ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Daniel: Νέο μήνυμα του 112 για εκκένωση του Αγίου Θωμά Λάρισας

Κακοκαιρία Daniel: Νέο μήνυμα του 112 για εκκένωση του Αγίου Θωμά Λάρισας
Δραματική κατάσταση στον Άγιο Θωμά ΚΥΔΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME

Νέο μήνυμα του 112 εστάλη στην περιοχή της Λάρισας, με τις Αρχές να ζητούν από τους κατοίκους του Αγίου Θωμά να εγκαταλείψουν την περιοχή λόγω των έντονων πλημμηρικών φαινομένων και να κατευθυνθούν προς τη Φιλιππούπολη

Οι φωτογραφίες από την περιοχή είναι δραματικές, με τα λασπόνερα να έχουν καλύψει πλέον τα πάντα. Πρόκειται για τη συνοικία με τις μεγαλύτερες ζημιές.

Το νερό έχει καλύψει κατοικίες, αυτοκίνητα και μηχανήματα. Η κυκλοφορία σε όλους στους δρόμους προς τον Άγιο Θωμά και κατ' επέκταση προς Τρίκαλα και Καρδίτσα έχει διακοπεί. Το ύψος του νερού δεν επιτρέπει τη διέλευση οχημάτων και στην περιοχή της Γεωργικής Σχολής και στο πάρκο του Αγίου Θωμά. Από χθες το βράδυ και σταδιακά, μέχρι και το πρωί, είχαν κοπεί και το νερό και το ρεύμα.

Αιτία για την εκτεταμένη πλημμύρα, στην περιοχή ο Πηνειός. Η υπερχείλισή του δημιούργησε αντίστροφη ροή του νερού, σε φρεάτια μέσα στην πόλη. Δηλαδή το νερό επέστρεψε μέσα από αντιστραγγιστικά έργα, κάποια από τα οποία μάλιστα είχαν δημιουργηθεί μετά τον «Ιανό» για να συλλέγουν τα όμβρια ύδατα και να τα κατευθύνουν στο ποτάμι.

Αυτή τη φορά, το φουσκωμένο ποτάμι δεν είχε τη δυνατότητα να δεχτεί όμβρια, αντίθετα τροφοδότησε με νερό αγωγούς και το έβγαλε μέσα στην πόλη.

Οι δυτικές συνοικίες της Λάρισας εμφανίζουν εικόνες εκτεταμένης καταστροφής κατοικιών, υποδομών, υλικών και εμπορευμάτων επιχειρήσεων. Περιοχές, που βρίσκονται στις όχθες του Πηνειού, στα δυτικά της πόλης, έχουν βυθιστεί σε νερό που φτάνει, αναλόγως του ύψους του εδάφους, από ένα έως και δυόμισι μέτρα.

Από την πρώτη έξοδο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Αθηνών και περιμετρικά σε μια έκταση άνω των είκοσι χιλιόμετρων, σχεδόν όλα είναι βυθισμένα στο νερό. Σπίτια, έως το ύψος του πρώτου ορόφου, αυτοκίνητα, βιομηχανικοί χώροι, αποθήκες, γεωργικά μηχανήματα.

Οι κάτοικοι της περιοχής μιλούν για ένα μοναδικό πλημμυρικό φαινόμενο, που όμοιό του δεν έχουν ξαναζήσει. «Τέτοια πλημμύρα δεν την έχουμε ξαναδεί. Ζήσαμε και τον Ιανό, αυτό ήταν κάτι άλλο, πολύ μεγαλύτερο...» λένε κάποιοι, στο πάρκο του Αγίου Θωμά, στη Λάρισα.

Στον Άγιο Θωμά, παρότι το νερό έχει φτάσει ήδη σε κάποια σημεία τα δύο μέτρα, τα φρεάτια εξακολουθούν να αναβλύζουν. Οι κάτοικοι της περιοχής παρακολουθούν την άνοδο τη στάθμης του νερού, με ψυχραιμία. Βέβαια, ήδη, από χθες έχουν βγει από υπόγεια και ισόγεια στις περιοχές αυτές και έχουν κινηθεί προς ασφαλέστερα μέρη.

«Αυτή τη στιγμή έχουν έρθει σωστικά συνεργεία από όλη την Ελλάδα» λέει ο Γιάννης Ξανθόπουλος, μέλος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης που επιχειρεί στον Άγιο Θωμά Λαρίσης και συνεχίζει: «Τώρα δεχτήκαμε κλήση να απεγκλωβίσουμε ένα παιδί που είναι σε μηχανική υποστήριξη, κόπηκε το ρεύμα και πρέπει να μεταφερθεί σε άλλο μέρος. Μετά, προτεραιότητα έχουν ηλικιωμένοι και παιδιά. Αυτούς προσπαθούμε να βγάλουμε γιατί δεν ξέρουμε πόσο μπορούν να παραμείνουν σπίτια τους με αυτές τις συνθήκες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ