ΕΛΛΑΔΑ

Λέκκας για κακοκαιρία Daniel: Τουλάχιστον 5 χρόνια για να ανακάμψει ο Θεσσαλικός Κάμπος

Λέκκας για κακοκαιρία Daniel: Τουλάχιστον 5 χρόνια για να ανακάμψει ο Θεσσαλικός Κάμπος
Ο θεσσαλικός κάμπος έχει μετατραπεί σε μια απέραντη λασπωμένη λίμνη, με ολόκληρα χωριά να έχουν βυθιστεί κάτω από τα νερά και να έχουν σβηστεί από τον χάρτη ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ

Την εκτίμηση ότι το έδαφος θα αργήσει πολύ να επανέλθει και ότι χρειάζεται να περάσει τουλάχιστον μια πενταετία για να είναι και πάλι γόνιμος ο Θεσσαλικός Κάμπος, διατύπωσε ο Ευθύμης Λέκκας.

Παράλληλα, ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Καταστροφών αναφέρθηκε στο μεγάλο κόστος της αποκατάστασης των καταστροφών που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel στον Θεσσαλικό Κάμπο, μετά την υπερχείλιση του Πηνειού ποταμού στη Λάρισα και τις πλημμύρες που προκλήθηκαν μέσα στην πόλη.

ο κ. Λέκκας έκανε λόγο για «εξαιρετικά μεγάλες» ζημιές περιφερειακά της Λάρισας και κατά μήκος του ποταμού Πηνειού, καθώς πλημμύρισαν ανοιχτοί χώροι, αγροτικές και βιομηχανικές εκτάσεις, ωστόσο σήμερα η πόλη δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει κάποιον κίνδυνο, επειδή η κατάσταση φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί.

«Οι αγροτικές εκτάσεις είναι περιοχές που θα αργήσουν να ανακάμψουν. Δεν είναι μόνο η αγροτική αναπαραγωγή που καταστράφηκε ολοσχερώς, δηλαδή το 22-23% της αγροτικής παραγωγής της χώρας, είναι ότι οι αποθέσεις αργίλων και λάσπης πάνω στα γόνιμα εδάφη πάχους τουλάχιστον μισού μέτρου δεν μπορούν να φιλοξενήσουν καλλιέργειες», εξήγησε ο κ. Λέκκας μιλώντας στο Mega.

Αναφορικά με τις προβλέψεις για την κακοκαιρία, ο κ. Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ είπε μεταξύ άλλων ότι «καμία δημόσια υπηρεσία δεν μπορούσε να προβλέψει τα όσα έγιναν, απαιτείται η αξιοποίηση εξελιγμένων επιστημονικών γνώσεων, που αυτή τη στιγμή δεν χρησιμοποιούνται».

Ο ίδιος αναφέρθηκε και σε μια μελέτη του ΟΗΕ, στην οποία αναφέρεται ότι οι προβλέψεις του 2019 που έκαναν λόγο για μια πλημμύρα στα 1.000 χρόνια, ανατράπηκαν δύο φορές μέσα σε τέσσερα χρόνια, καθώς και ότι έως το 2030 θα υπάρχουν 300 εκατομμύρια κλιματικοί πρόσφυγες.

Ως προς το κόστος αλλά και τις επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή, ο κ. Λέκκας εκτίμησε ότι θα ξεπεραστεί το 1 δισ. ευρώ. Επίσης σημείωσε ότι αρκετά από τα σπίτια που επλήγησαν δεν θα είναι πλέον κατοικήσιμα, ενώ συμπλήρωσε ότι έχουμε «προέλαση» του πλημμυρικού μετώπου όπου εκτός από το νερό παρασύρονται όγκοι εδαφικής μάζας από κατολισθήσεις.

Δορυφορική απεικόνιση των πλημμυρών στον κάμπο της Θεσσαλίας

Δορυφορικά δεδομένα από το ραντάρ του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-1 που πέρασε πάνω από τη χώρα μας το απόγευμα της Πέμπτης 7 Σεπτεμβρίου 2023, δείχνουν ότι ένα μεγάλο μέρος του κάμπου της Θεσσαλίας έχει πλημμυρίσει. Συνολικά υπολογίζονται περίπου 720.000 στρέμματα πλημμυρισμένων εκτάσεων.

Το μεγαλύτερο μέρος των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας έχει κατακλυστεί από τα νερά χειμάρρων και παραποτάμων του Πηνειού. Στην ανατολική Θεσσαλία, η έκταση της Λίμνης Κάρλα είναι σχεδόν ίση με την έκταση που είχε πριν την αποξήρανσή της το 1962.

Ο χάρτης με τα δορυφορικά δεδομένα που επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr δείχνει με γαλάζιο χρώμα τις περιοχές της Θεσσαλίας που έχουν πλημμυρίσει.

Ο θεσσαλικός κάμπος έχει μετατραπεί σε μια απέραντη λασπωμένη λίμνη, με ολόκληρα χωριά να έχουν βυθιστεί κάτω από τα νερά και να έχουν σβηστεί από τον χάρτη. Σε κατάσταση συναγερμού παραμένουν οι Αρχές στις εκτάσεις γύρω από τον Πηνειό, ο οποίος τις τελευταίες ώρες υποδέχεται τεράστιες ποσότητες νερού με αποτέλεσμα να έχουν σημειωθεί ήδη διάφορα πλημμυρικά φαινόμενα.

Τα φαινόμενα πλήττουν κυρίως τις συνοικίες που βρίσκονται κοντά στο Πηνειό Ποταμό, καθώς σημειώνεται υπερχείλιση των φρεατίων με μεγάλη ποσότητα νερού από το ποτάμι. Δυνάμεις της Πυροσβεστικής προχωρούν σε απεγκλωβισμο κατοίκων, καθώς η στάθμη του νερού έχει ανέβει επικίνδυνα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίζουν σπίτια.

Κλιμάκιο το δήμου Λαρισαίων προχώρησε χθες σε τροφοδοσία σακιών με άμμο στις συνοικίες, με τους εθελοντές να δημιουργούν μικρά αναχώματα για την προστασία από τα νερά.

Παράλληλα, εξαιτίας των πλημμυρικών φαινομένων που εξελίσσονται στην περιοχή, λόγω της πρωτοφανούς κακοκαιρίας που έπληξε τη Θεσσαλία, θα πραγματοποιηθεί εκκένωση των χωριών Φαλάνη, Δασοχώρι και Κουλούρι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ