ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλία: Μάχη με το χρόνο για την έκρηξη «υγειονομικής βόμβας» από τα νεκρά ζώα

Θεσσαλία: Μάχη με το χρόνο για την έκρηξη «υγειονομικής βόμβας» από τα νεκρά ζώα
INTIME / ΤΖΕΚΑΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

Ενώ τα νερά από τις πλημμυρισμένες περιοχές της Θεσσαλίας, μέρα με τη μέρα δείχνουν μικρή, αλλά σταδιακή υποχώρηση, οι στιγμές που ζουν οι κάτοικοι των περιοχών που χτυπήθηκαν από την κακοκαιρία Daniel, εξακολουθούν να είναι δραματικές.

Γιατί μπορεί οι απεγκλωβισμοί να έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και τα σωστικά συνεργεία να παρέχουν περισσότερο βοήθεια σε όσους παραμένουν με τη θέλησή τους στα σπίτια τους, όμως, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζεται στα χιλιάδες νεκρά ζώα που περιμένουν την υγειονομική ταφή τους. Εκατοντάδες κουφάρια ζώων βρίσκονται ακόμα και μέσα σε σπίτια, καθώς παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά.

Ο απολογισμός των καταστροφών είναι τεράστιος, καθώς χιλιάδες ζώα πνίγηκαν αβοήθητα και σήμερα, λίγα 24ωρα μετά τη φονική επέλαση των ακραίων καιρικών φαινομένων, αποτελούν μια υγειονομική «βόμβα» για κατοίκους της Θεσσαλίας που όπως λένε «...δεν μπορείς ούτε να αναπνεύσεις χωριά μάσκα».

Και αν στον Παλαμά Καρδίτσας η υγειονομική ταφή των νεκρών ζώων ξεκίνησε, στις περισσότερες περιοχές τα ζώα παραμένουν μέσα και έξω από τα λασπόνερα απειλώντας με εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών.

Την ίδια ώρα, επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα, αφού τα μολυσμένα λιμνάζοντα νερά δημιουργούν αφόρητη δυσοσμία στα χωριά της Λάρισας, της Καρδίτσας και των Τρικάλων. Ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία είναι πλέον ορατός, δεδομένου κάποια από τα νεκρά ζώα βρίσκονται ανάμεσα και σε άλλα που παραμένουν ζωντανά.

Τα προβλήματα της υγειονομικής ταφής

«Μέχρι σήμερα η διαχείριση των νεκρών ζώων γίνεται σε πιστοποιημένους χώρους σε Βέροια, Κοζάνη, Τρίπολη και Καβάλα ενώ αυτή την ώρα αναμένεται να αποκατασταθεί η πρόσβαση και να ξεκινήσει η λειτουργία του αντίστοιχου εργοστασίου στη ΒΙΠΕ της Λάρισας» ανέφερε κατά τη σημερινή ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Λάρισας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης.

Παράλληλα, ο κ. Αυγενάκης σημείωσε ότι πρώτη προτεραιότητα του ΥΠΑΑΤ είναι η συγκέντρωση και διαχείριση των νεκρών ζώων. Όπως δήλωσε, μέχρι σήμερα το μεσημέρι, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΓΑ, έχουν δηλωθεί οι εξής απώλειες ζωικού κεφαλαίου:

- 49.050 αιγοπρόβατα

- 19.295 χοίροι

- 4.186 βοοειδή

- 40.330 πτηνά

- 43.980 μελισσοσμήνη

Η συλλογή και διαχείριση των νεκρών ζώων παραμένει στο 50% των δηλωθέντων, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην προσέγγιση πολλών κτηνοτροφικών μονάδων. Μέχρι σήμερα το μεσημέρι είχαν συλλεγεί και διαχειριστεί (σ.σ. υγειονομική ταφή ή καύση) 24.856 νεκρά αιγοπρόβατα, 7.500 χοίροι, 35 βοοειδή, και 23.900 πτηνά.

Από την πλευρά του, ο Χημικός Μηχανικός, διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος Εταιρείας Καύσης, Θοδωρής Κασκανής, σημείωσε: «Επιχειρούμε αυτή τη στιγμή 15 φορτηγά ψυγεία, με 10 ανατρεπόμενα οχήματα, με εκφόρτωσες και αρπάγες. Έχει ξεκινήσει και η υγειονομική ταφή, απλά επειδή ο υδροφόρος ορίζοντας είναι ακόμα νωπός, γίνεται σε περιοχές ειδική με μεμβράνες, ασβέστη».

Καθοριστική η έλλειψη νερού

Παράλληλα, η έλλειψη νερού καθιστά ακόμη δυσκολότερο να τηρηθούν ακόμη και οι ελάχιστοι κανόνες υγιεινής. Επί του θέματος, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, τόνισε πως: «Στο δήμο Βόλου το νερό δεν είναι κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να πλύνουμε αυλές ή άλλες εργασίες, αν θέλουν όμως οι κάτοικοι να μαγειρέψουν με αυτό το νερό, να κάνουν μπάνιο με αυτό το νερό θα πρέπει να το βράσουν στους 100 βαθμούς κελσίου για 3 λεπτά, αν το αφήσουν να κρυώσει στην επιθυμητή θερμοκρασία και μετά να προχωρήσουν σε αυτές τις δουλειές. Ακόμα και για να πλύνουμε λαχανικά ή να μαγειρέψουμε πρέπει να προηγηθεί αυτή η διαδικασία».

Απολυμάνσεις από τον Στρατό

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται στη Λάρισα η διαδικασία απολύμανσης οχημάτων που έλαβαν μέρος σε απεγκλωβισμούς και διασώσεις πολιτών στις πλημμυρισμένες περιοχές της Θεσσαλίας. Η διαδικασία περιλαμβανει τρία στάδια: αρχικά το όχημα πλένεται στη συνέχεια απολυμαίνεται, κατόπιν, πλένεται και πάλι. Η όλη διαδικασία βρίσκεται στα μέτρα της πρόληψης» επεσήμανε ο αξιωματικός του Πεζικού, Γιώργος Κοντός. Τα πέντε σημεία απολύμανσης των ειδικών μονάδων βρίσκονται στα Τρίκαλα, τον Βόλο και την Λάρισα.

Κρούσματα γαστρεντερίτιδας και λοιμώξεις του αναπνευστικού

Στις 26 υπηρεσίες υγείας του ΕΣΥ που βρίσκονται στις περιφερειακές ενότητες Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας, προσήλθαν χθες και σήμερα, 1.396 πολίτες για διάφορα ενοχλήματα υγείας.

Από αυτούς, 48 διαγνώστηκαν με γαστρεντερίτιδα και 65 με λοιμώξεις του αναπνευστικού. Δηλαδή, δύο κρούσματα γαστρεντερίτιδας παραπάνω από χθες και 41 λοιμώξεις του αναπνευστικού. Τα παραπάνω ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, κατά την ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα.

Υποχωρεί το νερό - παραμένουν τα προβλήματα

Οι ημέρες από τη λήξη της κακοκαιρίας Daniel περνούν, η πλημμυρισμένη Θεσσαλία παραμένει και ο δορυφορικός χάρτης της περιφέρειας με την χαρτογράφηση της φονικής επιδρομής των ακραίων καιρικών φαινομένων τρομάζει ακόμα και σήμερα. Τα δεδομένα που κατέγραψε και ανέλυσε το κέντρο BEYOND του Αστεροσκοπείου Αθηνών αποκαλύπτουν τις τεράστιες ζημιές που έχουν προκληθεί από τους χειμάρρους.

Το μόνο θετικό είναι ότι από τη δορυφορική χαρτογράφηση της συνολικής πορείας, της κορύφωσης, αλλά και της αποδρομής των πλημμυρικών φαινομένων που προκάλεσε ο Daniel, τα τελευταία 24ωρα τα νερά φαίνεται να υποχωρούν στις πληγείσες περιοχές.

Παρέμβαση του Αρείου Πάγου για τα αντιπλημμυρικά έργα

Μπορεί την επόμενη μέρα της θεομηνίας, η πρώτη προτεραιότητα είναι η ανακούφιση των πλημμυροπαθών και η δημόσια υγεία, όμως ήδη άνοιξε η συζήτηση για το τι έπρεπε να είχε συμβεί, ώστε να μετριαστεί η καταστροφή. Ειδικότερα, μετά από παρέμβαση του Αρείου Πάγου, στο στόχαστρο μπαίνουν τα έργα που είχαν χρηματοδοτηθεί και δεν έγιναν, τα έργα που έγιναν, αλλά δεν απέδωσαν λόγω κακοτεχνιών και οι υπεύθυνοι, σε όλα τα επίπεδα.

Ο εισαγγελέας του Άρειου Πάγου ζήτησε τη διεξαγωγή στοχευμένων ερευνών σε συγκεκριμένα έργα, καθώς και έρευνα σε βάθος για κονδύλια που διατέθηκαν μετά τον Ιανό, τα οποία προορίζονταν για αντιπλημμυρικά έργα. Στο κάδρο μπαίνουν κυρίως οι δημοτικές αρχές της Καρδίσας και του Βόλου και η Περιφέρεια Λάρισας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ