ΕΛΛΑΔΑ

Σε δίκη δύο διευθυντές κλινικών για παράνομες προμήθειες

Σε δίκη δύο διευθυντές κλινικών για παράνομες προμήθειες
REUTERS/Ilana Panich-Linsman

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης θα καθίσουν δύο πρώην διευθυντές κλινικών του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, κατηγορούμενοι για την υπόθεση των παράνομων προμηθειών υλικών που ερευνάται τα τελευταία χρόνια από τη Δικαιοσύνη.

Οι δύο γιατροί κατηγορούνται για συνεργία σε υπηρεσιακή απιστία, που κόστισε στο Δημόσιο περίπου 2,7 εκατομμύρια ευρώ, για το χρονικό διάστημα 1-1-2008 έως 5-6-2009.

Στο εδώλιο του ίδιου δικαστηρίου παραπέμφθηκε -με προηγούμενο βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου- και ο πρώην διοικητής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, στον οποίο αποδίδεται η πράξη της υπηρεσιακής απιστίας κατ' εξακολούθηση.

Η υπόθεση συνδέεται με παραγγελίες υγειονομικών υλικών -όπως μοσχεύματα και άλλα υλικά ορθοπεδικών και νευροχειρουργικών επεμβάσεων, διεγέρτες νεύρων, αιμοστατικά- τα οποία έγιναν από εξωσυμβατικές προμηθεύτριες εταιρίες, σε τιμές υψηλότερες των συμβατικών εταιριών.

Η ζημιά που φέρεται ότι προκλήθηκε στο νοσηλευτικό ίδρυμα ανέρχεται σε 2.677.145,03 ευρώ, ποσό με το οποίο επωφελήθηκαν συγκεκριμένες εταιρίες. Στο κατηγορητήριο περιγράφονται ως «αυθαίρετες» και οι πρακτικές σχετικά με περιστατικά ασθενών, που ενώ ήταν τακτικά χαρακτηρίζονταν ως «επείγοντα».

Στο «κάδρο» της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης είχαν βρεθεί ένοχοι, αρχικά συνολικά 19 άτομα, οι περισσότεροι εκ των οποίων γιατροί της Ορθοπεδικής και Νευροχειρουργικής Κλινικής. Εκτός από τον τότε διοικητή του νοσοκομείου και τους δύο διευθυντές, όλοι απηλλάγησαν στην πορεία της δικαστικής έρευνας.

Είχε προηγηθεί απαλλακτικό βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου ως προς τους δύο κατηγορούμενους πρώην διευθυντές. Στη συνέχεια όμως ασκήθηκε αναίρεση κατά του βουλεύματος από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Η αναίρεση έγινε δεκτή από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, με συνέπεια να ακολουθήσει νέα εισαγγελική πρόταση -μόνο ως προς το σκέλος των δύο πρώην διευθυντών- που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο με τους Εφέτες να την υιοθετούν στο σύνολό της. Με το ίδιο βούλευμα, αποφασίστηκε να διατηρηθεί ο περιοριστικός όρος της χρηματικής εγγύησης ύψους 3.000 ευρώ που είχε επιβληθεί στους κατηγορούμενους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ