ΕΛΛΑΔΑ

Πλημμύρες στη Θεσσαλία: Αποτεφρώνουν τα νεκρά ζώα - Κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία

Πλημμύρες στη Θεσσαλία: Αποτεφρώνουν τα νεκρά ζώα - Κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία
Κτηνοτροφική μονάδα που επλήγη από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία IN TIME / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ανείπωτη είναι η καταστροφή στην πανίδα της Θεσσαλίας, από τις φονικές πλημμύρες που έχουν πλήξει την περιοχή, με χιλιάδες νεκρά ζώα να δημιουργούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Η μεταφορά των νεκρών ζώων έχει ήδη ξεκινήσει με ειδικά φορτηγά-ψυγεία σε πιστοποιημένους χώρους καύσης, που είναι κλίβανοι από τη διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας και αναμένεται να πραγματοποιηθεί η αποτέφρωσή τους στην Ημαθία, την Κοζάνη και την Αρκαδία.

Η συλλογή και η μεταφορά τους, σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γίνεται με την εφαρμογή συγκεκριμένων υγειονομικών κανόνων.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, από την πρώτη στιγμή και μέχρι την πλήρη ολοκλήρωση της διαδικασίας της περισυλλογής των νεκρών ζώων, έχουν την απόλυτη στήριξη των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ και του ΕΛΓΑ, προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία.

Ειδικότερα, έχει ξεκινήσει η περισυλλογή 1.500 χοίρων και 1.150 προβάτων στην περιφερειακή ενότητα της Καρδίτσας, ενώ στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας επιχειρείται περισυλλογή 1.000 προβάτων από το Στεφανοβίκι και τον Ριζόμυλο. Οι εγκαταστάσεις της Διαχείρισης Νεκρών Ζώων είναι στη Βιομηχανική Περιοχή Λάρισας, όπου όμως η πρόσβαση δεν είναι εφικτή λόγω των πλημμυρικών φαινομένων.

Προειδοποίηση νοσοκομειακών γιατρών για υγειονομική κρίση

Στο μεταξύ, οι γιατροί της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) προειδοποιούν για άμεσο κίνδυνο οξύτατης υγειονομικής κρίσης.

Συγκεκριμένα, αναφέρονται στους κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία σημειώνοντας πως αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν «ότι αναδύεται δυσωδία από τα λιμνάζοντα ύδατα».

«Πράγμα φυσικό και αναμενόμενο, αφού μαζί με το νερό λιμνάζουν πτώματα μικρών και μεγάλων ζώων σε αποσύνθεση, διάφορα χημικά (όπως π.χ. λιπάσματα, φυτοφάρμακα και καύσιμα), ανθρώπινα λύματα από τις κατεστραμμένες αποχετεύσεις, λύματα από τις κατεστραμμένες κτηνοτροφικές μονάδες κλπ. Ολόκληρος ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής πρέπει να θεωρείται μολυσμένος, άρα δεν είναι ασφαλής η πόση νερού από το δίκτυο ύδρευσης ακόμα και όταν η παροχή αποκαθίσταται. Οι κάτοικοι προφανώς δεν έχουν πρόσβαση σε χλωριωμένο και ελεγμένο νερό», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Όπως έχει παρατηρηθεί σε αντίστοιχου μεγέθους φυσικές καταστροφές, αναμένεται μεγάλη έξαρση επιδημιών. Δερματικά εξανθήματα από την επαφή με τα μολυσμένα νερά, γαστρεντερίτιδες, ηπατίτιδες Α και Ε, κλπ. Η ζέστη που ακολουθεί και τα κουνούπια που συρρέουν στην περιοχή αποτελούν ιδανική συνθήκη για την μετάδοση ασθενειών όπως η ελονοσία, ο πυρετός του Δυτικού Νείλου, κλπ.

Οι γιατροί καλούν το υπουργείο Υγείας να λάβει μέτρα για την άμεση ενίσχυση των υγειονομικών δομών της Θεσσαλίας και για την πρόληψη όλων των παραπάνω καταστάσεων.

Ο στρατός στην απολύμανση των περιοχών

Στο μεταξύ, στις πληγείσες περιοχές έχει μεταβεί ήδη από το βράδυ της Δευτέρας (11/9) ο Ειδικός Διακλαδικός Λόχος Αντιμετώπισης Πυρηνικής – Βιολογικής – Χημικής Άμυνας (ΕΔΛΟ/ΠΒΧ) του ΓΕΕΘΑ με κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, για να συνδράμει στη διαδικασία απολύμανσης.

Αναμένεται να εγκατασταθούν πέντε σταθμοί απολύμανσης προσωπικού και μέσων σε κατάλληλα σημεία στην ευρύτερη περιοχή και θα δύναται επίσης να απολυμανθούν και πολίτες σε συνεννόηση με τις τοπικές αρχές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ