ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Daniel: Μάχη από τους διασώστες - Οι κίνδυνοι από τα λιμνάζοντα νερά

Κακοκαιρία Daniel: Μάχη από τους διασώστες - Οι κίνδυνοι από τα λιμνάζοντα νερά
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME

Για τέταρτη μέρα συνεχίζονται οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού των κατοίκων πόλεων και χωριών της Θεσσαλίας, που έχει «πνιγεί» από τα νερά του Πηνείου. Την ίδια ώρα ο κίνδυνος από τα λιμνάζοντα νερά γίνεται όλο και μεγαλύτερος. Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας στη Λάρισα κάλεσε τους  πολίτες να μην καταναλώνουν μολυσμένο νερό.

 

Η κ. Αγαπηδάκη είπε ότι όλα τα λιμνάζοντα και στάσιμα ύδατα πρέπει να τα αντιμετωπίζουν ως δυνητικά μολυσμένα.

Στο μέτωπο των πλημμυρών, ο Πηνειός συνεχίζει να φουσκώσει «καταπίνοντας» το ένα μετά το άλλο χωριά και οικισμούς. Οι εκκενώσεις συνεχίστηκαν μέχρι και αργά χθες το βράδυ του Σαββάτου (09/09), ενώ με το πρώτο φως της ημέρας οι επιχειρήσεις ξανάρχισαν. Δυστυχώς μεγαλώνει και ο αριθμός των νεκρών, καθώς νεκρός βρέθηκε ένας 77χρονος που αγνοούνταν, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμών των θυμάτων στους 11.

Μηνύματα εκκένωσης από το 112

Μήνυμα από το 112 έλαβαν οι κάτοικοι της περιοχής στο Ελευθέριο, προκειμένου να απομακρυνθούν από αυτή και να κατευθυνθούν προς τη Λάρισα, λόγω έντονων πλημμυρικών φαινομένων. Παράλληλα μήνυμα εστάλη από το 112 και στους κατοίκους της περιοχής της Αλεξανδρινής, με την οδηγία να απομακρυνθούν από αυτή και να κατευθυνθούν προς Ομόλιο.

Επίσης, μεγάλη ποσότητα νερού από τον πλημμυρισμένο Πηνειό, κινείται από την πεδιάδα της Λάρισας προς το Στεφανοβίκειο και τον Ριζόμυλο, και το νερό καταλήγει στη λίμνη Κάρλα του Βόλου, της οποίας το ύψος του νερού ανεβαίνει επικίνδυνα και έχει ως αποτέλεσμα να πλημμυρίζει και η νοτιοανατολική πλευρά της θεσσαλικής πεδιάδας προς τη Μαγνησία.

Με ανάρτησή του ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, Δημήτρης Νασίκας και σε συνέχεια του μηνύματος 112 που έλαβαν οι κάτοικοι του Δήμου, προειδοποιώντας τους για πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή τις επόμενες ώρες, συστήνει «όλοι οι κτηνοτρόφοι να μετακινήσουν τα ζώα τους σε υψηλότερα σημεία άμεσα ή να τα απομακρύνουν προς άλλες περιοχές».

«Οι κάτοικοι να βρίσκονται σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο».

O Πηνειός υπερχειλίζει στις χαμηλότερα υψομετρικές περιοχές

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, σε ενημέρωση νωρίτερα για την κακοκαιρία Daniel, «τις τελευταίες ώρες ο ποταμός Πηνειός υπερχειλίζει στις χαμηλότερα υψομετρικές περιοχές και ειδικότερα όσο πλησιάζουμε στις εκβολές του και πιο συγκεκριμένα προς την ανατολική και νότια πλευρά, δηλαδή την δίοδο προς τη λίμνη Κάρλα καθώς επίσης και στις βορειοανατολικές εκβολές του».

Ήδη μηνύματα από το 112 έχουν λάβει οι κάτοικοι πολλών περιοχών:

• 14:08 για απομάκρυνση των κατοίκων από Ομορφοχώρι προς Πλατύκαμπο.

• 15:45 προειδοποιητικό μήνυμα ετοιμότητας για τους κατοίκους των περιοχών Κάτω Ραψάνη, Τέμπη, Ιτέα, Γόννοι, Μακρυχώρι, Ευαγγελισμός.

• 16:02 προειδοποιητικό μήνυμα για τους κατοίκους των περιοχών Αλεξανδρινή, Παλαιόπυργος, Μεσάγγαλα, Ομόλιο, Στόμιο, Καστρί-Λουτρό και Κουλούρα.

• 16:59 προειδοποιητικό μήνυμα για τους κατοίκους των περιοχών Ριζόμυλος, Στεφανοβίκειο, Αρμένιο, Σωτήριο, Κόκκινες, Νίκη, Αχίλλειο, Λοφίσκος, Καλαμάκι και Μελισσά.

• 17:18 προειδοποιητικό μήνυμα για τους κατοίκους των περιοχών Αναγέννηση, Μέλια, Μόδεστος, Πρόδρομος, Γλαύκη, Πλατύκαμπος, Ελευθέριο, Δήμητρα, Νεοχώρι, Νάματα, Καστρί, Κάτω Αμυγδαλή».

Την ίδια ώρα, η κακοκαιρία Daniel μετράει και επίσημα 11 νεκρούς, καθώς το βράδυ του Σαββάτου (9/9), το Λιμενικό επιβεβαίωσε τον εντοπισμό πτώματος στην Εύβοια το οποίο ανήκει στον 77χρονο αγνοούμενο από την Πάλτη Πηλίου.

Μπροστά σε ένα μακάβριο εύρημα έφτασαν οι έρευνες των ανθρώπων του Λιμενικού στη Βόρεια Εύβοια το απόγευμα του Σαββάτου (9/9) στη θαλάσσια περιοχή «Τουρκονέρι» στα Ελληνικά Ευβοίας.

Συγκεκριμένα, ο Λιμενάρχης Αιδηψού Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. με τον Διοικητή του Α' Λ/Τ Ωρεών και στελέχη της Υπηρεσίας κατάφεραν να προσεγγίσουν και να ανασύρουν σορό άνδρα ηλικίας περίπου 70 ετών σε κακή κατάσταση.

Αν και δεν έχει γίνει ακόμη νεκροψία - νεκροτομή από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία, το πτώμα αναγνωρίστηκε από την οικογένειά του, αυξάνοντας τη λίστα των νεκτών από τις πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel σε Μαγνησία και Θεσσαλία.

Τα τρία σημεία που εστιάζουν οι διασώστες

Για την αδιάκοπη μάχη μέρα - νύχτα που δίνουν οι πυροσβέστες στα πλημμυρισμένα χωριά της Λάρισας, της Καρδίτσας και των Τρικάλων, μίλησε στο Open ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός. Μάλιστα, δεν έκρυψε ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή δίνεται τεράστια μάχη σε ότι αφορά τον Πηνειό, γι' αυτό και το 112 ήχησε σε πολλές περιοχές της Λάρισας.

Παράλληλα, είπε πως στην συγκεκριμένη επιχείρηση στον οικισμό Κόρδα ήδη έχουν απεγκλωβιστεί 15 άτομα από το ελικόπτερο Super Puma και άλλα μέσα. Ο οικισμός Κόρδα είναι κοντά στον Παλαμά Καρδίτσας μετά την Μαραθέα.

Είπε ακόμη πως τα τρία σημεία που εστιάζουν οι διασώστες της Πυροσβεστικής στην παρούσα φάση είναι, Μαραθέα, Κόρδα και στα σύνορα Τρίκαλα με Καρδίτσα, στον οικισμό Πηνειάδα.

Επίσης, έκανε λόγο για 750.000 στρέμματα πλημμυρισμένα και επανέλαβε: «Υπάρχει ένα παράδοξο, στο κέντρο της Λάρισας η ζωή κυλάει κανονικά, ενώ σε συνοικίες όπως οι εργατικές και Γιάννουλη τα νερά έχουν φτάσει τα 2,5 μέτρα».

Όσο για το εάν ανησυχεί για την εξέλιξη της κατάστασης μέσα στη νύχτα: «Το φαινόμενο είναι ανησυχητικό, δίνει έντονα πλημμυρικά φαινόμενα και πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση ανά πάσα ώρα», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Υπάρχει μια ροή πολύ μεγάλη σε πολύ υψηλή στάθμη του ποταμού. Όσο και να είναι, εμείς θα μπούμε μέσα, με ρίσκο πολλές φορές, και θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό», υπογράμμισε, χωρίς όμως, να ξεκαθαρίσει εάν υπάρχει

Οι 7.702 κλήσεις στην Πυροσβεστική

Συνολικά 3.443 διασώσεις – απομακρύνσεις ατόμων, που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία, έχουν πραγματοποιηθεί από τις 07:00 το πρωί της Τρίτης 5 Σεπτεμβρίου, έως σήμερα Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου τις 20:00 το βράδυ, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής. Παράλληλα κατά το ίδιο χρονικό διάστημα το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 7.702 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ