ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Πισπιρίγκου: «Δεν υφίσταται η δηλητηρίαση από κεταμίνη» κατέθεσε ιδιώτης ιατροδικαστής

Δίκη Πισπιρίγκου: «Δεν υφίσταται η δηλητηρίαση από κεταμίνη» κατέθεσε ιδιώτης ιατροδικαστής
eurokinisi/ Φωτογραφία αρχείου

Με καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης, όπως της ιδιώτη ιατροδικαστή, Ουρανίας Δημακοπούλου συνεχίστηκε σήμερα η δίκη ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Ρούλας Πισπιρίγκου.

Η μάρτυρας στην κατάθεση της αμφισβήτησε την αιτία θανάτου της Τζωρτζίνας η οποία σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση είναι θανατηφόρα δηλητηρίαση από κεταμίνη καθώς και την τοξικολογική έκθεση του καθηγητή Νίκου Ράικου.

Σύμφωνα με την κατάθεσή της η ίδια αρχικά είχε πειστεί πως ο θάνατος της 9χρονης Τζωρτζίνας επήλθε από κεταμίνη καθώς είχε ακουστεί πως της "χορηγήθηκε δόση για ελέφαντα". Ωστόσο, όταν είδε τη δικογραφία και τα ιατρικά έγγραφα της Τζωρτζίνας διαπίστωσε πως υπήρχαν άλλες αιτίες και πως «δεν υφίσταται η δηλητηρίαση από κεταμίνη».

Ερωτηθείσα από την πρόεδρο της έδρας για το ποια είναι η αιτία θανάτου της Τζωρτζίνας η μάρτυρας είπε πως «αιτία θανάτου είναι η υποθρεψία σε έδαφος ατροφίας βασικών οργάνων, (καρδιά, πνεύμονες, νεφροί) σε έδαφος αντιδραστικής ιωσινοφυλίας, σε έδαφος επιληψίας».

Σε ερώτηση δε για την ιατροδικαστική εξέταση που διενήργησε ο ιατροδικαστής κ. Μπουζιάνης και γιατί σε αυτή δεν γράφει ως αιτία θανάτου την υποθρεψία αλλά τη δηλητηρίαση από κεταμίνη κ. Δημακοπούλου απάντησε: «Ο κ. Μπουζιάνης κρατάει τις αποστάσεις του. Στο συμπέρασμα δεν γράφει ότι είναι ανθρωποκτονία».

Νωρίτερα, η μάρτυρας αμφισβητώντας την τοξικολογική έκθεση του κ. Ράικου είπε πως η ποσότητα της κεταμίνης που εντοπίστηκε στη Τζωρτζίνα είναι εντός των φαρμακευτικών ορίων.

«6,5 ml κεταμίνης θεωρείται εντός θεραπευτικών συγκεντρώσεων και ορίων. Η τοξικολογική λέει ότι τα 6,5 ml αναφέρονται σε αναφερόμενα περιστατικά θανάτου. Με ένα φάρμακο που τον ενοχοποιούμε γίνεται σύγκριση μεταξύ αγοριού, κοριτσιού, βρέφους και ενός 9χρονου, ενήλικου και ανήλικου. Το αλκοόλ δεν έχει καμία συσχέτιση με δικό μας περιστατικό. Στη βιβλιογραφία δεν υπάρχει κανένα περαστικό θανάτου σε νοσοκομείο από κεταμίνη που να ενοχοποιείται κάποιος. Είναι ένας ασφαλές φάρμακο. Έγγραφο νοσοκομείου αναφέρει ότι η μέγιστη δόση για τη Τζωρτζίνα είναι δύο γραμμάρια» τόνισε η ιατροδικαστής.

Οι τόνοι ανέβηκαν και σήμερα στ8 δικαστήριο ανάμεσα στον συνήγορο υπεράσπισης της Ρούλας Πισπιρίγκου και την πρόεδρο με αφορμή την αποστροφή της προέδρου πως εάν είναι ανθρωποκτονία είναι κάτι που αποφασίζεται από το δικαστήριο.

Ο Αλέξης Κούγιας εξερράγη και απευθυνόμενος προς την πρόεδρο τόνισε :

«Έχω κάνει 1000 ανθρωποκτονίες και ο ιατροδικαστής γράφει ανθρωποκτονία!»

Πρόεδρός: Ο ιατροδικαστής αποφαίνεται στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς του.

Μάρτυρας. Ο ιατροδικαστής πρέπει να γράψει τα πέντε είδη θανάτου, εννοείται ότι πρέπει να γράψει, γράφει φαρμακευτική δηλητηρίαση σύμφωνα με το έγγραφο που του έδωσε ο κ. Ράικος, δεν κάνει καμία αξιολόγηση.

Κούγιας: Δεν θα καταστρέψετε και αυτή τη μάρτυρα, έχετε βγάλει ομόφωνες αποφάσεις για αυτονόητα αιτήματα, επηρεάζετε τη κρίση του δικαστηρίου κ. πρόεδρε… Έχω ένα ιερό καθήκον δεν κοιμάμαι για αυτή την υπόθεση. Κρατάνε μια αθώα γυναίκα στη φυλακή. …είναι υποχρεωτικό για τον ιατροδικαστή να γράψει ανθρωποκτονία επτά μήνες γίνεται μεροληπτική διαδικασία σε βάρος της κ. κατηγορουμένης

Πρόεδρος: Άλλα μας λέγατε στις προηγούμενες συνεδριάσεις…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ