ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Daniel: Κατέρρευσαν σπίτια στο Μορφοβούνι Καρδίτσας - Δεκάδες εγκλωβισμένοι

Κακοκαιρία Daniel: Κατέρρευσαν σπίτια στο Μορφοβούνι Καρδίτσας - Δεκάδες εγκλωβισμένοι
Εικόνες βιβλικής καταστροφής στη Μαγνησία, από την κακοκαιρία Daniel EUROKINISSI/ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

Δραματική είναι η κατάσταση στην Καρδίτσα, όπου εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης των τελευταίων ημερών από την κακοκαιρία Ντάνιελ, πολλά χωριά έχουν βρεθεί κάτω από το νερό, ενώ σπίτια κατέρρευσαν στο Μορφοβούνι. Πολλοί άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι, ζητώντας βοήθεια, ενώ άνδρες της ΕΜ.ΑΚ προσπαθούν με σωσίβιες λέμβους να απομακρύνουν όσους μπορούν, υπό δύσκολες συνθήκες.

Οι κάτοικοι στον δήμο Παλαμά έχουν ανέβει στις στέγες των σπιτιών τους ή σε ψηλότερα σημεία προκειμένου να προστατευθούν, έως ότου φτάσει βοήθεια, απευθύνοντας δραματικές εκκλήσεις.

Πλημμυρισμένα είναι χωριά και στους δήμους Καρδίτσας, Σοφάδων και Μουζακίου.

Έχει ζητηθεί παρέμβαση από τις ένοπλες δυνάμεις, την ΕΜΑΚ, ενώ ζητούνται και ελικόπτερα για τον απεγκλωβισμό πολιτών. Ωστόσο, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου της Πυροσβεστικής Γιάννη Αρτοποιού στην ΕΡΤ, δεν είναι δυνατό να επιχειρήσουν ελικόπτερα, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή.

«Ο κάμπος ο θεσσαλικός είναι μια απέραντη λίμνη. Στο επίκεντρό μας βρίσκεται η περιοχή που είναι βορειοανατολικά της Καρδίτσας, η Καρδίτσα δεν κινδυνεύει, ωστόσο η περιοχή του Παλαμά και οι κοντινές περιοχές βρίσκονται σε δυσχερή θέση» υπογράμμισε ο κ. Αρτοποιός.

Ο κοινοτάρχης Βλοχού Παλαμά, Γιάννης Κούκας, μιλώντας στην ΕΡΤ, περιγράφει μια απελπιστική εικόνα: «Βρεθήκαμε από τη μια στιγμή στην άλλη, χωρίς σπίτια, χωρίς τίποτα. Το νερό ήρθε με τέτοια ορμή... προσπαθούμε να σωθούμε, δεν γινόταν τίποτα, το χωριό μου καταστράφηκε. Ο Βλοχός τελείωσε, ένα χωριό σβήνει από τον χάρτη, έτσι απλά. Τα σπίτια δεν φαίνονται, δεν υπάρχουν σπίτια, υπάρχουν πυραμίδες. Μόνο οι στέγες» λέει συγκλονισμένος σημειώνοντας ότι είναι σε μια εκκλησία, στο βουνό 90 άτομα συγκεντρωμένα εγκλωβισμένα, ενώ τονίζει πως από τον Ιανό και μετά δεν έχει γίνει καμιά οχύρωση παρά τα χρήματα που έπεσαν στο νομό.

Για πρωτόγνωρη κατάσταση κάνει λόγο και ο πρόεδρος της κοινότητας Μεταμόρφωσης Καρδίτσας Γιάννης Κοντογιάννης. «Τέτοιο πράγμα δεν έχουμε ξαναδεί. Γύρω στα 40 άτομα βρίσκονται στο κοινοτικό κατάστημα και έχω καλέσει την ΕΜΑΚ αλλά πού να τους πάει, αφού παντού τριγύρω μας γίνεται χαμός. Και εμείς είμαστε καμιά 20αριά άτομα πάνω στη γέφυρα, εγκλωβισμένοι, χωρίς φαγητό, χωρίς τίποτα, μούσκεμα. Έχουμε 3 άτομα σε ένα σπίτι, πάει κάποιος με βάρκα να τους βγάλει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπερχείλισε ο χείμαρρος Κραυσίδωνας στο Βόλο

Στην πόλη του Βόλου υπερχείλισε και πάλι ο χείμαρρος Κραυσίδωνας, εξαιτίας της νέας νεροποντής που -από το πρωί- σαρώνει την πρωτεύουσα της Μαγνησίας.

Το ποτάμι ξεπέρασε τα όριά του από το ύψος της γέφυρας στην Γιάννη Δήμου και τα νερά πλημμυρίζουν δρόμους, σπίτια και επιχειρήσεις από την περιοχή της Χιλιαδούς και συνεχίζει μέχρι τις εκβολές του.

Ήδη, στις παρόχθιες οδούς Ζάχου και Καραμπατζάκη έχουν παρασυρθεί δεκάδες αυτοκίνητα και τα νερά επεκτείνονται προς τις συνοικίες της Κηφισιάς στην Παρασκευοπούλου, σε όλη τη Χιλιαδού, τον Αγιο Παντελεήμονα, την Παπαδιαμάντη ,τα Παλαιά, τους Αγίους Αναργύρους και έχουν κλείσει όλες οι γέφυρες του χειμάρρου.

Έχει διακοπεί η κίνηση αυτοκινήτων σε όλες τις περιοχές και η σύνδεση του κέντρου του Βόλου με τη Νέα Ιωνία.

Ο Βόλος είναι χωρίς υδροδότηση και πόσιμο νερό για τρίτη ημέρα και ο Δήμος Βόλου με συνεργεία διανέμει χιλιάδες μπουκάλια πόσιμου νερού στους πολίτες με οργανωμένη διανομή σε διάφορα σημεία της πόλης.

Μεγάλες καταστροφές έχουν υποστεί όλες οι υποδομές στην πόλη του Βόλου και τα προάστια, όπως το λιμάνι και οδικές αρτηρίες που οδηγούν έξω από την πόλη.

Ζημιές έχουν προκληθεί και σε αρχαιολογικούς χώρους τεράστιας αξίας και σημασίας, όπως στις νεολιθικές ανασκαφές στο Διμήνι και το Αρχαίο Θέατρο, ενώ το Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου και το Μουσείο-Συγκρότημα Τσαλαπάτα επλήγησαν από ανυπολόγιστες ζημιές, αφού καλύφθηκαν από τόνους λάσπης.

Βιβλικές είναι οι καταστροφές στο οδικό δίκτυο, αφού δεν μπορεί να κινηθεί κανείς προς το Νότιο Πήλιο όπου έπεσε γέφυρα στην Μπούφα ή έχουν κλείσει οι δρόμοι από κατολισθήσεις σε εκατοντάδες σημεία ή έχουν καταστραφεί και χαθεί στη θάλασσα από τη μανία της θεομηνίας.

Λιμνοθάλασσα ολόκληρες γειτονιές στην πόλη των Τρικάλων

Δύσκολη είναι η κατάσταση και στην πόλη των Τρικάλων, καθώς ο Ληθαίος ποταμός έχει υπερχειλίσει σε διάφορα σημεία, με αποτέλεσμα ολόκληρες γειτονιές να έχουν μετατραπεί σε λιμνοθάλασσα. Κατοικίες, επιχειρήσεις και αυτοκίνητα έχουν παρασυρθεί από το νερό του ποταμού, ενώ οι κάτοικοι βρίσκονται σε απόγνωση απευθύνοντας έκκληση για άμεση βοήθεια και συνδρομή από την πολιτεία.

Σε δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιδήμαρχος του δήμου Τρικκαίων Μιχάλης Λάππας, τονίζει πως ο δήμος Τρικκαίων έχει ρίξει όλες του τις δυνάμεις στην προσπάθεια αντιμετώπισης των συνεπειών της καταστροφικής κακοκαιρίας Daniel, ενώ ο δήμος, προσθέτει, θα ανακοινώσει χώρους στους οποίους μπορούν να φιλοξενηθούν πολίτες που έχουν ανάγκη.

Λάρισα: Συνεχίζονται οι πλημμύρες σε όλο τον νομό

Συνεχίζονται τα πλημμυρικά φαινόμενα και οι καταστροφές σε πολλές περιοχές του νόμου Λάρισας.

Στην περιοχή Καστρο της Λάρισας υπήρξε σήμερα επιχείρηση απεγκλωβισμού τουλάχιστον 20 ατόμων, από ομάδα της 8ης ΕΜΑΚ, η οποία ξεκίνησε με βάρκες την επιχείρηση διάσωσής τους.

Παράλληλα, ο παραλιακός δρόμος της περιοχής του Αγιόκαμπου στον δήμο Αγιάς έχει κοπεί από τα ορμητικά νερά και η κυκλοφορία έχει διακοπεί.

Μεγάλα προβλήματα παρατηρούνται και στα Φάρσαλα όπου μεγάλες ποσότητες νερού, λάσπης και πέτρες πλημμύρισαν την πόλη με τις καταστροφές να είναι μεγάλες.

Αντίστοιχα προβλήματα εντοπίζονται σε ολόκληρες τις περιοχές των περιφερειακών δήμων του νόμου Λάρισας.

Υπενθυμίζεται ότι χθες αργά το βράδυ μεταφέρθηκαν σε πρόχειρη δομή στο Κλειστό Γυμναστήριο της Πόλης της Λάρισας τουλάχιστον 100 κάτοικοι από το χωριό Αρμένιο για να φιλοξενηθούν.

Αυξάνεται η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων

Ενισχύονται το προσωπικό και τα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κακοκαιρίας, μετά από διαταγές και οδηγίες του ΓΕΕΘΑ.

Πιο συγκεκριμένα, στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου, της Καρδίτσας, των Τρικάλων και της Λάρισας επιχειρούν τέσσερις φορτωτές γαιών - εκσκαφείς τάφρων, οκτώ φορτωτές γαιών, δύο προωθητές γαιών, επτά λέμβοι, οχήματα γενικής χρήσης καθώς και ένα λεωφορείο. Επιπλέον, σε ετοιμότητα συνδρομής βρίσκεται ένας Λόχος Εκτάκτων Αναγκών με 71 άτομα του σχεδίου «Ξενοκράτης».

Επίσης, έχει εγκριθεί και θα τοποθετηθεί γέφυρα Bailey στα Καλά Νερά Βόλου, ενώ έχει γίνει αναγνώριση για τοποθέτηση γεφυρών Bailey στα Στουρναρέικα Τρικάλων και στο Μουζάκι Καρδίτσας.

Επιπρόσθετα, με εντολές του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου το σύνολο των τμημάτων του σχεδίου «Ξενοκράτης» τηρούν ετοιμότητα 2 ωρών, δηλ. το σύνολο των διαθέσιμων μηχανημάτων τηρείται φορτωμένο επί αρματοφορέων, με τους οδηγούς και χειριστές αυτών να βρίσκονται εντός στρατοπέδων για άμεση εκτέλεση αποστολής, εφόσον απαιτηθεί ενώ το σύνολο των μέσων - μηχανημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, εξακολουθεί να βρίσκεται σε ετοιμότητα για διάθεση, κατόπιν οδηγιών της Πολιτικής Προστασίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ