ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία «Elias»: Στο έλεος των φαινομένων η Εύβοια - Προειδοποιητικά μηνύματα από το 112

Κακοκαιρία «Elias»: Στο έλεος των φαινομένων η Εύβοια - Προειδοποιητικά μηνύματα από το 112
Δρόμοι έγιναν ποτάμια στην Εύβοια EUROKINISSI

H Εύβοια βρίσκεται τις τελευταίες ώρες στο επίκεντρο της κακοκαιρίας Elias, με το πολύπαθο νησί να σφυροκοπάται  από ισχυρές βροχές και καταιγίδες από νωρίς το πρωί της Τετάρτης. 

Με την Εύβοια να δοκιμάζεται ο ήχος από το μήνυμα του 112 ήχησε και στη Λάρισα.

Συγκεκριμένα οι κάτοικοι σε Αρμένι και Σωτήριο έλαβαν προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή και καλούνται να περιορίσουν τις μετακινήσεις για όσο θα διαρκέσουν τα φαινόμενα και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των Αρχών.

Οι δρόμοι έγιναν ποτάμια στην Εύβοια

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων η βόρεια Εύβοια έχει κοπεί στα δύο καθώς έκλεισε ο δρόμος στο Δερβένι, συνέπεια των κατολισθήσεων.

Επίσης πλημμύρισαν σπίτια στις Ροβιές και στη Λίμνη ενώ οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ορμητικούς χειμάρρους.

Προβλήματα παρουσιάστηκαν και στην ηλεκτροδότηση των περιοχών αυτών καθώς δέντρα έπεσαν πάνω σε πυλώνες της ΔΕΗ.

Την ίδια ώρα συναγερμός έχει σημάνει για την υπερχείλιση τεσσάρων ποταμών.

Πρόκειται για τους Νηλέα, Κηρέα, Μεσσάπιο και τον ποταμό στη Σηπιάδα όπως αναφέρει το evima.gr.

Ενδεικτικό της έκτασης της κακοκαιρίας είναι ότι δύο ομάδες της 1ης ΕΜΟΔΕ μεταβαίνουν στην Εύβοια, ενώ έχει μεταβεί ήδη η 7η ΕΜΑΚ.

Από το πρωί επιχειρούν στη Β. Εύβοια όλες οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος της περιοχής με τους Διοικητές Χαλκίδας, Ιστιαίας, Μαντουδίου και Λίμνης Ευβοίας.

Πλημμυρισμένοι δρόμοι στο χωριό Καμάρια με τον κεντρικό δρόμο του χωριού έχει μεταμορφωθεί σε απέραντο ποτάμι όπως γράφει το evianews.com.

Σοβαρά προβλήματα καταγράφονται στο Πευκί. Χείμαρροι έχουν υπερχειλίσει και περνούν μέσα από τον οικισμό, με συνέπεια να παραμένουν αποκομμένοι αρκετοί άνθρωποι.

Ήδη οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να απομακρύνουν ανθρώπους και να τους μεταφέρουν σε ασφαλή σημεία, δεκάδες είναι τα σπίτια που έχουν πλημμυρίσει, όπως επίσης και τα δέντρα που έχουν πέσει από τους ισχυρούς ανέμους.

Στο έλεος της κακοκαιρίας και ο Δήμος Κύμης Αλιβερίου.

Η ισχυρή βροχόπτωση που πέφτει στο Αλιβέρι έχει ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν οι δρόμοι στην είσοδο της πόλης.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα σύμφωνα με την Εθνική Mετεωρολογική Yπηρεσία (EMY) θα συνεχιστούν καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μετεωρολογικός σταθμός στην Ιστιαία έως τώρα κατέγραψε βροχόπτωση 155 κυβικών το στρέμμα.

Νωρίτερα από το 112 εστάλη μήνυμα στους κατοίκους του Μαντουδίου στην Εύβοια.

Πλημμύρες και στην Ερέτρια

Εκτός από την βόρεια Εύβοια, σύμφωνα με το evima.gr, πλημμυρικά φαινόμενα εντοπίζονται και σε δήμους της κεντρικής Εύβοιας όπως στην Ερέτρια.

Η έντονη βροχόπτωση είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσει ο κόμβος στην Ερέτρια.

«Τα φρεάτια είναι καθαρά, όμως ο μεγάλος όγκος του νερού που πέφτει έχει ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν την περιοχή στον κόμβο της Ερέτριας», δήλωσε ο δήμαρχος Ιωάννης Δημητρόπουλος που βρίσκεται στο σημείο και συντονίζει τα συνεργεία του δήμου.

Τα σχολεία στους Δήμους Μαντουδίου, Ερέτριας, Χαλκιδέων και Διρφών-Μεσσαπίων παραμένουν κλειστά με απόφαση που ελήφθη την Τρίτη (26/9).

Από τις τέσσερις το πρωί δοκιμάζεται και η Χαλκίδα. Μεγάλος όγκος νερού πέφτει μέσα στην πόλη, με την Πυροσβεστική υπηρεσία να παρεμβαίνει για αντλήσεις υδάτων στα πλημμυρισμένα υπόγεια.

Λίγο μετά τις 5:00 σημειώθηκε διακοπή ρεύματος σε μία μεγάλη περιοχή βόρεια της Χαλκίδας, ενώ η κεραυνική δραστηριότητα είναι ακατάπαυστη.

Τα σχολεία στον δήμο Χαλκιδέων είναι κλειστά σήμερα Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου με απόφαση της δημοτικής αρχής.

Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας ανακοινώνεται η διακοπή κυκλοφορίας, εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων ως εξής:

  • Από 49,5η χ/θ (Προκόπι) έως 57η χ/θ (Μαντούδι) της Ε.Ο. Χαλκίδας – Αιδηψού, λόγω έντονης βροχόπτωσης και συσσώρευσης υδάτων στο οδόστρωμα στον Νομό Εύβοιας. (Από ώρα 07:15 της 27-09-2023).
  • Επαρχιακή οδός Ροβιών – Ιστιαίας (μέσω Μαρουλίου – Βουτά), λόγω έντονης βροχόπτωσης – φερτών υλικών – πτώσης δένδρων στον Νομό Εύβοιας (Από ώρα 07:45 της 27-09-2023).
  • Επαρχιακή οδός Λίμνης – Ροβιών, λόγω έντονης βροχόπτωσης – φερτών υλικών στον Νομό Εύβοιας (Από ώρα 08:50 της 27-09-2023). Ενώ, προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας :
  • Από 16η χ/θ (Καστέλλα) έως 49,5η χ/θ (Προκόπι) της Ε.Ο. Χαλκίδας – Αιδηψού, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Προκόπι στον Νομό Εύβοιας.(Από ώρα 07:15 της 27-09-2023).

Τι αναφέρει το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της ΕΜΥ

Σε νέα ανακοίνωση για την καταιγίδα Elias και την πορεία της προχώρησε η ΕΜΥ με βάση τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Το σύστημα κακοκαιρίας Elias θα εξακολουθήσει να επηρεάζει περιοχές της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πιο αναλυτικά:

Σήμερα Τετάρτη (27-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στη Στερεά (Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα και τα βορειότερα τμήματα της Βοιωτίας), τη Θεσσαλία (κυρίως ανατολική και νότια), τις Σποράδες και την Εύβοια (κεντρική και βόρεια).

Την Πέμπτη (28-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως τις πρωινές ώρες στη Μαγνησία, τις Σποράδες, την Εύβοια (κυρίως την κεντρική και βόρεια), τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία.

Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Τα έκτακτα δελτία της ΕΜΥ ανανεώνονται ανά δωδεκάωρο και για περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού ανατρέξτε στα τακτικά δελτία καιρού και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).

To πέρασμα του Elias από Αττική, Φθιώτιδα και Πελοπόννησο

Στο λεκανοπέδιο πολλοί δρόμοι πλημμύρισαν, με την οδήγηση να καθίσταται δύσκολη και επικίνδυνη. Η κίνηση σε πολλούς δρόμους διεξάγεται σημειωτόν ενώ λεωφορείο ακινητοποιήθηκε στην Κηφισίας προκαλώντας κομφούζιο.

Μετά την ισχυρή βροχόπτωση που σημειώθηκε αποφασίστηκε να κλείσει προσωρινά για λόγους ασφαλείας η λεωφόρος Αναβύσσου στο ύψος της ταβέρνας Διαμαντή εξαιτίας υπερχείλισης του ρέματος που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.

Ποτάμια έγιναν οι δρόμοι στη Λαμία, ενώ έντονες βροχοπτώσεις καταγράφηκαν στην Πάτρα με δρόμους να κλείνουν στα Καλάβρυτα.

Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Σύμφωνα με το meteo.gr/EAA τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες έχουν εκδηλωθεί μέχρι το πρωί της Τετάρτης 27/09 κυρίως στη Βόρεια Εύβοια και στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής. Αξιοσημείωτη είναι η καταγραφή του μετεωρολογικού σταθμού του meteo.gr/EAA στη Βατερή Ευβοίας όπου μέχρι τις 08:30 έχουν καταγραφεί 198 χιλιοστά.

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr/EAA, οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο κατά τη διάρκειας της Τετάρτης 27/09, θα εντοπίζονται πρωτίστως στους νομούς Ηλείας, Αχαΐας, Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Αττικής, Εύβοιας και Μαγνησίας και δευτερευόντως στους νομούς Μεσσηνίας, Λακωνίας και Χανίων.

Τα φαινόμενα σε πρώτη φάση θα επεκταθούν στα Κύθηρα, στις Σποράδες και στη Δυτική Κρήτη και σε δεύτερη φάση σε αρκετά νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου. Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης την Τετάρτη 27/09 αναβαθμίζεται στην Κατηγορία 4 (Πολύ Σημαντική).

Την Πέμπτη 28/09, τα ισχυρά φαινόμενα θα επιμείνουν στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), επηρεάζοντας παράλληλα τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και ενδεχομένως περιοχές της βορειοανατολικής χώρας.

Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί απεικονίζεται η εκτιμώμενη αθροιστική βροχόπτωση (σε χιλιοστά) μέχρι και το πέρας της Πέμπτης 28/09 (48ωρο). Με βαθύτερες αποχρώσεις αποτυπώνονται τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης.

No description available.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Τρίτης (26/9) εστάλη προειδοποιητικό μήνυμα στους κατοίκους Αχαΐας, Ηλείας, Κορινθίας, σε όλη τη Θεσσαλία, Επτάνησα, Ναυπακτία, Ευρυτανία, Φωκίδα, Φθιώτιδα, Βοιωτία, Εύβοια, καθώς και στην στην Αττική

Παράλληλα, όπως επεσήμανε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαρθακογιάννης στην ΕΡΤ, μιλώντας για την κακοκαιρία «στην Θεσσαλία δεν έχουν αναφερθεί ιδιαίτερα προβλήματα, και οι κλήσεις που έχει λάβει η Πυροσβεστική είναι για αντλήσεις υδάτων στις ήδη πλημμυρισμένες περιοχές από την προηγούμενη κακοκαιρία».

Σημείωσε δε, πως «στη Στερεά Ελλάδα, σημειώνονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στη Φωκίδα, Εύβοια και Ευρυτανία. Στην Πελοπόννησο τα φαινόμενα έχουν τοπικό χαρακτήρα, και η βροχόπτωση είναι εντονότερη στην ορεινή Κορινθία. Στη δυτική Ελλάδα έχουμε βροχοπτώσεις στα ανατολικά τμήματα της Αχαΐας ενώ στα Ιόνια νησιά τα φαινόμενα δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερη ένταση».

Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας

Οι «κόκκινες» περιοχές

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ:

Την Τετάρτη (27-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στην κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα (στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο), στις Σποράδες, την Εύβοια, τη δυτική Κρήτη και πιθανώς κατά διαστήματα στις δυτικές Κυκλάδες, τα δυτικά και νότια τμήματα της Αττικής και το βόρειο Αιγαίο.

Επισημαίνεται ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, στα ανατολικά και νότια τμήματα του νομού Μαγνησίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, στις Σποράδες και στη βόρεια Εύβοια.

Την Πέμπτη (28-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως τις μεσημβρινές ώρες στις Σποράδες, τη Μαγνησία, την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια), τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία. Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ