ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Elias: Σε συναγερμό Πολιτική Προστασία και Στρατός - Πού θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες

Κακοκαιρία Elias: Σε συναγερμό Πολιτική Προστασία και Στρατός - Πού θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες
EUROKINISSI

Η κακοκαιρία Elias εξακολουθεί να επηρεάζει όλο και περισσότερες περιοχές με τις προγνώσεις της ΕΜΥ να αναφέρουν ότι οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών. Μάλιστα, σύμφωνα με το νέο επικαιροποιημένο δελτίο, μεγάλα ύψη βροχής θα σημειωθούν σε Θεσσαλία, Ήπειρο, Στερεά Ελλάδα και βόρεια Πελοπόννησο.

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί σε Πολιτική Προστασία και Στρατό για την πολύπαθη Θεσσαλία για τα νέα καιρικά φαινόμενα που αναμένεται να πλήξουν την περιοχή τις επόμενες ώρες, την ώρα που επιχειρηματίες στη Λάρισα στήνουν οδοφράγματα και κάτοικοι δημιουργούν αναχώματα με σακιά από άμμο έξω από τις οικίες τους από φόβο να μην πλημμυρίσουν ξανά.

Αγωνία επικρατεί παράλληλα και στην Καρδίτσα, καθώς ήδη από χθες το βράδυ άρχισε να βρέχει καταρρακτωδώς σε όλη την περιοχή μέχρι και τον Παλαμά, δηλαδή εκεί που πλημμύρισαν τα χωριά. Μάλιστα, στο Μουζάκι είναι σε εξέλιξη εργασίες επιχωματώσεων της κοίτης του ποταμού Παμίσου.

Στο μεταξύ, σε συναγερμό βρίσκονται και στον Βόλο, καθώς οι κάτοικοι ακόμα επιχειρούν να αποκαταστήσουν βασικές καθημερινές ανάγκες.

Μπαράζ μηνυμάτων από το 112

Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη και σε κατοίκους της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας προειδοποιώντας τους ότι θα υπάρχουν επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις) για το επόμενο 24ωρο καλώντας τους πολίτες να αποφύγουν άσκοπες μετακινήσεις, να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών, όπως και οδηγίες αυτοπροστασίας.

Σε απόλυτη επιφυλακή παραμένει ο κρατικός μηχανισμός. Μηνύματα 112 για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα εστάλησαν το μεσημέρι της Τρίτης σε Βοιωτία, Φωκίδα και Ευρυτανία.

Προειδοποιητικό μήνυμα, μέσω του 112, για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, έλαβαν στα κινητά τους τηλέφωνα στις 15:47 και οι κάτοικοι της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής. Ακολούθησαν προειδοποιήσεις και σε άλλες περιοχές της Αχαΐας, Ηλείας, Κορινθίας, Ιθάκης και Ζακύνθου.

Αμέσως μετά ήχησε 112 τόσο στην περιοχή της Φθιώτιδας, της Κορινθίας, της Μαγνησίας και της Βόρειας Εύβοιας, καθώς τις επόμενες ώρες αναμένονται και έντονα καιρικά φαινόμενα.

Σύμφωνα με τη μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Νικολέτα Ζιακοπούλου, ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται τις επόμενες ώρες σε Θεσσαλία, Δυτική και Κεντρική Στερεά, Πελοπόννησο και Ιόνιο. Στη Θεσσαλία σήμερα υπήρξαν και διαστήματα με βελτιωμένο καιρό, όμως το απόγευμα – βράδυ δεν αποκλείεται να υπάρξει μικρή έξαρση των φαινομένων.

Στη Λαμία ο Κικίλιας - Σύσκεψη με δημάρχους

Το απόγευμα της Τρίτης (26/9), στη Λαμία βρέθηκε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας για να συμμετάσχει σε σύσκεψη με δημάρχους και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την αντιμετώπιση των εντόνων καιρικών φαινομένων λόγω της κακοκαιρίας «Elias».

«Όπως γνωρίζετε βρίσκομαι και βρισκόμαστε από την Κυριακή το μεσημέρι στη Θεσσαλία, λόγω της επιβαρυμένης κατάστασης που υπάρχει στην Περιφέρεια και στις υποδομές της, σε συνδυασμό με την κακοκαιρία που αντιμετωπίζουμε. Η οποία, όμως, φαίνεται, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους μας και την ΕΜΥ, ότι αρχίζει να κατεβαίνει και πιο νότια: Από το Δομοκό και στο Νομό Φθιώτιδας, αλλά και σε όλη την Περιφέρεια και στη Φωκίδα και στη Βόρεια Εύβοια, κι άρα μιας και αυτό κατέστη δυνατό και λόγω της απόστασης, αποφασίσαμε με τον κύριο περιφερειάρχη να κάνουμε εδώ ένα Συντονιστικό, γιατί η πρόληψη είναι πάντα πιο ισχυρή της αντιμετώπισης.

Μαζί μας φυσικά εκτός από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, οι Ένοπλες Δυνάμεις η Ελληνική Αστυνομία και οι δύο βαθμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», δήλωσε ο υπουργός, κ. Κικίλιας.

Σε ετοιμότητα και οι Ένοπλες Δυνάμεις

Το απόγευμα της Τρίτης (26/9), το ΓΕΕΘΑ, εξέδωσε αναλυτική ανακοίνωση για τις δυνάμεις που βρίσκονται σε ετοιμότητα:

Σας ενημερώνουμε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να συνδράμουν στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας και με διαταγή του ΓΕΕΘΑ είναι σε ετοιμότητα και για την αντιμετώπιση του επερχόμενου κύματος κακοκαιρίας στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, σε πλήρη συντονισμό με την Πολιτική Προστασία, διαθέτοντας προσωπικό και μέσα ως εξής:

ΕΜΠΕΠΛΕΓΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ – ΜΕΣΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ (778 άτομα)
● Εκ των οποίων:
● 70 άτομα της Ζ’ ΜΑΚ
● 120 άτομα της 32 ΤΑΞ ΠΖΝ

ΔΙΑΤΕΘΕΝΤΑ ΜΕΣΑ ΧΕΡΣΑΙΑ ΜΕΣΑ
● Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ): 7
● Οχήματα γενικής χρήσης: 31
● Ειδικά Οχήματα με Εξοπλισμό Απολύμανσης: 3
● Μηχανήματα έργου: 68
● Γέφυρες: 2 Μπέλεϋ (Καλά Νερά Μαγνησίας και Στουρναραίικα Τρικάλων)
● Γεννήτριες: 2
● Λέμβοι: 46
● Λεωφορεία: 6
● Οχήματα Περισυλλογής: 1 (LEO STANDARD)
● Μηχάνημα Εξυγίανσης Ύδατος: 1
● Φωτιστικοί Πύργοι: 4 ΙΠΤΑΜΕΝΑ ΜΕΣΑ
● Ε/Π UH-1H: 7
● Ε/Π CH-47D CHINOOK: 1 στην 110 ΠΜ
● Ε/Π S-70: 1 στην 111ΠΜ
● Ε/Π SUPER PUMA: 1 στην 111ΠΜ
● Ε/Π AB-205: 1 στην 111ΠΜ ΜΕΣΑ ΠΝ
● Α/Γ (Αρματαγωγό): 1 στο λιμάνι Βόλου ΔΟΜΕΣ
● Ετοιμότητα διάθεσης ΚΑΑΥ Πλαταμώνα, Μαλακίου, Λεπτοκαρυάς και ΚΕΔΑ Σκοτίνας για φιλοξενία πληγέντων

Το σύνολο του διατιθέμενου προσωπικού πρόκειται να αναπτυχθεί περαιτέρω ως απαιτηθεί και σύμφωνα με τις κατευθύνσεις και τις οδηγίες της ΓΓΠΠ.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ – ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
● Το σύνολο των Τμημάτων «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ» σε άμεση ετοιμότητα επέμβασης εντός Στρατοπέδων στην περιοχή της Αττικοβοιωτίας και στην ΠΕ Θεσσαλονίκης
● 70 άτομα της Ζ’ ΜΑΚ με 14 λέμβους

ΜΕΣΑ ΧΕΡΣΑΙΑ ΜΕΣΑ
● Οχήματα γενικής χρήσης: 61
● Μηχανήματα Έργου: 29
● Γεννήτριες: 11
● Λεωφορεία: 14
● Οχήματα Περισυλλογής: 2
● Πυροσβεστικά: 6
● Υδροφόρα Οχήματα: 4
● Οχήματα Μεταφοράς Λυμάτων: 4
● Συγκροτήματα Άντλησης: 2
● Οχήματα Υγειονομικού: 10

ΙΠΤΑΜΕΝΑ ΜΕΣΑ
● Ε/Π CH-47D CHINOOK: 1
● Ε/Π SUPER PUMA: 1 ΜΕΣΑ ΠΝ
● Φ/Γ (Φρεγάτα): 1 στην Κάρυστο
● ΠΤΜ (Πλοίο Ταχείας Μεταφοράς): 1 στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας

Πού θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες

Εξακολουθεί να επηρεάζει περιοχές της χώρας η κακοκαιρία Elias, την ώρα που αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών. Μάλιστα, σύμφωνα με το νέο επικαιροποιημένο δελτίο της ΕΜΥ, μεγάλα ύψη βροχής θα σημειωθούν σε Θεσσαλία, Ήπειρο, Στερεά Ελλάδα και βόρεια Πελοπόννησο.

Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας:

Οι «κόκκινες» περιοχές

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έκτακτο της ΕΜΥ:

Σήμερα Τρίτη (26-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά (πλην της Μακεδονίας και της Θράκης), τις Σποράδες, τη βόρεια Εύβοια και τη βόρεια Πελοπόννησο.

Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν:

α) στη Θεσσαλία (στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας και στα νότια τμήματα του νομού Λάρισας),

β) την Ήπειρο (στους νομούς Άρτας και Πρέβεζας),

γ) στη Στερεά (στην Αιτωλοακαρνανία, την Ευρυτανία, τη Φθιώτιδα και βαθμιαία στη Φωκίδα και τα δυτικά τμήματα της Βοιωτίας) και

δ) στη βόρεια Πελοπόννησο (στους νομούς Αχαΐας και τα δυτικά τμήματα του νομού Κορινθίας).

Την Τετάρτη (27-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στην κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα (στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο), στις Σποράδες, την Εύβοια, τη δυτική Κρήτη και πιθανώς κατά διαστήματα στις δυτικές Κυκλάδες, τα δυτικά και νότια τμήματα της Αττικής και το βόρειο Αιγαίο.

Επισημαίνεται ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, στα ανατολικά και νότια τμήματα του νομού Μαγνησίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, στις Σποράδες και στη βόρεια Εύβοια.

Την Πέμπτη (28-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως τις μεσημβρινές ώρες στις Σποράδες, τη Μαγνησία, την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια), τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία. Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Έντονα φαινόμενα την Τετάρτη - Αναλυτικοί χάρτες

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr, κατά τόπους και κατά περιόδους ισχυρά φαινόμενα αναμένονται για το υπόλοιπο της ημέρας σε Ιόνιο, Δυτική και Κεντρική Στερεά, Πελοπόννησο και δευτερευόντως σε Θεσσαλία και Ήπειρο. Τα φαινόμενα σε ορισμένες περιοχές θα συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις, κυρίως στη Δυτική Ελλάδα και στα Κεντρικά Επτάνησα.

Ειδικότερα, τα φαινόμενα θα επεκταθούν κυρίως στη δυτική, κεντρική και νότια χώρα και από το απόγευμα θα ενταθούν σημαντικά, συνοδευόμενα κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις.

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο θα είναι η Θεσσαλία, κυρίως οι νομοί Τρικάλων και Καρδίτσας, η Κεντρική Στερεά στην Ευρυτανία, Φωκίδα και Φθιώτιδα και η Βόρεια Πελοπόννησος κυρίως στους νομούς Αχαΐας και Κορινθίας.

Άστατος θα είναι ο καιρός στη Δυτική, Κεντρική και Νότια Ελλάδα και την Τρίτη (26/9), καθώς η λεγόμενη ψυχρή λίμνη που ευθύνεται για την κακοκαιρία θα βρίσκεται στο Νότιο Ιόνιο.

Σε αυτές τις περιοχές θα εκδηλώνονται κατά περιόδους βροχές και καταιγίδες, φαινόμενα που κατά τόπους θα είναι ισχυρά.

Ειδικότερα για τη Θεσσαλία, όπως φαίνεται στον προγνωστικό χάρτη που εστιάζει στην ευρύτερη περιοχή, τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης (σε χιλιοστά) μέχρι και το πέρας της Τρίτης 26/09, αναμένονται στις περιοχές του Πηλίου και της Όθρυος, καθώς και στα δυτικά τμήματα της περιφέρειας.

Επιπλέον, την Τετάρτη (27/7) η κακοκαιρία θα συνεχιστεί με περισσότερα και εντονότερα φαινόμενα (και στη Θεσσαλία), ενώ πλέον αναμένεται να επηρεαστούν σημαντικά η Αττική, η Κρήτη, οι Κυκλάδες, η Εύβοια και οι Σποράδες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ