ΕΛΛΑΔΑ

Απεργία την Πέμπτη: Ποιοι συμμετέχουν - Πώς θα κινηθούν Μετρό και λεωφορεία

Απεργία την Πέμπτη: Ποιοι συμμετέχουν - Πώς θα κινηθούν Μετρό και λεωφορεία
Eurokinissi/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (ΑΡΧΕΙΟ)

Να παρακάμψουν τη δικαστική απόφαση που έκρινε παράνομη και καταχρηστική την προκήρυξη της απεργιακής κινητοποίησης, επιχειρούν οι εργαζόμενοι της ΣΤΑΣΥ, που ενώ επισήμως κάλεσαν σε στάση εργασίας από τις 1.30 το μεσημέρι μέχρι το τέλος της βάρδιας. Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα, με νέο κάλεσμα, το Σωματείο ενημέρωσε τους εργαζομένους στο Μετρό να ακολουθήσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις σε 24ωρη βάση.

Μέχρι και αργά το βράδυ της Τετάρτης ερωτηματικά προέκυπταν σχετικά με το πώς θα κινηθούν την Πέμπτη τα μέσα σταθερής τροχιάς με φόντο την απεργία κατά του εργασιακού νομοσχεδίου.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθήνας (ΣΕΛΜΑ) και εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ, Σπύρος Ρεβύθης, με ανάρτησή του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ανέφερε τα εξής:

• Συνάδελφοι πρέπει να γνωρίζετε ότι η ΣΤΑΣΥ, εξαπάτησε την έδρα του δικαστηρίου και έκανε αγωγή στο ΣΕΛΜΑ και τους εργαζόμενους που εκπροσωπεί.

• Ενώ δεν είχε προκηρυχθεί μέχρι εκείνη την ώρα, καμία απεργία ΣΕΛΜΑ και δίκασε μια αγωγή «φάντασμα» παρουσιάζοντας ψεύτικα στοιχεία στο δικαστήριο.

• Τις επόμενες μέρες θα γίνουν μηνύσεις και αγωγές κατά παντός υπευθύνου για «εξαπάτηση έδρας» δικαστηρίου.

• Ωστόσο στην συνέχεια και μετά το βρώμικο παιχνίδι της εργοδοσίας, ''ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΜΥΝΘΟΥΜΕ'' και βγάλαμε ανακοίνωση και μετέχουμε στην 24ωρη απεργία του (ΕΚΑ) Εργατικού Κέντρου Αθήνας που με την κάλυψη του, μπορούμε να απεργήσουμε καθολικά ΟΛΟΙ.

• Συνάδελφοι είναι επιτακτική ανάγκη η συμμετοχή όλων μας, ώστε να δοθεί το μήνυμα εκεί που πρέπει.

•ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 21/9/23.

Το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας του Μετρό Αθηνών στην τελευταία του ανακοίνωση αναφέρει: «Σας ενημερώνουμε, πως την Πέμπτη 21/09/2023, λόγω απεργιακών κινητοποιήσεων σωματείων εργαζομένων:

- οι Γραμμές 2 & 3 του Μετρό και το Τραμ θα λειτουργήσουν από την έναρξη της κυκλοφορίας ως τις 13:30 και

- η Γραμμή 1 του Μετρό Πειραιάς - Κηφισιά δεν θα λειτουργήσει από την έναρξη της κυκλοφορίας».

Παράνομη η στάση εργασίας του ΟΑΣΑ

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο ΟΑΣΑ εξέδωσε νέα ανακοίνωση, όπου έκανε γνωστό ότι η 24ωρη απεργία του κρίθηκε παράνομη:

«Μετά τη δικαστική απόφαση που κρίνει τη στάση εργασίας που είχαμε αποφασίσει για την Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου ως παράνομη ΑΝΑΣΤΕΛΛΟΥΜΕ την εν λόγω στάση εργασίας και ενημερώνουμε τους συναδέλφους ότι η 24ωρη απεργία του Ε.Κ.Α για την ίδια ημέρα είναι νόμιμη και όποιος θέλει μπορεί να συμμετέχει.

Νωρίτερα, ο ΟΑΣΑ είχε ενημερώσει ότι τα λεωφορεία θα κινούνταν μεταξύ 9:00 - 21:00 λόγω στάσεων εργασίας των εργαζομένων από την έναρξη της βάρδιας (5.00 π.μ.) ως τις 9:00 π.μ. και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας (00:00).

Οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία ζητούν: απόσυρση του εργασιακού νομοσχεδίου, ασφάλεια εργαζόμενων και επιβατών, αναγνώριση προϋπηρεσίας νεοπροσλαμβανόμενων, προσλήψεις προσωπικού - ανανέωση στόλου.

Επιπλέον, με στάσεις εργασίας αποφάσισε να συμμετάσχει στην απεργία που προκήρυξε η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδος (ΟΣΜΕ) και το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη.

Οι στάσεις εργασίας θα πραγματοποιηθούν Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου, από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 8 το πρωί και από τις 9 το βράδυ μέχρι τη λήξη της βάρδιας.

Κανονικά θα κυκλοφορήσουν τα ειδικά διασκευασμένα οχήματα εξυπηρέτησης των Ατόμων με Αναπηρίες. Επιπλέον, κανονικά θα κυκλοφορήσουν και τα λεωφορεία της νυχτερινής γραμμής Ν1 που εκτελεί το δρομολόγιο ΚΤΕΛ - Αεροδρόμιο Νυχτερινό.

Ματαιώσεις και τροποποιήσεις σε δρομολόγια του Προαστιακού Αθηνών και Πάτρας θα υπάρξουν λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας και της συμμετοχής των σωματείων εργαζομένων σε αυτή με 3ωρη στάση εργασίας (από ώρα 21:00 έως 00:00).

Κανονικά αναμένεται να κινούνται τα Λεωφορεία στις γραμμές οι οποίες έχουν ανατεθεί στα ΚΤΕΛ.

Στάση εργασίας στο τραμ

Με στάση εργασίας θα συμμετάσχουν στην απεργία της Πέμπτης (21/09) οι εργαζόμενοι στο Τραμ.

Με στάση εργασίας από τις 13:30 έως την λήξη της βάρδιας θα συμμετάσχει στην Πανεργατική Παναθηναϊκή Απεργία την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου το Σωματείο Ηλεκτροδηγών Τραμ Αττικής.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση του το Σωματείο: «Ως μέλη του Ε.Κ.Α και μετά από έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου, αποφασίσαμε την συμμετοχή μας, με στάση εργασίας από τις 13:30 έως την λήξη της βάρδιας, στην Πανεργατική Παναθηναϊκή Απεργία την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου».

Ποιοί συμμετέχουν στην Πανελλαδική απεργία

Η χώρα αναμένεται να «παραλύσει» την Πέμπτη (21/9) από τις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν ανακοινωθεί, ενάντια στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο.

Ειδικότερα, στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που προκήρυξαν η ΑΔΕΔΥ (Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων) και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας αναμένεται να συμμετέχουν, εκπαιδευτικοί δάσκαλοι και καθηγητές, νοσοκομειακοί γιατροί, ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, ναυτεργάτες.

Όπως αναφέρει η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της, απαιτεί την απόσυρσή του και καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται την ίδια μέρα σε όλη τη χώρα.

Παράλληλα, η ΑΔΕΔΥ καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 10.30 π.μ.

Υπενθυμίζεται πως, μεταξύ άλλων, στο νομοσχέδιο προβλέπονται η εξαήμερη εργασία, η απασχόληση σε πολλούς εργοδότες μέχρι και 13 συνεχόμενες ώρες, καθώς και η επιβολή προστίμου μέχρι και 5.000 ευρώ στους απεργούς που παρεμποδίζουν από την εργασία τους, άλλους εργαζόμενους.

Παράνομη κρίθηκε η απεργία στις αερομεταφορές - Κανονικά οι πτήσεις

Κανονικά θα πραγματοποιούνται οι πτήσεις από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια, καθώς η απεργία της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας (ΕΕΕΚΕ), κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική.

Απεργία στα σχολεία

Στην απεργία της Πέμπτης θα συμμετέχουν και οι ΟΛΜΕ με την ΔΟΕ με τους δασκάλους και καθηγητές να προχωρούν σε μαζικές κινητοποιήσεις, αντιδρώντας στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο.

Ειδικότερα, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας είχε προσφύγει κατά της απεργίας στο Πρωτοδικείο Αθηνών.

Ως εκ τούτου, αύριο Πέμπτη οι πτήσεις από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια θα πραγματοποιηθούν κανoνικά.

Συμμετέχουν οι νοσοκομειακοί γιατροί

Με ανακοίνωσή της η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) δηλώνει ότι θα συμμετέχει στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της Πέμπτης 21/09/23 που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ, και στη συγκέντρωση των σωματείων στις 10:30 στο Σύνταγμα, και καλύπτει όλους τους συναδέλφους που θέλουν να συμμετάσχουν.

Απεργούν και οι ναυτεργάτες

Στην απεργιακή κινητοποίηση της 21ης Σεπτεμβρίου, με αφορμή την προώθηση από την κυβέρνηση του νομοσχεδίου για την εργασία, θα συμμετάσχουν και οι ναυτεργάτες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα σήμερα η Πανελλήνια Ένωση Νατικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), το νέο νομοσχέδιο «επιβάλει 13 ώρες δουλειάς την ημέρα, 78 ώρες την εβδομάδα, καταργεί τα διαλείμματα στον χώρο εργασίας, μία σειρά επιδόματα τα κατακρεουργεί, ενισχύει τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, υπονομεύει ακόμη πιο πολύ το 8ωρο, το 5ήμερο, τις κυριακάτικες αργίες σε μεγάλους κλάδους όπως είναι η βιομηχανία τροφίμων και ποτών κ.λπ. Θεσπίζει συμβάσεις ελάχιστης εργασίας, μηδενικών ωρών και κατά παραγγελία εργασία».

Τα μέλη της ΠΕΝΕΝ θα συγκεντρωθούν την Πέμπτη, στις 10:00, στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Πειραιά στην πλατεία Καραϊσκάκη και εν συνεχεία θα συμμετάσχουν στην πορεία διαμαρτυρίας.

Στην απεργιακή κινητοποίηση θα συμμετάσχουν, εκτός από την ΠΕΝΕΝ, η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, η Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Ε.Ν. «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και η Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων Ε.Ν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ