ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Πισπιρίγκου: «Η Τζωρτζίνα είχε μικρό προσδόκιμο ζωής» - Τι υποστήριξε ιατροδικαστής

Δίκη Πισπιρίγκου: «Η Τζωρτζίνα είχε μικρό προσδόκιμο ζωής» - Τι υποστήριξε ιατροδικαστής
Φωτογραφία από την έλευση της Ρούλας Πισπιρίγκου στο δικαστήριο INTIME NEWS

Με την κατάθεση του ιατροδικαστή Λάρισας, Χρ. Κραββαρίτη, ο οποίος έχει κληθεί να καταθέσει για την ανθρωποκτονία και την απόπειρα ανθρωποκτονίας της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη ως μάρτυρας υπεράσπισης της κατηγορουμένης μητέρας της, Ρούλας Πισπιρίγκου συνεχίστηκε σήμερα (22/09) η δίκη ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας.

Ο μάρτυρας απαντώντας σε ερωτήσεις του συνηγόρου υπεράσπισης της κατηγορουμένης, Αλέξη Κούγια, επανέλαβε ότι η Τζωρτζίνα ήταν ένα παιδί με επιβαρυμένη υγεία και μικρό προσδόκιμο ζωής. «Η προοδευτική εξασθένηση του οργανισμού έφερε γενικευμένη διαφοροποίηση στην υγεία της» τόνισε ο μάρτυρας.

Κούγιας : Η Τζωρτζίνα τον Απρίλιο του 2021 ήταν ίδια με τον Ιανουάριο του 2022;

Μάρτυρας : (…) Η επιβάρυνση της ήταν τέτοια που είχε μικρό προσδόκιμο ζωής.

Κούγιας : Αυτοί οι γιατροί που έλεγαν ότι η κλινική της εικόνα δεν δικαιολογούσε ανακοπή, έλεγαν αλήθεια;

Μάρτυρας : Αυτό το παιδί ανά πάσα στιγμή ήταν επίφοβο για το θανατηφόρο αποτέλεσμα.

Ο κ. Κραββαρίτης ανέφερε πως η μικρή Τζωρτζίνα ελάμβανε φαρμακευτική αγωγή για επιληψία και τόνισε ότι τις τελευταίες δύο ημέρες πριν καταλήξει είχε αλλάξει η αγωγή, σχολιάζοντας πως «προφανώς οι γιατροί διέκριναν μία επιδείνωση».

Κούγιας : Έχουν πει αλήθεια οι γιατροί πως η κλινική εικόνα του παιδιού δεν δικαιολογούσε αυτό το αποτέλεσμα; Με αυτήν την εικόνα πόσο προσδόκιμο ζωής θα έχει;

Μάρτυρας : Άγνωστο αλλά εγώ το θεώρησα πολύ μικρό. Η λοίμωξη θα μπορούσε να επιφέρει θανατηφόρο αποτέλεσμα, όχι μόνο χωρίς τη κεταμίνη, χωρίς τα μισά πράγματα από αυτά που έπαιρνε. Η κλινική της εικόνα ήταν επίφοβη έως υψηλού κινδύνου.

Ο μάρτυρας μάλιστα υποστήριξε πως οι ουσίες που ανευρέθησαν στην Τζωρτζίνα δεν θα μπορούσαν να χορηγηθούν από την κατηγορούμενη και έδειξε προς την πλευρά των γιατρών.

Κούγιας: Θα μπορούσε η κατηγορουμένη να δώσει όλες αυτές τις ουσίες στο παιδί; Μιζαδολάμη, ροκουρόνιο, ενώ έχει την κεταμίνη για να σκοτώσει τη Τζωρτζίνα όπως λέει το κατηγορητήριο;

Μάρτυρας: Ακόμη και εγώ δεν θα μπορούσα να βρω αυτές τις ουσίες που δόθηκαν στο παιδί. Δεν ξέρουμε ποιο χέρι τις χρησιμοποίησε αλλά το λογικό συμπέρασμα είναι όλα αυτά να έγιναν από ιατρογενείς χειρισμούς. Αυτά που είναι φάρμακα για αναισθησία χορηγούνται κατά τη διάρκεια της διασωλήνωσης.

Ο μάρτυρας τόνισε μάλιστα πως με αυτήν την κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει η μικρή ασθενής ένας γιατρός θα έπρεπε να πει στη μητέρα της «σφίξε την καρδιά σου, πρέπει να είναι προετοιμασμένη να γίνει κάτι άσχημο».

Ο κ. Κραββαρίτης είπε, επίσης, πως είναι η πρώτη φορά που δεν βρίσκει αναισθητικό σε διασωλήνωση ενώ υποστήριξε πως ο σωλήνας δεν στάλθηκε στον ιατροδικαστή διότι πιθανότατα θα είχε στοιχεία που δείχνουν ζωική αντίδραση του παιδιού κατά τη διάρκεια της προσπάθειας ανάνηψης.

Ο συνήγορος υπεράσπισης, ρωτώντας τον ιατροδικαστή, επανέφερε και πάλι και το ζήτημα, του εάν ήταν ιατροδικαστικά ενδεδειγμένο να εξεταστεί για τις τοξικολογικές εξετάσεις, δείγμα αίματος από την καρδιά της μικρής Τζωρτζίνας, με τον μάρτυρα να απαντά, μετά τις επίμονες ερωτήσεις του κ. Κούγια ο οποίος επικαλέστηκε και ανάρτηση της ιατροδικαστή Χ. Σπηλιοπούλου, να λέει πως έπρεπε να ληφθεί αίμα από τις αρτηρίες.

Νωρίτερα, ο δικηγόρος του Μ. Δασκαλάκη, Δ. Γεωργακόπουλος υπέβαλε ερωτήσεις στον μάρτυρα σχετικά με την φαρμακευτική χρήση της κεταμίνης και προσκόμισε στο δικαστήριο άρθρα σύμφωνα με τα οποία κυκλοφορεί ευρέως στη «μαύρη αγορά» ενώ τον Απρίλιο του 2022 οι αρμόδιες αρχές είχαν προχωρήσει στην κατάσχεση ποσότητας κεταμίνης μισού κιλού.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση δεν έλειψαν και οι αναφορές του Αλέξη Κούγια στον Στέφανο Κασσελάκη. «Τώρα θα έρθει ο Κασσελάκης να τα αλλάξει όλα κύρια πρόεδρε, θα σας ξεδοντιάσει!» είπε ο κ. Κούγιας, με χιουμοριστική διάθεση, απευθυνόμενος προς την πρόεδρο την ώρα που υπέβαλε ερωτήσεις στον μάρτυρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ