ΕΛΛΑΔΑ

Σάρωσε τη Βόρεια Εύβοια η κακοκαιρία Elias - Υπερχείλισε ο Σπερχειός στη Φθιώτιδα

Σάρωσε τη Βόρεια Εύβοια η κακοκαιρία Elias - Υπερχείλισε ο Σπερχειός στη Φθιώτιδα
ΤΖΕΚΑΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ / EUROKINISSI

Όλο και σκληρότερο γίνεται το «πρόσωπο» της κακοκαιρίας Elias για πολλές περιοχές της χώρας, καθώς από τα ξημερώματα της Τετάρτης (27/9) όταν και χτύπησε τη Βόρεια Εύβοια, συνεχίζουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα, με τις νέες πλημμύρες να εξαναγκάζουν τους κατοίκους να ανέβουν σε υψηλότερα σημεία για να μην κινδυνέψουν οι ζωές τους.

Στη Βόρεια Εύβοια υπήρξαν ισχυρές βροχοπτώσεις με έντονη κεραυνική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σπίτια και κάτοικοι να εγκλωβιστούν. Τα φαινόμενα είναι ιδιαίτερα έντονα στην Ιστιαία και την ευρύτερη περιοχή, ενώ στις Ροβιές, ορμητικοί χείμαρροι παρέσυραν τα πάντα στο πέρασμά τους.

Οι κάτοικοι στις Ροβιές μιλούν για ολοκληρωτική καταστροφή καθώς μέσα στο χωριό πέρασαν 4 χείμαρροι που απλώθηκαν σε ολόκληρο το χωριό προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές.

Στο Μαντούδι η κατάσταση είναι εφιαλτική καθώς το νερό ξεπερνά ακόμη και το ένα μέτρο. Η βροχόπτωση που συνεχίζεται από τις πρώτες πρωινές ώρες θεωρείται πρωτόγνωρη για την περιοχή ενώ οι χείμαρροι που φτάνουν εκεί κουβαλούν από τα βουνά φερτά υλικά και τα εναποθέτουν σε διάφορα σημεία.

Στα Ψαχνά φουσκώνουν οι χείμαρροι και όλοι κάνουν το σταυρό τους να αντέξουν την μεγάλη πίεση που δέχονται.

Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα evima.gr κάτοικοι εγκλωβίστηκαν και σε άλλα χωριά του δήμου Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας. Ιδιαίτερα στο χωριό Κυμάσι στη Βόρεια Εύβοια, η κατάσταση είναι δραματική καθώς μετά από υπερχείλιση του ποταμού Κυμασιώτης πλημμύρισαν τα πάντα στο χωριό.

Την ίδια ώρα συναγερμός έχει σημάνει για την υπερχείλιση τεσσάρων ποταμών στην Εύβοια, ο Νηλέας, ο Κηρέας, ο Μεσσάπιος και ο ποταμός στη Σηπιάδα. «Η κατάσταση στο χωριό είναι τραγική έχουν πλημμυρίσει τα πάντα από τον ποταμό. Εγώ πρόλαβα και έφυγα από το σπίτι μου, όμως η γειτόνισσά μου, δεν πρόλαβε να φύγει πλημμύρισε το σπίτι της και για να σωθεί ανέβηκε στον όροφο του σπιτιού της. Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει εμφανιστεί κάνεις στο Κυμάσι, μας έχουν αφήσει στο έλεος της καταστροφής όπως και στις προηγούμενες πλημμύρες», είπε κάτοικος του χωριού Κυμάσι μιλώντας στην τοπική ιστοσελίδα evima.gr .

Στη μάχη και ο Στρατός

Την ώρα που οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια, οι Ένοπλες Δυνάμεις ρίχνονται στη «μάχη». Συγκεκριμένα, ήδη έχουν σταλεί για να επιχειρήσουν ένα M113 και δύο hummer με 17 άτομα προσωπικό. Τα οχήματα ξεκίνησαν από Αυλώνα προς την Εύβοια για να βοηθήσουν στις περιοχές που κινδυνεύουν από τη κακοκαιρία.

Πρώτος σταθμός θα είναι οι Ροβιές που δοκιμάζονται περισσότερο από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Επίσης από το ΓΕΕΘΑ, έχουν αποσταλεί στη Λαμία 24 άτομα προσωπικό, ένα hummet, τέσσερα οχήματα γενικής χρήσης, 10 ελαστικές λέμβοι και τέσσερις λέμβοι με μηχανές.

Ξεχειλίζει ο ποταμός Μεσσάπιος στα Ψαχνά

Δρόμοι σε κάποιες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας έχει «κοπεί» από τις έντονες βροχοπτώσεις ενώ σε μερικά σημεία το νερό ξεπέρασε το 1 μέτρο. Σοβαρά προβλήματα καταγράφονται από το πρωί σε χωριά του Δήμου Ιστιαίας Αιδηψού. Δρόμοι και σπίτια πλημμύρισαν ενώ από νωρίς η πυροσβεστική επεμβαίνει για απαντλήσεις υδάτων και απεγκλωβισμούς κατοίκων που βρέθηκαν εγκλωβισμένοι από τα νερά. Χωριά όπως το Πευκί, ο Ταξιάρχης, ο Αγίοκαμπος, το Ασμήνιο είναι μερικά από αυτά που σάρωσε η κακοκαιρία αφήνοντας πίσω πολλές ζημιές. Επίσης μικρής κλίμακας κατολισθητικά φαινόμενα σημειώθηκαν στην Ιστιαία και το Πευκί.

Στα Ψαχνά Ευβοίας μέσα σε μόλις λίγα λεπτά ο ποταμός Μεσσάπιος γέμισε με το νερό να απειλεί να ξεχειλίσει και να πλημμυρίσει η περιοχή, σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα eviathema.gr

Η πυροσβεστική δέχθηκε συνεχείς κλήσεις για βοήθεια. Έχουν, επίσης, σημειωθεί κατολισθητικά φαινόμενα μικρής όμως κλίμακας και έχουν πέσει δέντρα.

Υπερχείλισε και ο Σπερχειός

Κρίσιμη είναι η κατάσταση στην Φθιώτιδα από την κακοκαιρία Elίas καθώς το μεσημέρι της Τετάρτης (27/9) ο Σπερχειός άρχισε να ξεχειλίζει στην περιοχή Φραντζή και να εκτονώνεται, προς το παρόν, πλημμυρίζοντας μία μεγάλη επιφάνεια από αγροτικές εκτάσεις.

Ήδη η Αστυνομία πριν λίγο έκλεισε την κυκλοφορία στον δρόμο που οδηγεί από τη Λαμία προς τον Φραντζή, ενώ πλέον άνθρωποι και μηχανήματα περιμένουν τις εξελίξεις.

Σε δύο κρίσιμα σημεία ο Σπερχειός είναι σε οριακή κατάσταση. Οι κάτοικοι στο χωριό Κόμμα είναι έτοιμοι να το εγκαταλείψουν όταν δοθεί το πράσινο φως από τις αρχές.

«Είμαστε σε απόλυτη επιφυλακή στη Φθιώτιδα με την ελπίδα ότι θα αποφύγουμε τα χειρότερα» υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Φάνης Σπανός που νωρίς το πρωί μετείχε σε σύσκεψη όπου ελήφθησαν και οι τελικές αποφάσεις σε ό,τι αφορά τις επόμενες κινήσεις για τη Φθιώτιδα.

Υδροστρόβιλος στην Αν. Φθιώτιδα - Άνοιξαν οι ουρανοί σε Λαμία και Λοκρίδα

Στη Λοκρίδα στην περιοχή της Τραγάνας που δεν είχε επηρεαστεί μέχρι πρότινος από την κακοκαιρία, οι κάτοικοι πετάχτηκαν στις 06:00’ το πρωί από την νεροποντή που έπεφτε με απίστευτη ένταση 205,8 mm/h. Έτσι αν και σταμάτησε γρήγορα πρόλαβε να ρίξει πάνω από 50 τόνους νερό ανά στρέμμα μέχρι αυτή την ώρα σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα lamiareport.gr.

Ακολούθησε σε ραγδαιότητα το φαινόμενο που έπληξε τα βόρεια τμήματα του Δήμου Καμένων Βούρλων και τον κάμπο του Σπερχειού συμπεριλαμβανομένης και της Λαμίας.

Πρώτα στην Αγία Τριάδα Μώλου, ο σταθμός του meteo.gr/EAA κατέγραψε στις 07:00’ το πρωί 174.6 mm/h και στη Λαμία 10 λεπτά αργότερα, 160 mm/h! Για τη Φθιωτική πρωτεύουσα σημειώνουμε ότι η δυνατή βροχή ξεκίνησε περίπου στις 04:40’το πρωί με αυξανόμενη ένταση μέχρι και τις 05:20’ πριν καταγραφεί το παραπάνω ρεκόρ στις 07:10’ που πολύς κόσμος πήγαινε ακόμη στις δουλειές του.

Υδροστρόβιλος χτύπησε την περιοχή της Πελασγίας, όπου έπεσαν δέντρα στον παράδρομο προς την Agroinvest, με αποτέλεσμα να κλείσει ένα τμήμα του.

Και στην Ανατολική Φθιώτιδα οι κάτοικοι ξύπνησαν με νεροποντή στις 04:10’ με την ένταση της βροχής να φτάνει τα 123.8 mm/h, ενώ με λίγο μεγαλύτερη ένταση χτύπησε ο ELIAS το Δήμο Αμφίκλειας - Ελάτειας, χωρίς να έχουν αναφερθεί ιδιαίτερα προβλήματα μέχρι στιγμής.

Αρκετά καλύτερα ήταν τα πράγματα μέχρι στιγμής στους Δήμους Δομοκού και Μακρακώμης, που χτυπήθηκαν ιδιαίτερα και από την προηγούμενη κακοκαιρία, όμως εκεί η δυνατή βροχή άρχισε μετά τις 08:00’ και θα περιμένουμε με αγωνία τις επόμενες ώρες. Ειδικά ο καιρός στη δυτική Φθιώτιδα επηρεάζει πολύ και τον ποταμό Σπερχειό.

Εκκένωση στο χωριό Σωτήριο - «Απομακρυνθείτε προς Λάρισα»

Εν τω μεταξύ, δύσκολες ώρες για τους κατοίκους της Λάρισας, που δοκιμάζονται ξανά από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, λίγες ημέρες μετά το σαρωτικό πέρασμα της φονικής κακοκαιρίας Daniel.

Πριν από λίγο, εστάλη μήνυμα στους κατοίκους του χωριού Σωτήριο να απομακρυνθούν προς την Λάρισα, μέσω της παλαιάς εθνικής οδού Λάρισας-Βόλου, καθώς η κακοκαιρία Elias έχει προκαλέσει πλημμύρες στον οικισμό.

«Αν βρίσκεστε στην περιοχή Σωτήριο απομακρυνθείτε προς Λάρισα μέσω Π.Ε.Ο Λάρισας Βόλου λόγω έντονων πλημμυρικών φαινομένων. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», αναφέρεται στο μήνυμα του 112.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ