ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλαδικές 2016: Άνω - κάτω οι φετινές βάσεις

Πανελλαδικές 2016: Άνω - κάτω οι φετινές βάσεις
Eurokinissi

Άνω – κάτω οι φετινές βάσεις για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Αυτό προκύπτει από τα τελικά στατιστικά στοιχεία των Πανελλαδικών Εξετάσεων που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας.

Σχολές όπως οι Πολυτεχνικές, οι Φυσικιομαθηματικές και οι Οικονομικές καθώς και τμήματα Πληροφορικής αναμένεται να έχουν μεγάλη πτώση, σε αντίθεση με τις σχολές του τρίτου επιστημονικού πεδίου.

Αιτία της μεγάλης πτώσης αποτελεί το γεγονός ότι ελάχιστοι από τους υποψήφιους αρίστευσαν στις φετινές εξετάσεις ενώ εκείνου που έχουν από 0 έως 7.000 μόρια αποτελούν την πλειοψηφία.

Χαρακτηριστικό ότι σε ορισμένες περιπτώσεις κάποιος μπαίνει σε ΑΕΙ με μόλις 9000 μόρια την ώρα που προκειμένου να εισαχθεί κανείς σε κεντρικές Ιατρικές σχολές απαιτούνται 19000 μόρια.

Περιζήτητες θα είναι οι σχολές που υπόσχονται άμεση επαγγελματική αποκατάσταση, όπως η αστυνομία, η πυροσβεστική και οι ένοπλες δυνάμεις.

Αναλυτικά:

· Στο πρώτο πεδίο των ανθρωπιστικών σπουδών αναμένονται κάποιες αυξομειώσεις στις φιλοσοφικές και τις ψυχολογικές σχολές. Ωστόσο είναι δύσκολο να προβλεφθεί τι θα γίνει με τις νομικές σχολές, αν και κάποιοι εκτιμούν ότι μπορεί να υπάρξει μικρή πτώση.

· Στο δεύτερο πεδίο, μπορεί να υπήρξαν καλές επιδόσεις στη φυσική, αλλά οι βάσεις μάλλον θα παραμείνουν στα ίδια.

· Στο τρίτο πεδίο τα εύκολα θέματα σε Φυσική και Χημεία, σε συνδυασμό με την απουσία των Μαθηματικών, φαίνεται πως οδηγούν τις βάσεις στα ύψη. Πέρα από τις ιατρικές Σχολές, η αύξηση των βάσεων θα είναι αισθητή σε όλη την κλίμακα των σχολών στο συγκεκριμένο πεδίο και θα συμπαρασύρει προς τα πάνω τις Γεωπονικές σχολές και τα Τμήματα Νοσηλευτικής των ΤΕΙ.

· Στο τέταρτο πεδίο, οι κακές επιδόσεις στα μαθηματικά, αναμένεται να ρίξουν σημαντικά τις βάσεις στα παιδαγωγικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ