ΕΛΛΑΔΑ

Πάτρα-Καραμανδάνειο: Σημαντική αύξηση των περιστατικών παιδικής κακοποίησης

Πάτρα-Καραμανδάνειο: Σημαντική αύξηση των περιστατικών παιδικής κακοποίησης
PIXABAY

Kακοποίηση των παιδιών και κίνδυνοι της χρήσης του διαδικτύου σε παιδιά και εφήβους βρίσκονται στο επίκεντρο των εργασιών της εκπαιδευτικής διημερίδας που διοργανώνει η παιδιατρική κλινική του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Πελοπόννησος », η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής της διημερίδας και διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής Μαρία Ηλιοπούλου κατέθεσε την ανησυχία της για τα αυξημένα κρούσματα κακοποίησης παιδιών. Αυτός είναι και ο λόγος που μαζί με τους συνεργάτες της αποφάσισαν να εντάξουν στο πρόγραμμα ειδική ομιλία για το θέμα αυτό που αφορά στα πρώιμα σημάδια κακοποίησης παιδιών και εφήβων.

«Καταγράφουμε μεγάλη αύξηση περιστατικών κακοποίησης παιδιών. Κατά μέσο όρο την εβδομάδα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τουλάχιστον δύο περιστατικά. Αυτή την αύξηση την παρατηρούμε μετά τον εγκλεισμό που προκάλεσε η πανδημία και τα μέλη των οικογενειών αναγκαστικά έμειναν συνεχώς μαζί. Η αύξηση αυτή δεν μας αφήνει αδιάφορους ως παιδιάτρους», ανέφερε.

«Το αντίθετο μάλιστα γι’ αυτό προσπαθούμε να κινητοποιήσουμε και την κοινωνία να εντοπίζει έγκαιρα τα σημάδια κακοποίησης ενός παιδιού και να ενημερώνει τις αρμόδιες αρχές. Η κοινωνία μας πρέπει να έχει τις κεραίες της υψωμένες», πρόσθεσε.

Παράλληλα, η κα Ηλιοπούλου περιγράφει ότι η αύξηση των περιστατικών έχει ως αποτέλεσμα οι εισαγγελικές αρχές να διατάσσουν την απομάκρυνση παιδιών από το οικογενειακό τους περιβάλλον, χωρίς όμως να υπάρχουν οι κατάλληλες δομές για τη φιλοξενία τους, όπως μεταδίδει το patrasevents.gr.

«Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε συνεχώς παιδιά που παραμένουν στο νοσοκομείο μας επί μακρό χρονικό διάστημα, επειδή δεν έχουν πού να πάνε. Αυτή τη στιγμή φιλοξενούμε δύο παιδιά. Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει όλο αυτό για ένα παιδί που έχει υποστεί κακοποίηση και παραμένει κλεισμένο μέσα σε ένα νοσοκομείο», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ