ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Daniel: Κρίσιμες οι επόμενες ώρες για τον Πηνειό - Πότε αναμένεται αποκλιμάκωση

Κακοκαιρία Daniel: Κρίσιμες οι επόμενες ώρες για τον Πηνειό - Πότε αναμένεται αποκλιμάκωση
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI

Δραματικές είναι οι ώρες που περνούν τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι πολίτες στην Θεσσαλία, με τον μεγαλύτερο κίνδυνο πλέον να τον διατρέχει η Λάρισα, η οποία δέχτηκε τον περισσότερο όγκο νερού εξαιτίας του πλημμυρισμένη Πηνειού, και ο μηχανισμός είναι σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο νέας πλημμύρας.

Το μεσημέρι της Κυριακής 10/9, η στάθμη του νερού είχε μία μικρή πτώση, στα 7.92 μέτρα, κάτι που σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι ειδικοί μεταφράζουν ως θετικό στοιχείο.

Με την υποχώρηση των υδάτων, με κατεύθυνση τις εκβολές, είναι πιθανό να βλέπουμε να πλημμυρίζουν κάποια σημεία όπως συμβαίνει με την είσοδο της Εθνικής οδού έξω από την πόλη όπου το νερό να έφθασε και τα δύο μέτρα, αλλά και κάποια χωριά κοντά στα Τέμπη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν οι αισθητήρες που έχει τοποθετήσει το ΕΛΚΕΘΕ μέσα στον Πηνειό, η στάθμη του νερού στις 3 Σεπτεμβρίου ήταν μόλις 1.29 εκατοστά , στις 8 Σεπτεμβρίου έφθασε στα 8,43 μέτρα, και από εκεί και μετά όπως φαίνεται από την καμπύλη ξεκινά η αποκλιμάκωση.

Αν συμβούν όλα αυτά το νερό θα κυλήσει προς τα Τέμπη για να καταλήξει στις εκβολές του Πηνειού και να πέσει στη θάλασσα, στην περιοχή Στόμιο, μετά την κοιλάδα των Τεμπών.

Τα πέντε βασικά ποτάμια που φούσκωσαν από τον όγκο της βροχής

Ο Ενιπέας που έρχεται από τα ανατολικά του Παλαμά, βγαίνει στον Θεσσαλικό κάμπο και εκεί συναντά τον ποταμό Σοφαδίτη που έρχεται από Σοφάδες. Και οι δύο διέρχονται ανατολικά του Παλαμά και κατευθύνονται προς τον Πηνειό.

Δυτικά του χωριού Παλαμάς είναι ο Καλέντζης και ο Καράμπαλης και επίσης κατευθύνονται στον Πηνειό. Οι τέσσερις συναντιούνται μεταξύ τους και πριν από τη Μεταμόρφωση μπαίνουν στον Πηνειό.

Ειδικοί λένε, πως σε 2-3 ημέρες η στάθμη θα πέσει σε επίπεδα ασφαλείας εφόσον συντρέξουν και κάποιες άλλες προϋποθέσεις, δηλαδή αν δεν σπάσει άλλο ανάχωμα ώστε να πέσει νέο νερό μέσα στην πόλη και τις γύρω περιοχές , αν δεν βρέξει και αν δεν αυξηθεί η ταχύτητα ροής του νερού.

Ωστόσο μέσα στην πόλη στους δρόμους το νερό δεν έχει πού να πάει και κάποια προβλήματα θα παραμείνουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ