αυτοκινήτων.

Περιφερειακά της πόλης στο δρόμο προς το Νοσοκομείο η κυκλοφορία έχει διακοπεί από νερά που έχουν καλύψει το δρόμο και αυτή την ώρα η πρόσβαση προς το νοσοκομείο είναι σχεδόν αδύνατη και γίνεται μόνο με μεγάλα οχήματα.

Πριν από λίγο σταμάτησε και η διοχέτευση των αυτοκινήτων από την εθνική οδό Αθηνων Λαμίας προς το δρόμο Λαμίας Δομοκού και την Β. Ελλάδα καθώς ξεχείλησαν οι χείμαρροι ανατολικά της πόλης της Λαμίας, έχουν καλύψει τους δρόμους και τους έχουν μετατρέψει σε ποταμούς με συνέπεια η τροχαία να διακόψει την κυκλοφορία.

Στο δρόμο Λαμίας - Καρπενησίου είναι αδύνατο να κινηθούν τα αυτοκίνητα. Σε τρία σημεία έχουν βγει χείμαρροι και έχουν καλύψει το οδόστρωμα εννοώ όλο και αυξάνεται η ένταση του νερού που κουβαλούν οι χείμαρροι προς το Σπερχειό.

Τεράστιες είναι οι ζημιές σε χωριά δυτικά της Λαμίας, καθώς οι χείμαρροι έχουν μεταφέρει τεράστιος όγκος από φερτά υλικά μέσα στον κάμπο και έχουν καταστρέψει καλλιέργειες.

Δεκάδες πυροσβέστες με οχήματα είτε προσπαθούν να αντλήσουν μέρα ήταν να παρέμβουν και να απεγκλωβίσουν οχήματα που βρίσκονται μέσα σε λίμνες νερό.

Την ίδια στιγμή όλο το προσωπικό του Δήμου Λαμίας με μηχανήματα βρίσκονται σε κρίσιμα σημεία προσπαθώντας να παρέμβουν σε κρίσιμες περιπτώσεις ενώ δεκάδες αστυνομικοί βρίσκονται μέσα στην καταρρακτώδη βροχή σε κρίσιμα σημεία και εκτρέπουν την κυκλοφορία για να μην βρεθούν σε κίνδυνο ανυποψίαστοι οδηγοί.

Ο Σπερχειός ποταμός φουσκώνει επικίνδυνα και ήδη κάτοικοι και επιχειρήσεις που βρίσκονται στη νότια πλευρά της πόλης, εκεί όπου πλημμυρίζει όταν ο Σπερχειός φεύγει από τις όχθες του, έχουν αρχίσει και απομακρύνουν είτε τα ζώα, είτε τα αυτοκίνητά τους, αλλά φεύγουν και οι ίδιοι για ασφάλεια για να μην εγκλωβιστούν από τα νερά.

Σε ύψος δύο μέτρων το νερό στο Δομοκό

Ακόμη και σε ύψος 2 μέτρων έχουν φτάσει τα νερά στο χωριό Σοφιάδα του Δομοκού και οι κάτοικοι παραμένουν μέσα στα σπίτια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι άνδρες της 7ης ΕΜΑΚ που προσπάθησαν να προσεγγίσουν κάποια από αυτά, εγκλωβίστηκαν από τα νερά και με κίνδυνο της ζωής τους μπόρεσαν να βρεθούν σε ασφαλές σημείο αλλά από κει που βρίσκονται έχουν πλήρως αδρανοποιηθεί.

«Μόνο με ελικόπτερα πλέον μπορούμε να προσεγγίσουμε το χωριό και ευχόμαστε να μη χρειαστεί καθώς οι κάτοικοι δεν θέλουν να φύγουν από τα σπίτια τους» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης κ. Ηλίας Σανίδας.

Σε ότι αφορά τον αγνοούμενο από το Πετρωτό Δομοκού δεν έχουν βρεθεί ακόμη σημάδια τόσο από τον ίδιο όσο και από το τρακτέρ στο οποίο επέβαινε.

Η τεράστια λίμνη που έχει δημιουργηθεί στα χωριά του κάμπου του Δομοκού επεκτείνεται προς την πλευρά του Νέου Μοναστηριού, ενώ η ραγδαία βροχόπτωση συνεχίζεται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ