ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Daniel: Αγωνία για τους αγνοούμενους - Συνεχίζει να απειλεί η υπερχείλιση του Πηνειού

Κακοκαιρία Daniel: Αγωνία για τους αγνοούμενους - Συνεχίζει να απειλεί η υπερχείλιση του Πηνειού
INTIME / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η κακοκαιρία Daniel έχει υποχωρήσει, τα προβλήματα, ωστόσο, παραμένουν στη Θεσσαλία, με επίκεντρο τη Λάρισα, όπου οι τεράστιοι όγκοι νερού που έχουν πλημμυρίσει χωριά της περιοχής, δεν έχουν υποχωρήσει πλήρως και ο κίνδυνος παραμένει. Ο τραγικός απολογισμός των θυμάτων ανέρχεται σε δέκα νεκρούς, η αγωνία για τους αγνοούμενους κορυφώνεται, ενώ με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι διασώσεις εγκλωβισμένων ανθρώπων.

Ο Πηνειός υπερχείλισε με αποτέλεσμα όλες οι παραπήνειες συνοικίες της Λάρισας, ο Άγιος Θωμάς, ο Άγιος Χαράλαμπος, η Νέα Σμύρνη να έχουν πλημμυρίσει.

Συγκεκριμένα, η στάθμη του Πηνειού έφτασε μέχρι και τα 10 μέτρα και εκφράζονταν φόβοι ότι αν συνεχιζόταν η άνοδος, το νερό ήταν πιθανόν να έφτανε ακόμη και μέσα στην πόλη.

Μέχρι και το απόγευμα της Παρασκευής, το 112 έστελνε ηχούσε στα κινητά των κατοίκων της Λάρισας, με το τελευταίο μήνυμα να ειδοποιεί τους κατοίκους της συνοικίας Ιπποκράτη να απομακρυνθούν προς Αλκαζάρ και το κέντρο της πόλης, λόγω έντονων πλημμυρικών φαινομένων και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών. Νωρίτερα είχε σταλεί μήνυμα του 112 στους κατοίκους της συνοικίας του Αγίου Θωμά, αλλά και της περιοχής Γιάννουλη και εργατικές κατοικίες, προκειμένου να απομακρυνθούν. Τη νύχτα μήνυμα του «112» εστάλη στους κατοίκους της Αλεξανδρινής Αγιάς προκειμένου να απομακρυνθούν προς το Στόμιο.

Το βράδυ της Παρασκευής, ο δήμαρχος της πόλης, Απόστολος Καλογιάννης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επιβεβαίωσε πως η στάθμη του νερού στον Πηνειό έχει φτάσει τα 10 μέτρα και ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να πλημμυρίσει ολόκληρη η πόλη:

«Έχουμε εκκενώσει τρία χωριά στην είσοδο του Πηνειού και τρία στην έξοδο, ενώ έχουν εκκενωθεί χωριά και εργατικές κατοικίες στη συνοικία του Αγίου Θωμά. Αν δεν καταφέρουμε να κόψουμε τις ροές του νερού την επόμενη ώρα, θα πάμε σε εκκένωση της οικίας του Ιπποκράτη. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να πλημμυρίσει η πόλη και κυρίως οι παρακείμενες συνοικίες», σημείωσε.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε επίσης:

«Στην πόλη της Λάρισας το φαινόμενο δεν έχει προκαλέσει μόνο αναστάτωση αλλά και αρκετές καταστροφές. Τα νερά που έρχονται από την πλευρά των Τρικάλων είναι πάρα πολλά και δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση από εδώ και στο εξής. Μετά τις εκκενώσεις των οικισμών και την προσπάθεια να απεγκλωβίσουμε ανθρώπους, η σκέψη μας και η προσπάθειά μας είναι κοντά σε όσους υποφέρουν και στη Λάρισα είναι αρκετοί και η πλειοψηφία υπακούν σε όσα τους λέμε.

Η πόλη δοκιμάζεται και δοκιμάζεται πολύ σκληρά. Δεν αντιμετωπίσαμε ξανά στο παρελθόν τέτοιο πρόβλημα. Αυτή την στιγμή το μήνυμά μας είναι αν περιορίσουμε τις ζημιές και να μην κινδυνεύσει καμία ανθρώπινη ζωή. Θέλουμε να μας ακούν οι πολίτες και να υπακούν έχουμε την δυνατότητα να βοηθάμε. Αυτή η πόλη και αυτή τη φορά συνεχίζει να είναι ανθεκτική».

Σε Γενική Επιφυλακή η Πολιτική Προστασία - Στις 2.806 οι διασώσεις

Το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από την Τρίτη, 05-09-2023 και Ω/07:00 έως σήμερα Σάββατο, 09-09-2023 και Ω/07:00 έχει λάβει 7.687 κλήσεις, για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων, ενώ μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν πραγματοποιηθεί 2.806 διασώσεις - απομακρύνσεις ατόμων που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία.

Συγκεκριμένα:

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 5.427 κλήσεις, εκ των οποίων:

  • στη Μαγνησία,272 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 790 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 630 άτομα
  • στην Λάρισα 670 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 193 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 190 άτομα
  • στην Καρδίτσα, 1.480 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 310 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 710 άτομα
  • στα Τρίκαλα, 885 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 143 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 610 άτομα
  • στη Σκιάθο, 120 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 28 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 35 άτομα

Στους 1.158 (ΓΕΣ : 183, ΓΕΝ: 30, ΓΕΑ: 33, ΔΕΠ : 912) ανέρχονται πλέον, μέχρι στιγμής, οι εγκλωβισμένοι πολίτες που περισυνελλέγησαν από προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή της Θεσσαλίας που επλήγη από την κακοκαιρία Daniel.

Παράλληλα αυξήθηκαν από 378 στα 448 άτομα το προσωπικό που επιχειρεί στις πληγείσες περιοχές καθώς προστέθηκε άλλος ένας λόχος της Ζ΄ ΜΑΚ με κατάλληλο εξοπλισμό διάσωσης.

Επίπλέον έχουν διατεθεί:

  • 14 Ειδικά Οχήματα Hummer (από 13),
  • 47 Οχήματα Γενικής Χρήσης (από 46)
  • 2 Ασθενοφόρα.(από 1),
  • 66 λέμβοι (από 52) ενώ
  • Οχήματα φορτωμένα με 2 Ηλεκτροπαραγωγά Ζεύγη ισχύος 300 και 550 kVA κινούνται προς την Λάρισα για κάλυψη αναγκών του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.

Από την Πέμπτη, 7 Σεπτεμβρίου 2023 μέχρι εχθές Παρασκευή, 08 Σεπτεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 420 εναέριες διασώσεις.

  • 110 εναέριες διασώσεις πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023 και επιχείρησαν 10 ελικόπτερα, εκ των οποίων, 3 είχαν διατεθεί από το Γ.Ε.ΕΘ.Α. και
  • 310 εναέριες διασώσεις πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 08 Σεπτεμβρίου 2023 και επιχείρησαν 20 ελικόπτερα, εκ των οποίων, 7 είχαν διατεθεί από το Γ.Ε.ΕΘ.Α. και 3 είχαν διατεθεί μέσω διμερών συμφωνιών από την Ελβετία.

Ταυτόχρονα, τα εναέρια μέσα καθώς και Σ.μη.Ε.Α. του Π.Σ. κατά τη διάρκεια της ημέρας και μέχρι το τελευταίο φως μετέφεραν τρόφιμα, νερό, φάρμακα και είδη κλινοστρωμνής, ενώ τα επίγεια μέσα συνεχίζουν τις ίδιες ενέργειες, σε πληγέντες των περιοχών της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας παραμένουν σε Γενική Επιφυλακή.

Διακοπή κυκλοφορίας στην Ε. Ο. στο ύψος της Λάρισας

Η Λάρισα έχει αποκλειστεί τις τελευταίες ώρες, αφού σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, λόγω αυξημένου όγκου υδάτων, από τα ξημερώματα του Σαββάτου 09/09 έχει διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία όλων των οχημάτων επί του Αυτοκινητόδρομου Π.Α.Θ.Ε. στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα:

  • από την χ/θ 261+280 (όρια νομού Μαγνησίας – νομού Φθιώτιδας) έως την χ/θ 321+580 (όρια νομού Μαγνησίας – νομού Λάρισας), εξαιρουμένων αυτών με προορισμό έως και την πόλη της Λάρισας &
  • από την χ/θ 348+106 (A/K Νίκαιας) έως την χ/θ 400+265 (όρια Δ.Α. Λάρισας με Δ.Α. Πιερίας).

Υπενθυμίζεται ότι έχει διακοπεί η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στον Αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε. στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, από την χ/θ 400+265 (όρια Δ.Α. Λάρισας με Δ.Α. Πιερίας) έως την χ/θ 348+106 (A/K Νίκαιας).

Πέντε ποτάμια «συναντήθηκαν» στη Λάρισα

Ο χάρτης της Θεσσαλίας άλλαξε μετά την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel που αποδείχτηκε τρεις φορές πιο καταστροφικός από τον «Ιανό», ενώ βάσει των δορυφορικών δεδομένων, το μεγαλύτερο τμήμα των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας έχει κατακλυστεί από τα νερά χειμάρρων και παραποτάμων του Πηνειού.

Στη δορυφορική εικόνα, που ανέλυσε το κέντρο BEYOND του Αστεροσκοπείου Αθηνών, φαίνεται ότι η έκταση που πλημμύρισε από την κακοκαιρία Daniel (με το γαλάζιο και μπλε χρώμα) είναι τριπλάσια σε σύγκριση με την έκταση που είχε κατακλυστεί από τον Ιανό (με το μοβ χρώμα).

Το ιδιαίτερο γνώρισμα της Θεσσαλίας είναι ότι εκεί συναντιούνται 5 ποτάμια. Ο Ενιπέας (10ος σε μέγεθος ποταμός της χώρας) έρχεται από τα ανατολικά του Παλαμά, μαζεύει νερά από όρος Όρθρυς στη Φθιώτιδα, βγαίνει στον θεσσαλικό κάμπο και εκεί συναντά τον ποταμό Σοφαδίτη που έρχεται από Σοφάδες. Και οι δύο διέρχονται ανατολικά του Παλαμά και κατευθύνονται προς Πηνειό.
Δυτικά του χωριού Παλαμάς είναι ο Καλέντζης και Καράμπαλης και επίσης κατευθύνονται στον Πηνειό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ